PwC: Εμπορικές εντάσεις και κοροναϊός συντηρούν την αβεβαιότητα
Παρά τη σταθερή ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία, οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο υπηρεσιών ενδέχεται να μετριαστούν από την έξαρση του κορονοϊού, τον πιθανό αντίκτυπο του στους τομείς παγκόσμιων ταξιδιωτικών και μεταφορικών υπηρεσιών και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στο εμπόριο παγκόσμιων αγαθών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Global Economy Watch της PwC.
Ο φόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές άνθρακα δημιουργεί αντιδράσεις
Τεράστια εμπόδια καλείται να προσπεράσει η Κομισιόν για την εφαρμογή του φιλόδοξου Green Deal, αφού ο φόρος στις εισαγωγές άνθρακα, ένα από τα σημαντικότερα και πολυπλοκότερα σκέλη του σχεδίου, αντιμετωπίζει ήδη έντονες πολιτικές αντιδράσεις.
Στη ζώνη του λυκόφωτος η παγκόσμια οικονομία: 8+2 κρίσιμα σημεία
Από την εκδήλωση του νέου κορωνοϊού τον Ιανουάριο, η αστάθεια που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές είναι αναμφίβολα σημαντική.
Γιατί μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά η αγορά πετρελαίου
Ο «πόλεμος» ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία οδηγεί σε κατάρρευση τη λεγόμενη συμμαχία OΠΕΚ + και δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου με απρόβλεπτες συνέπειες για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και την παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζει ο Bill Farren-Price σε άρθρο του στους FΤ.
Κλιματική Κρίση: Κάν’ το όπως με τον Κορωνοϊό!
Αντιμετωπίζουμε, με την αιφνιδιαστική εμφάνιση και εφιαλτικά γρήγορη διάδοση του Κορωνοϊού, μια πρωτοφανή κρίση, οι κυβερνήσεις σχεδόν όλων των χωρών λαμβάνουν επείγοντα μέτρα, υποχρεωτικής εφαρμογής για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις ενεργειακές αγορές
Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής καθόλου αμελητέες επιδράσεις στην οικονομία της χώρας, με προφανείς συνέπειες και για την παγκόσμια οικονομία, αν λάβουμε υπόψη ότι μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου έπειτα από αυτή των ΗΠΑ.
Τι συμβαίνει και που οδηγεί το "κραχ" των πετρελαϊκών τιμών
Η πρόσφατη ρήξη μεταξύ Ριάντ και Μόσχας όσον αφορά την πολιτική του OPEC+ είχε ως αποτέλεσμα έναν πόλεμο τιμών που αναπάντεχα οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση τις τιμές του "μαύρου χρυσού”.
Ενιαίος φορτιστής για όλα τα κινητά;
Η Κομισιον εξετάζει μια απόφαση σχετικά με την αγορά ηλεκτρονικών ειδών με παγκόσμιο αντίκτυπο και ενδεχόμενες επιπτώσεις σε όλα τα νοικοκυριά: Πρέπει να θέσει έναν αυστηρό περιορισμό για έναν ενιαίο φορτιστή smartphone; Ή θα ήταν προτιμότερο να επιλέξει μια μέση λύση;
Η πράσινη ενέργεια καύσιμο για την ελληνική οικονομία
Η προσπάθεια της Ελλάδας να τονώσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της πρέπει να βασίζεται σε μια ξεκάθαρη «συνταγή», με πολύ συγκεκριμένα «συστατικά»: Τη στήριξη καινοτόμων δράσεων, την προώθηση της ψηφιοποίησης, την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων και την ένταση της εξωστρέφειας, που από κοινού διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις μετάβασης της χώρας σε ένα οικονομικό μοντέλο παραγωγής, με όρους ανταγωνιστικότητας και αειφορίας.
Αρχή της “Ενεργειακής Απόδοσης Πρώτα” – Πρέπει να γίνει πρωταρχική στον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα!
Με την υποβολή των τελικών εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) των περισσότερων κρατών μελών στα τέλη του 2019, ξεκίνησαν πολλές συζητήσεις για την οικονομική υποστήριξη που χρειάζονται τα κράτη μέλη για την επίτευξη των στόχων της πράσινης συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Green Deal).
Κίνδυνος «κραχ» στην αγορά πετρελαίου
Να σταματήσουν την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 30% από τις αρχές Ιανουαρίου, θα προσπαθήσουν οι χώρες του ΟΠΕΚ στην έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 5 -6/3, όμως όπως φαίνεται τίποτα δεν είναι στο χέρι τους και όλα θα κριθούν από την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Τί είναι το έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο
Τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρισμού έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν πλήθος ψηφιακών τεχνολογιών και νέων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων στις δραστηριότητες (α) της παραγωγής ηλεκτρισμού, (β) της μεταφοράς ηλεκτρισμού, (γ) της διανομής ηλεκτρισμού και (δ) της προμήθειας ηλεκτρισμού.
Τεχνολογία και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Παραδοξότητες και Συγκλίσεις
Το πιο γνωστό παράδοξο στην οικονομική του περιβάλλοντος είναι το «παράδοξο του Jevons». Το 1865, o οικονομολόγος William Stanley Jevons παρατήρησε ότι η τεχνολογική βελτίωση στην καύση άνθρακα δεν οδήγησε σε περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης. Αντιθέτως, την αύξησε.
Η αυξανόμενη σημασία της αγοράς του LNG και οι μείζονες απορρέουσες ρυθμιστικές προκλήσεις
Ο δρόμος προς την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση απαιτεί τη χάραξη συγκροτημένης στρατηγικής που θα αποσκοπεί στη βέλτιστη, οικονομικά αποδοτική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη και ισορροπημένη χρήση ενεργειακών πόρων και υποδομών. Τούτο είναι σημαντικό και σε συσχέτιση με το εγχώριο μείζον διακύβευμα της απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής.
Μ. Καραγιάννη: Οι υδρογονάνθρακες, η ΑΟΖ και τα διπλωματικά «χαρτιά» της Ελλάδας
Η Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη, ειδική επιστήμονας για την ενέργεια (Τμήμα ΠΕΔΙΣ- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) αναλύει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο insider.gr το ρόλο του ενεργειακού παράγοντα στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ αναφέρεται στην κατάσταση της Ελλάδας εν μέσω της τουρκικής προκλητικότητας, στις δυνατότητες καθορισμού ΑΟΖ και στις προοπτικές εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών έργων υποδομής.
Το κλίμα αλλάζει! Ευτυχώς!
Φυσικά, δεν εννοώ ότι είμαι ευτυχής για την κλιματική αλλαγή που επιφέρει όλες αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες σε κάθε σημείο του πλανήτη μας. Είμαι όμως ευτυχής και αισιόδοξος γιατί αλλάζει το κλίμα στις αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή.
Μονόδρομος για την Κρήτη οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Σήμερα, όλα τα τεχνήματα που ικανοποιούν τις ζωτικές μας ανάγκες γίνονται, έμμεσα ή άμεσα, με ηλεκτροκίνητα μηχανήματα, με τα οποία συμπληρώνουμε τη φύση για να κοινωνήσουμε μέσα σ’ αυτήν. Με αυτά παράγεται η τροφή, το ντύσιμο, η στέγαση, η παιδεία, η υγεία και όλες οι κοινωνικές λειτουργίες των λεγόμενων ανεπτυγμένων χωρών και όχι μόνο. Συνιστά επίσης δείκτη ευμάρειας η λειτουργία φτηνών και εύχρηστων ηλεκτρικών μέσων μαζικής μεταφοράς, έναντι της κλασικής αυτοκίνησης με υδρογονάνθρακες.
Αξιολογήσεις
Δεν είναι μόνον ο Κυρ. Μητσοτάκης που αξιολογεί την απόδοση των 52 υπουργών της κυβερνήσεως του. Η Ελληνική κοινή γνώμη κάνει το ίδιο συνεχώς για τον ίδιον. Και ενώ εις ορισμένους περιπτώσεις λαμβάνει 9 με άριστα το 10 , όπως στην αποκατάσταση του κύρους της Ελλάδος στο εξωτερικό, που είχε καταρρακωθή από την προηγουμένη κυβέρνηση, στην εσωτερική πολιτική η νέα «διακυβέρνηση» δεν πάει καλά. Με περισσότερους πόρους κάνει λιγότερα - για να παραφράσουμε τον Κυριάκο
Έως το 2030 θα Ξοδεύουμε Περισσότερα για Φ.Αέριο και Αντλίες Θερμότητας – Λιγότερες οι Παρεμβάσεις στα Κελύφη των Κτηρίων
Μία από τις σημαντικές πτυχές του ενεργειακού σχεδιασμού είναι οι στόχοι που θέτει για την εξοικονόμηση ενέργειας. Όπου εκεί σύμφωνα με τον ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Σεβαστιανό Μοιρασγεντή προβλέπεται πως μέχρι το 2030 θα συνεχίζουμε να καίμε την παραδοσιακή βιομάζα, ενώ δεν θα αποτελούν προτεραιότητα οι παρεμβάσεις στα κελύφη των κτιρίων.
Smart Cities - Οι πόλεις του αύριο
Κάθεσαι στη πολυθρόνα σου και βλέπεις τηλεόραση.Από εκεί μπορείς να επικοινωνήσεις με τις υπηρεσίες του δήμου σου για να μαζέψει τα σκουπίδια σου που έχουν διαχωριστεί σε ανακυκλώσιμα υλικά με αισθητήρες ή να ενημερωθείς για υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος.
Γ. Φιντικάκης: Οι πολυεθνικές ανακαλύπτουν ξανά την Ελλάδα
Έπειτα από χρόνια επενδυτικής απουσίας από την χώρα, οι πολυεθνικές ανακαλύπτουν ξανά την Ελλάδα.
Φυσικό αέριο και LNG τα νέα θύματα του κορονοϊού
Η διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας σε αρκετά εργοστάσια στην Κίνα προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι κινεζικές αγορές σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, LNG.
Ποιος θα στήριζε την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας;
Την κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου με φόντο τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί να διαφωτίσει μέσα από συνέντευξή του στη Berliner Zeitung ο Χούμπερτ Φάουστμαν, επικεφαλής του γραφείου του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (πρόσκειται στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD) στην Κύπρο.
Το οικονομικό όφελος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις κυβερνήσεις που θέλουν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Κοεμτζόπουλος: Η πραγματική επιτυχία θα είναι η μετάβαση της χώρας από το λιγνίτη χωρίς να καταστραφεί μια ολόκληρη Περιφέρεια
Στην ημερίδα για τη Μεταλιγνιτική Περίοδο, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Κοεμτζόπουλος. Η ημερίδα έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 στην Πτολεμαΐδα. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Ανάπτυξη Άδωνις Γεωργιαδής .
Παγκόσμιες αντιφάσεις και κλιματική κρίση
Η νέα περίοδος βρίσκει τη χώρα μπροστά σε προκλήσεις για τις οποίες ακόμα και οι καλύτερες απαντήσεις του χθες, φαντάζουν σήμερα ανεπαρκέστατες. Έχοντας οπισθοχωρήσει σε σχέση με τους εταίρους κατά 35% λόγω της κρίσης, έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με τεκτονικές αλλαγές του παγκόσμιου και περιφερειακού συστήματος ισορροπιών.
Το μέλλον του LNG και το παρελθόν των αγωγών φυσικού αερίου
Η λέξη «μετάβαση» έχει μπει τον τελευταίο καιρό για τα καλά στο λεξιλόγιο των ενεργειακών θεμάτων στην ΕΕ και την Ελλάδα.Η αποφασιστικότητα της Ευρώπης για στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και εξηλεκτρισμό της οικονομίας, δημιουργεί αυξημένη ανάγκη για ένα ενδιάμεσο καύσιμο που θα μας φέρει από την εποχή της καύσης πολύ επιβαρυντικών για το περιβάλλον υδρογονανθράκων, σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τέτοιους ρύπους.
Χατζηδάκης: Γιατί Αποφασίσαμε να Προχωρήσουμε σε Απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ ως το 2023
Στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ έως το 2023, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες βράδυ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στην Πτολεμαΐδα. "Εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού την οποία δεν κρύβουμε, υπάρχει το θέμα των διεθνών τιμών του διοξειδίου του άνθρακα κάτι που ΔΕΗ δεν αντιμετώπιζε ως πρόβλημα πριν από μια δεκαετία", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης
Χ. Φλουδόπουλος: Βροχή πληρωμών 150 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς ΑΠΕ
Τα τελευταία χρόνια ένα από τα κυριότερα προβλήματα της αγοράς ΑΠΕ ήταν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών. Στο αποκορύφωμα της κρίσης και όταν ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ, μέσω του οποίου πληρώνονται όσοι παράγουν πράσινη ενέργεια, ήταν βαθιά ελλειμματικός, οι καθυστερήσεις είχαν φτάσει μέχρι και τους 9 μήνες.
Οι "Διάλογοι" του ιδρύματος Νιάρχου για την κλιματική αλλαγή
Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση για το 2020 και συζήτησαν για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις που επιφέρει και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα 10 χρόνια.
«Σταθμός» για την ιστορία του ΑΔΜΗΕ η Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Η Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, η «Μεγάλη Διασύνδεση» όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και, κατά προέκταση, στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ.
Έρχεται νέα κρίση;
Οι άτυπες νομισματικές συγκρούσεις, οι απειλές για νέους προστατευτισμούς και η γεωπολιτική ρευστότητα, τροφοδοτούν μια κατάσταση αβεβαιότητας, που είναι πιθανόν να ξεφύγει σε πολιτικό επίπεδο. Είναι αρκετές οι ενδείξεις που οδηγούν στη βασική εκτίμηση ότι το 2020 δεν θα είναι μια καθόλου εύκολη χρονιά.
Οι τέσσερις πυλώνες του γαλλικού ενδιαφέροντος και ο παράγοντας ενέργεια
Το ενδιαφέρον του Παρισιού για τις εξελίξεις σε Αθήνα και Λευκωσία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Πέρα από την επίσκεψη Μητσοτάκη και τη διοργάνωση του φόρουμ «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που θα μπορούσαν να θεωρηθούν business as usual, η ρητορική της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας και των διπλωματών κινείται σε πολύ θερμό ύφος απέναντι στην Ελλάδα ενώ η Γαλλία έχει επισήμως παρέμβει υπέρ των ελληνικών και κυπριακών θέσεων εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.
Είναι ηλεκτρικό το μέλλον στις μεταφορές και τις μετακινήσεις;
Μεγάλο στοίχημα και πρόκληση για τη χώρα μας η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Τι είναι το REMIT – carve out και γιατί κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η προθεσμιακή αγορά στην Ελλάδα προτού καν ξεκινήσει να λειτουργεί
Ανατροπή που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την προθεσμιακή αγορά στη χώρα μας, προτού καν ξεκινήσει αυτή να λειτουργεί, συνιστά η πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών, γνωστή και ως ESMA για την εποπτεία και διαφάνεια των ενεργειακών αγορών.
Ζερεφός: Ερημοποίηση στο 40% της Ελλάδας, σε περίπτωση μη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή
Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.
Προβληματισμός για το μέλλον των νέων μονάδων αερίου από τις ασάφειες του Green Deal και το ρόλο που επιφυλάσσει στο "μεταβατικό καύσιμο"
Ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας προβλέπει, ως γνωστόν, πλήρη απολιγνιτοποίηση από το 2028 και μεγάλο περιορισμό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής ήδη από το 2023. Βάσει του ΕΣΕΚ, η Ελλάδα θα βασιστεί κυρίως στο φυσικό αέριο προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή τη χαμένη ισχύ και να διαφυλάξει την ευστάθεια του συστήματος μεσοπρόθεσμα, εξ ου και η ανάγκη κατασκευής νέων μονάδων με καύσιμο το αέριο από τους ιδιώτες επενδυτές.
Green Deal: Αδύνατη η μετάβαση στην Πράσινη Γεωργία χωρίς επαρκή χρηματοδότηση
Περισσότερες πειστικές απαντήσεις για την οικονομική βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) καλείται να δώσει η Κομισιόν ακόμη και μετά την παρουσίαση του ιδιαίτερα ελκυστικού επενδυτικού της σχεδίου, που αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση του νέου της οράματος, να καταστεί δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη κλιματικά ουδέτερη περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050.
Eurelectric: Όταν έχεις φτηνό πράσινο ηλεκτρισμό, δεν αξίζει να τον μετατρέψεις σε πράσινο αέριο
Ενάντια στις προβλέψεις των ευρωπαϊκών διαχειριστών για τη μελλοντική ζήτηση αερίου και το ρόλο του υδρογόνου στράφηκε με δηλώσεις του στο Montel ο επικεφαλής της Eurelectric, Κρίστιαν Ρούμπι.
Οι επενδύσεις στην πρώτη γραμμή
Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα μετά από μια δεκαετία κρίσης, αβεβαιότητας και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, και πλέον βρίσκεται στο προσκήνιο ως παράδειγμα επιτυχημένης ανάκαμψης. Η Ελλάδα αλλάζει προφίλ διεθνώς και καθίσταται χώρα με σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο για το εγχώριο επιχειρείν όσο και για ξένους επενδυτές.
Η Πρωτοχρονιά μιας νέας οικονομικής δεκαετίας
Η 1η Ιανουαρίου του 2020 ήταν η πρώτη Πρωτοχρονιά μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία που οι Έλληνες την υποδέχτηκαν με έναν αναστεναγμό ανακούφισης.
Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται στις κυψέλες υδρογόνου
Για τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην περίοδο μηδενικών εκπομπών, όλα τα φώτα έχουν στραφεί στην ηλεκτροκίνηση.
Ποιες είναι οι 5 αξιώσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο
Λίστα με τις 5 αξιώσεις και ζητήματα που θέτει στο τραπέζι η Άγκυρα στην Αθήνα σχετικά με το Αιγαίο δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Τσαγατάι Ερτζιγές, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
Η εισβολή της Τουρκίας στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ: Απειλή και "ευκαιρία"
Με την εμπειρία και τις γνώσεις μου στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ, συνυπογράφω το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’Φιλελεύθερος΄΄ της Κύπρου για την επιχειρούμενη από την Τουρκία γεώτρηση στην νοτιονατολική γωνία του τεμαχίου 8 στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την ονομασία ‘’Λευκωσία-1’’.
Ετοιμοι για την ενεργειακή επανάσταση - Ισχυρές οι προοπτικές στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο
Ο όρος «ενεργειακή επάρκεια» θα έπρεπε να ήταν παρωχημένος. Όμως, εν μέσω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ανάπτυξης και πολυάριθμων πλέον διόδων τροφοδότησης, γιατί σήμερα αντιμετωπίζουμε ακόμα ενεργειακή φτώχεια;
Χρ. Κολώνας: Τι φρενάρει… τις γεωτρήσεις στην Ελλάδα
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, διαχρονικά, περί περιορισμού των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στην αδειοδότηση των εταιρειών που μισθώνουν, κατόπιν διεθνών διαγωνισμών, περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει μπει ούτε ένα γεωτρύπανο στην Ελλάδα.
Πόση ενέργεια καταναλώνει το Bitcoin
Στα κρυπτονομίσματα, τη δουλειά της ασφάλειας του δικτύου την έχουν αναλάβει εθελοντές.
Αιολικά Πάρκα: Πρόοδος ή απειλή; «Ενεργειακός μονόδρομος»
Τις χρειαζόμαστε στα αλήθεια τις ανεμογεννήτριες;
"Ζημιώνονται Ελλάδα και Κύπρος" στην κρίση της Λιβύης
Σε σχόλιό του για τη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο ιστορικός Μίχαελ Βόλφζον επικρίνει τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο και υποστηρίζει τα εξής.
Οι προτεραιότητες της ΡΑΕΚ για την διαμόρφωση της αγοράς φυσικού αερίου της Κύπρου
Βασικός στόχος της ΡΑΕΚ είναι να σχεδιάσει και υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη δέσμη ρυθμιστικών μέτρων και δράσεων που θα προετοιμάσουν τη χώρα μας για να συμμετέχει στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ενοποιημένης Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Γκρέτα Τούνμπεργκ: "Πρέπει να φέρουμε την επιστήμη στη συζήτηση"
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε σήμερα τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούνε τους νέους και πρόσθεσε ότι το διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο εμπνεύστηκε από την ίδια, είναι μόνο η αρχή στη μάχη αυτή και ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.
Η διεθνής ενεργειακή πολιτική μας, οι ΑΠΕ και το υδρογόνο
«Υπουργός ΔΕΗ». Αυτό νόμιζαν πολλοί ότι είμαι μέχρι τον Δεκέμβριο. Τότε που ήρθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας τα διεθνή ενεργειακά σχέδια, βασικά λόγω της έντασης με την Τουρκία.
Χωρίς ανταγωνιστική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα θα παραμείνει βιομηχανικός ουραγός της Ευρώπης
Είναι θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για τη βιομηχανία και την παραγωγική ανασυγκρότηση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του προβληματισμού για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Ποιο θα Είναι το Επόμενο Βήμα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο
Το επόμενο βήμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Λιβύη αναμένουν Αθήνα και Λευκωσία και ενώ το γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται ήδη εκτός κυπριακής ΑΟΖ όπου επιχειρούσε παράνομες έρευνες από τον Οκτώβριο και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει εδώ και εβδομάδες σε αγκυροβόλιο της Νότιας Τουρκίας.
Ν. Καρακατσάνη: Τι αλλάζει στην ηλεκτροκίνηση - Θεσμικές και ρυθμιστικές εξελίξεις
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν μια σαφή απάντηση στις οικολογικές ανησυχίες των πολιτών αλλά και στην ανάγκη για ευέλικτη μετακίνηση με περιορισμένο κόστος χρήσης.
Κάθε αρχή και δύσκολη για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα
H αντικατάσταση των συμβατικών αυτοκινήτων που λειτουργούν με μηχανές εσωτερικής καύσης από ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζει προφανή περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα όταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούνται καθαρές μορφές ενέργειας.
ΕΚΕ: Αρωγός αξιοπιστίας & εμπιστοσύνης
Don’t ask what your country can do for you, ask what your company can do for your country… (M. Hopkins 2003)
Σκρέκας: Η ανθρωπότητα σπαταλά φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο
"Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η ανθρώπινη κοινότητα σπαταλάει φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο", δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στην εκδήλωση "Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού για τη βιομηχανία τροφίμων" που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Life Pure Agro H20".
Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ-ΚΜ: Αναξιοποίητη η γεωθερμία που θα έριχνε 70% το κόστος παραγωγής στη Β.Ελλάδα
«Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δείχνει και διάθεση και ικανότητα να προχωρήσει σε τομές που χρειάζονται για να κερδίσει η Αγροτική Οικονομία της Ελλάδας το χαμένο έδαφος πολλών ετών, από την εποχή των μεγάλων επιδοτήσεων που πήγαν χαμένες, όμως χρειάζεται η προσπάθεια αυτή επιστημονική στήριξη και θωράκιση και δεν το λέμε με συντεχνιακή λογική, αλλά με βάση πραγματικές ανάγκες και απειλές που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα!»
Μελέτη ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια ισχύος 2020 - 2030: Κρίσιμη η περίοδος της απολιγνιτοποίησης 2021 - 2024
Επαρκής χαρακτηρίζει τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής για τη 10ετία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, η μελέτη επάρκεια ισχύος του ΑΔΜΗΕ κατά την περίοδο 2020 – 2030.
Έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις
Μια ποιοτική και ποσοτική έρευνα για την ενεργειακή φτώχεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προετοίμασε ο Λεωνίδας Βατικιώτης, Επιστημονικό Στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Φάμελλος: Πόσο μακριά είναι η Αυστραλία;
Άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την κλιματική κρίση, με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, δημοσιεύτηκε, σήμερα, στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Αυστραλία: Ασύγγνωστες πολιτικές και νομοτέλεια της φύσης
Μόλις χθες, η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές που μαίνονται, από τον Σεπτέμβριο, στην Αυστραλία τέθηκε υπό έλεγχο.
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι φόβοι για τον πλανήτη κυριαρχούν
Οι κίνδυνοι που τίθενται από την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι στην κορυφή των ανησυχιών αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων σε όλο τον κόσμο καθώς ετοιμάζονται για τη φετινή σύνοδο της διεθνούς ελίτ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Global Risks Report 2020.
Ο άνθρακας πυροδοτεί την οργή των Αυστραλών
Οι πολιτικοί στην Αυστραλία δέχονται έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τις πυρκαγιές και την προστασία του περιβάλλοντος. Φαίνεται να ρίχνουν το βάρος στο χρήμα. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Γ. Φιντικάκης: Το γηροκομείο Αθηνών, τα 900 ακίνητα και τα φέσια στη ΔΕΗ
Τελευταία φορά που πλήρωσε στη ΔΕΗ το ρεύμα το Γηροκομείο Αθηνών ήταν στα μέσα του 2014.
Τελευταία φορά που πλήρωσε στη ΔΕΗ το ρεύμα το Γηροκομείο Αθηνών ήταν στα μέσα του 2014.
Το πολύπαθο ίδρυμα, των 900 ακινήτων, του οποίου οι περιπέτειες απασχολούν εδώ και χρόνια τη δικαιοσύνη, με κακουργηματικές κατηγορίες κατά των προηγούμενων διοικήσεων για κατάχρηση και άλλες παραβάσεις, χρωστά πάνω από 40 εκατ ευρώ σε εφορία- ασφαλιστικά ταμεία, και 1,3 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ, την οποία πλήρωσε για τελευταία φορά πριν από... 5 χρόνια.
Το αναφέρει η επιστολή που έστειλε προ ημερών η επιχείρηση προς το σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών», το οποίο και διαχειρίζεται το Γηροκομείο, απειλώντας με διακοπή της παροχής ρεύματος, ως μοχλό πίεσης προς τη διοίκηση του ιδρύματος για να διακανονίσει τα χρέη του.
Στην λογική αυτή η επιχείρηση καλεί τη προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος, των περίπου 1000 αλλά δεσμευμένων από την εισαγγελία ακινήτων, να δεχθεί ένα ρεαλιστικό διακανονισμό της οφειλής, αφού η τελευταία είχε αρχικά προτείνει στη ΔΕΗ, να της καταβάλει 3.000 ευρώ το μήνα, όταν η μηνιαία κατανάλωση του Γηροκομείου ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Στη πράξη αυτό θα σήμαινε αποπληρωμή του συνολικού χρέους σε… 36 χρόνια.
Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΗ, όπως φυσικά και των Ασφαλιστικών Ταμείων, επέτρεψαν επί πέντε σχεδόν χρόνια στο Γηροκομείο να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του, σε μια περίοδο δηλαδή που τα οικονομικά του βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση, καθώς οι εισαγγελείς δεν είχαν ακόμη δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία του. Το γεγονός ότι οι οφειλές μόνο προς τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, από το Μάιο του 2014, οπότε και έγινε η τελευταία καταγεγραμμένη πληρωμή, μέχρι και σήμερα, έχουν… 6πλασιαστεί, συνδέεται προφανώς με την γενικότερη "χαλαρή" γραμμή των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Ενέργειας, απέναντι σε όσους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Η επιστολή της τελευταίας προς το Γηροκομείο μιλά από μόνη της. "Παρά τις συνεχείς και τακτικές οχλήσεις μας τα τελευταία 7 χρόνια καθώς και της πρόσφατης εξώδικης πρόσκλησής μας δεν έχει καταστεί δυνατή η τακτοποίηση του υπερβολικά υπέρογκου χρέους σας, από καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και ανεξόφλητους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς πολλών χρονικών περιόδων, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας να υφίστανται από τον Αύγουστο του 2013, δηλαδή πέραν των έξι ετών", όπως αναφέρει. Σύμφωνα πάντα με το σχετικό έγγραφο, "η οφειλή ανέρχεται σε 1.313.574 ευρώ, με την τελευταία καταβολή να έχει γίνει τον Μάιο του 2014. Από τότε, η οφειλή εξαπλασιάστηκε και συνεχίζει να βαίνει μηνιαία αυξανόμενη".
Το ιστορικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1864 βρίσκεται εδώ και πάνω από δεκαετία σε πορεία απαξίωσης, ωστόσο η κατάρρευση επιταχύνθηκε την τελευταία τριετία, με αποκορύφωμα την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία και υπεξαίρεση κατά της προηγούμενης διοίκησης.
Το 2016, με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και μετά από μεγάλη δικαστική προσπάθεια, η τότε διοίκηση κηρύχθηκε έκπτωση, και στη θέση της διορίσθηκε προσωρινή.
Η υπόθεση απασχολεί εδώ και χρόνια την επικαιρότητα, καθώς σε βάρος της έκπτωτης διοίκησης, που δικάζεται από το Φεβρουάριο του 2019, ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων, έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες για τα πεπραγμένα της και τις οικονομικές "μαύρες τρύπες", με θύματα τρόφιμους και εργαζόμενους του ιδρύματος.
Στο κατηγορητήριο περιγράφονται σοβαρές διαχειριστικές παραβάσεις, με αιχμή την ακίνητη περιουσία του γηροκομείου, καθώς, για παράδειγμα, πολλά οικήματα μισθώνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνταν. Έτσι, δεν εισπράττονταν μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Το τελευταίο μήνα, η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος κατέθεσε αιτήσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, να δοθεί άδεια στο Γηροκομείο να εκμισθώσει συγκεκριμένα ακίνητα, προκειμένου να πληρωθεί μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, ωστόσο το δικαστήριο τις απέρριψε. Έχει επίσης προτείνει να αναλάβει η πολιτεία τη ρευματοδότηση του Γηροκομείου, καθώς η διερεύνηση των σκανδάλων κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη διοίκηση, βρίσκεται ακόμα σε πρώτο βαθμό εκδίκασης στο Εφετείο Κακουργημάτων, άρα η υπόθεση θα αργήσει να τελεσιδικήσει.
Σήμερα από τις 9 πτέρυγες του Γηροκομείου λειτουργούν μόνο οι 2, και οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται ανέρχονται σε 140, παρ ότι αυτό έχει δυναμικότητα για 700.
H Τουρκία, τα πετρέλαια, η δύσκολη διαπραγμάτευση
Μία χώρα με τις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας θέλει οπωσδήποτε να ελέγχει τις ενεργειακές εξελίξεις στη γειτονιά της. Με το 19,2% του συνόλου των εισαγωγών της να αφορά σε υδρογονάνθρακες, αυτονόητα αναζητά τρόπους ισχυροποίησής της στην ενεργειακή σκακιέρα.
Χ. Φλουδόπουλος: Αγορές - Ποιοι ποντάρουν σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου
Παρά το γεγονός ότι η αμερικανοϊρανική κρίση δεν είχε κάποια άμεση επίπτωση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και άρα δεν επηρέασε την παραγωγή και προσφορά στην παγκόσμια αγορά, εντούτοις το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων προκάλεσε έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του "μαύρου χρυσού".
Κλιματική αλλαγή και πολιτική: πρόοδος και δυσκολίες
Ενα καίριο και φλέγον θέμα για την ατζέντα της νέας δεκαετίας είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Το δράμα της ενεργειακής φτώχειας
Ο όρος «ενεργειακή φτώχεια» μπορεί να μην λέει τίποτα σε αρκετούς από εμάς. Τα αποτελέσματά της όμως είναι γνωστά σε όλους αφού κάθε χειμώνα, γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων με τραγικές ιστορίες συμπολιτών μας που χάνουν τη ζωή τους ενώ προσπαθούν να ζεσταθούν.
Αυστραλία: Οι πυρκαγιές έχουν κάψει δασικές εκτάσεις όσο το 1/3 της Ελλάδας
Κάθε νέα εκτίμηση διαψεύδει την προηγούμενη, κάθε υπολογισμός αποδεικνύεται συντηρητικός σε σχέση με τον προηγούμενο. Σε μία δραματική συγκυρία (;), μάλιστα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, επέλεξε τη φετινή θερινή περίοδο να συρρικνώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας του.
Αποκρατικοποιήσεις: ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και "Ελ. Βενιζέλος" τα τρία "βαριά χαρτιά"
Ψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ έχει μπει για το νέο έτος ο πήχης των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Φιλελεύθερος Κύπρου: Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για αγωγούς, όφελος για την Κύπρο
Η κατασκευή ενός αγωγού που επεκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ιταλία δεν είναι εύκολο εγχείρημα και υπάρχουν πάρα πολλοί οικονομικοί και εμπορικοί λόγοι για να μην γίνει ποτέ.
Γ. Φιντικάκης: Είναι πολύ νωρίς για να ντυθούμε σεΐχηδες
Το γεγονός ότι υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα ουδείς το αμφισβητεί.
Οι Έξι Μεγάλες Προκλήσεις του 2020
Θα έλεγε κανείς ότι η νέα χρονιά ξεκινά με την ίδια -αν όχι μεγαλύτερη ένταση- σε σχέση με την προηγούμενη.
Χ. Φλουδόπουλος: Χαμηλά ο πήχης στα ενεργειακά εν όψει "τρόικας"
Τα πρώτα ραντεβού έχουν ήδη ξεκινήσει να κλείνονται για την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα βρεθούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών που θα ακολουθήσει.
Έφη Τριήρη: «Πόλεμος» για την ενεργειακή ασφάλεια
Κάθε φορά που εγκαινιάζεται ένας νέος αγωγός πετρελαίου ή φυσικού αερίου, οι διαμορφωτές πολιτικής ανά τον κόσμο μάς διαβεβαιώνουν ότι θα αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η σταθερότητα του πλανήτη.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ενεργοποίηση του TurkStream – Γιατί η Bulgartransgaz προσβλέπει στη Ρεβυθούσα
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας την κουβέντα για τους αγωγούς φυσικού αερίου να έχει μονοπωλήσει η υπογραφή της διακρατική συμφωνίας για τον EastMed, όμως μια άλλη εξέλιξη λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από τα σύνορα της χώρας παράγει ήδη αποτελέσματα.
Ερωτήματα για τον Αγωγό EastMed
Ο αγωγός EastMed, τη συμφωνία για την κατασκευή του οποίου υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να είναι ένα χρήσιμο Project για την Ελλάδα, την περιοχή και την Ευρώπη, εάν και εφόσον βεβαίως υλοποιηθεί.
Η εταιρική περιβαλλοντική ευθύνη αποτελεί χρέος απέναντι στην κοινωνία
Η εταιρική περιβαλλοντική ευθύνη (Corporate Environmental Responsibility - CER) μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (Corporate Social Responsibility - CSR) είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να προσφέρει σήμερα στην κοινωνία, μια επιχείρηση ή οργανισμός, ανεξαρτήτου μεγέθους.
Γιατί το πετρέλαιο θα μπορούσε να αγγίξει και τα 80 δολάρια το βαρέλι
Είναι πάντα χρήσιμο να έχουμε μια αίσθηση της ιστορίας της Μέσης Ανατολής, καθώς οι αγορές βρίσκονται σε αναταραχή μετά από τις ειδήσεις της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός εξέχοντα Ιρανού στρατηγού στη Βαγδάτη.
Πολιτική στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση για το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ του EuroAsia
Με επισπεύδουσα την Κυπριακή κυβέρνηση, το θέμα της ηλεκτρικής σύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ ετέθη και χθες (και από τον Ισραηλινό υπουργό) κατά την τριμερή συνάντηση των υπουργών ενέργειας, ενώ ο κ. Αναστασιάδης το ανέφερε και κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed.
Σε ισχύ στην ΕΕ οι κανονισμοί για ηλεκτρική ενέργεια, η οδηγία για εκπομπές αυτοκινήτων και ασφάλεια οχημάτων
Σε ισχύ ετέθη από την 1η Ιανουαρίου η οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια, η οδηγία για εκπομπές αυτοκινήτων και από την Κυριακή τίθεται σε ισχύ η οδηγία για την ασφάλεια οχημάτων, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.
Όλα τα στοιχεία, μελέτες και προοπτικές για τον EastMed
Η ιδέα ή το όραμα του EastMed, δηλαδή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου –χωρίς να αποκλείονται στο μέλλον και κοιτάσματα του Λιβάνου ή και της Συρίας με βάση την αρχική ιδέα– μπήκε στο τραπέζι στο τέλος του 2011, μετά τις δύο σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων, του «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και του «Αφροδίτη» στην Κύπρο.
Χ. Έλληνας: Ιστορικής σημασίας η συμφωνία για East-Med αλλά…
Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει τη σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East-Med από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη ο Ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας.
Οι 2 + 1 ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις του 2020 - Ποιο είναι το πρόγραμμα για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου για την επόμενη χρονιά
Η πώληση της ΔΕΠΑ, που χωρίζεται σε χωριστούς διαγωνισμούς για την εμπορία και τα δίκτυα και η πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ είναι οι δύο ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις του 2020 που περιλαμβάνονται στα λεγόμενα “βαριά χαρτιά” των πωλήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την επόμενη χρονιά. Ωστόσο δεν είναι και τα μόνα ενεργειακά project του Ταμείου, το οποίο φιλοδοξεί εντός του 2020 να βάλει μπροστά την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης στη νότια Καβάλα.
Masterplan για τον ανταγωνιστικό μετασχηματισμό της ενεργοβόρου βιομηχανίας - Κομβικός ο ρόλος της αντιστάθμισης ρύπων
Το σχέδιό της για τη μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε μια εποχή με κύρια χαρακτηριστικά την ενεργειακή μετάβαση και τον εξηλεκτρισμό παρουσίασε στην Κομισιόν η ομάδα υψηλού επιπέδου ενεργοβόρων βιομηχανιών, που συστήθηκε το 2015 και αποτελείται από τις βιομηχανίες, τα κράτη-μέλη και διάφορους φορείς.
Τα τρία πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην ενέργεια το 2020. Τα υπόλοιπα είναι απλά... θόρυβος
Όποιος επιθυμεί να βγάλει νόημα από την ενεργειακή αγορά το 2020 θα πρέπει να προσέχει τρεις βασικούς δείκτες.
Χ. Φλουδόπουλος: Γιατί ο EastMed είναι στρατηγικός αγωγός και για τη Γαλλία
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα αρχικά η τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία θα συμπεριλάβει σύντομα και την Ιταλία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στρατηγικής σημασίας EastMed.
Κ. Στούπας: Οι παρενέργειες του "ενεργειακού παρασιτισμού"…
Η Περιφέρεια Κρήτης με ψήφισμα που εξέδωσε πριν λίγες μέρες εκφράζει την αντίθεσή της στη χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής στην περιοχή της Δαμάστας
ΔΕΗ: Το απόλυτο turnaround story του Χρηματιστηρίου
Οι βασικοί άξονες του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ, δηλαδή η απολιγνιτοποίηση, η στροφή στις επενδύσεις στις ΑΠΕ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες τόσο στην ενεργειακή όσο και στη χρηματιστηριακή αγορά.
Μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει μια "πράσινη συμφωνία" στον κόσμο;
Στην προσπάθεια της να ενισχύσει τον ρόλο της ΕΕ στο κόσμο και κυρίως σε σχέση με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, η νέα Κομισιόν της von. Der Leyen επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την κλιματική αλλαγή για να υποστηρίξουν τις φιλοδοξίες της ηγεσίας της ΕΕ.
Δ. Γκάτσιος: Μετά την υπογραφή του EastMed, τι; Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στη διπλωματική σκακιέρα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Χ. Φλουδόπουλος: Τι σημαίνουν οι εξελίξεις γύρω από τον μεγάλο ενεργειακό αγωγό East Med
Το ισχυρό χαρτί του ενεργειακού αγωγού East Med που έχει ευρύτερη στρατηγική σημασία, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί την ηχηρή απάντηση της Ελλάδας απέναντι στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και την επιθετική ρητορική της Άγκυρας.
Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής σε συνθήκες κλιματικής κρίσης
Τρία σημαντικά επίκαιρα θέματα, η ενέργεια και το κλίμα, η κυκλική οικονομία, καθώς και η κουλτούρα εκπαίδευσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας εκδήλωσης του θεσμού διαλόγου Bravo με θέμα «Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής σε συνθήκες κλιματικής κρίσης», που έλαβε χώρα χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο ρόλος του χαλκού στη συμβολή του ενεργειακού κλάδου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Μπορεί συχνά να διαφεύγει της προσοχής, όμως ένα από τα μέταλλα στα οποία εναποτίθεται καθοριστικός ρόλος για τη συμβολή του ενεργειακού κλάδου στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς κλιματική αλλαγής είναι ο χαλκός.
Η πρόταση ΣΕΒ για την 4η βιομηχανική επανάσταση
Σε καταλύτη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρήσεων θα μπορούσε να μετατραπεί για την Ελλάδα η συμμετοχή της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση (Βιομηχανία 4.0).
Αντώνης Κλαδάς (Καθηγητής ΕΜΠ): Η ηλεκτροκίνηση μοχλός οικονομικής ανάπτυξης - Τι θέση μπορεί να έχει η Ελλάδα
Οι μπαταρίες λιθίου είναι αυτές που στην παρούσα φάση - και για αρκετά χρόνια ακόμα - αναμένεται όχι μόνο να δώσουν σημαντική ώθηση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά να αξιοποιηθούν συνδυαστικά και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση παραγωγής και κατανάλωσης των ηλεκτρικών δικτύων, μέσω της συμμετοχής τους σε μικρά υβριδικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Ποιες χώρες θα «καθορίσουν» την τιμή του πετρελαίου το 2020
Άλλη μία χρονιά οδεύει προς το τέλος της και οι προβλέψεις αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου «δίνουν και παίρνουν».
Η ρύπανση σκοτώνει τους Βούλγαρους
Αυτή είναι η Σόφια, που ξυπνά κάτω από ένα χαλί ρύπανσης. Επικρατεί ομίχλη και άνεμος δεν φυσάει. Στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, η ρύπανση μπορεί να υπερβαίνει τα ασφαλή όρια κατά 20 φορές. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.
Το θρίλερ με τα νέα καύσιμα πρώτο στην ατζέντα του Navigator 2019
Αναπάντητο έχει μείνει, μέχρι στιγμής, το ζήτημα που έχει θέσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, για παράταση εφαρμογής του μέτρου για ναυτιλιακά καύσιμα με περιεκτικότητα σε θείο μέχρι 0,5%, από 3,5% σήμερα, που θα ισχύσει από την 1η/1/2020.
Διεθνής Επιστημονική Έρευνα Δείχνει Αύξηση των Θυμάτων Από Πλημμύρες στην Ελλάδα
Τα ποσοστά θνησιμότητας από πλημμύρες στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο υπάρχει μια αρκετά ισχυρή ανοδική τάση και στην Ελλάδα, τόσο στους ετήσιους θανάτους, όσο και στο πλήθος των θανάτων ανά περιστατικό πλημμύρας.
Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – Θεμιτοί στόχοι αλλά πως;
Έχοντας συμμετάσχει και συντονίσει σαν IEECP μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών έργων στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και όντας μέλη της ομάδας που ελέγχει και αποτιμά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτεινόμενες δράσεις των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς και τα σχέδια συμμόρφωσης με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Εξοικονόμησης, στο υπάρχων ΕΣΕΚ θεωρούμε ότι πολλά σημεία χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας και διευκρίνησης.
Κυκλική Οικονομία: Ένα μοντέλο για Βιώσιμη Ανάπτυξη & Ευημερία
H Κυκλική Οικονομία αποτελεί το πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης που στοχεύει να αποτελέσει την ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή απάντηση σε μια σειρά πιεστικών προκλήσεων, με πιο σημαντικές την κλιματική κρίση, την αλόγιστη χρήση των υπαρχουσών πλουτοπαραγωγικών πηγών, την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την καταστροφή των οικοσυστημάτων.
Πού «πάσχει» το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Παρουσιάζονται σε αυτό οι στόχοι και οι προκλήσεις για την μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Κλιματική αλλαγή: Αν δεν αλλάξει τίποτα, η θερμοκρασία θα ανέβει 5 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα
«Εάν δεν αλλάξει τίποτα, αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας 4-5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα», δήλωσε ο Γερμανός καθηγητής Χανς Γιόαχιμ Σέλνχούμπερ, ομότιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Κλιματολογίας του Πότσνταμ της Γερμανίας, κατά την τιμητική υποδοχή του ως νέο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Γροιλανδία: Οι πάγοι χάνονται επτά φορές πιο γρήγορα από ό,τι στη δεκαετία του 1990
Η Γροιλανδία χάνει πάγους με ρυθμό επτά φορές ταχύτερο από ό,τι στη δεκαετία του 1990, αποκαλύπτει μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.
Τα ενεργειακά "υπερόπλα" της Ελλάδας απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων
Η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας με αποκορύφωμα, προσώρας, την υπογραφή του περίφημου "μνημονίου” με τη Λιβύη είχε ως αφετηρία τις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Χαράλαμπος Έλληνας: «Εκεί που τρυπά η Τουρκία δεν υπάρχει φυσικό αέριο»
Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας επηρεάζει έμμεσα και την Κύπρο, καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί την ίδια δικαιολογία για να οριοθετήσει την «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» της στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον διεθνή εμπειρογνώμονα και σύμβουλο για θέματα υδρογονανθράκων, δρ Χαράλαμπο Έλληνα.
Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει τις διεθνείς τιμές η Σαουδική Αραβία αν οι εταίροι της δεν μειώσουν την παραγωγή
Όπως τόσες άλλες στο παρελθόν, η τελευταία συμφωνία μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών που παράγουν πετρέλαιο παγκοσμίως για τη μείωση της προσφοράς αργού και την αύξηση των τιμών εξαρτάται από το να πεισθούν όσες εξ αυτών δεν εφαρμόζουν όσα συμφωνούνται να τηρήσουν τις περικοπές στην παραγωγή.
Γιατί οι Ελληνες βουλευτές μπαίνουν... στην πρίζα
Στην… πρίζα θα μπουν στο εγγύς μέλλον οι βουλευτές Αττικής (και πιθανόν και της υπόλοιπης χώρας), μιας και για πρώτη φορά, ανάμεσα στις επιλογές τους για την απόκτηση βουλευτικού αυτοκινήτου, θα συμπεριλαμβάνονται και τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.
Το οξυγόνο μειώνεται σε όλο και περισσότερες θαλάσσιες περιοχές
Η μείωση του οξυγόνου στις θάλασσες γίνεται μια αυξανόμενη απειλή στα αποθέματα ψαριών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που διεξάγεται στη Μαδρίτη.
WWF: Η μετάβαση στην εποχή μετά το κάρβουνο πρέπει να γίνει δίκαια και να μην αφήσει κανέναν πίσω
Στην ιστορική περιοχή της Σιλεσίας στη νότια Πολωνία, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαζομένων και οργανώσεων από την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Γερμανία, συναντήθηκαν το διάστημα 25-28 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκαιη Μετάβαση για την Ανατολική και Νότια Ευρώπη».
Τι θα γίνει μετά από 20 χρόνια στον κάμπο που θα λήξει η ζωή των αγροτικών φωτοβολταϊκών;
Παγκόσμια ημέρα του εδάφους η σημερινή 5η Δεκεμβρίου και επ’ αφορμής ο πρώην Διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ Δρας Χρήστος Τσαντήλας έβαλε μία σημαντική παράμετρο το μεσημέρι μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας».
Κλιματική αλλαγή: 50 εκατ. άνθρωποι θα εκτοπίζονται ετησίως στο τέλος του αιώνα λόγω υπερχείλισης ποταμών
Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν εξαιτίας των πλημμυρών από την υπερχείλιση ποταμών ενδέχεται να αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια ετησίως ως το τέλος του αιώνα, αν οι κυβερνήσεις δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν σήμερα οι ερευνητές.
Ο κρυμμένος «χρυσός» της βιομάζας και η επιστημονική… αλχημεία
Για χιλιάδες χρόνια τα κατάλοιπα κάθε ανθρωπογενούς δραστηριότητας αποτελούσαν «αναγκαίο κακό» που έπρεπε να «κρυφτεί» κάπου, κάπως. Πλέον ένα μέρος τους όχι μόνο δεν χρειάζεται να κρυφτεί κάτω από το χαλί αλλά με σωστή διαχείριση παράγει πολλαπλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κέρδος.
ΟΗΕ: Το 2019 κλείνει την θερμότερη δεκαετία που έχει ποτέ καταγραφεί
Το 2019, με τις αλυσιδωτές πυρκαγιές, τις ξηρασίες, τους καύσωνες και τους τυφώνες, θα εγγραφεί μεταξύ των τριών θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί από το 1850, ενώ τερματίζει μία δεκαετία "εξαιρετικής ζέστης", ανακοίνωσε ο ΟΗΕ με την ευκαιρία της COP25 στην Μαδρίτη.
Οι Έρευνες για Υδρογονάνθρακες Έχουν Εξ Ίσου Τεράστια Οικονομική Σημασία
Στο άρθρο μας της περασμένης Παρασκευής ( 29/12) αναφερθήκαμε στην ιδιαίτερα μεγάλη στρατηγική σημασία που έχουν οι έρευνες υδρογονανθράκων για τον καθορισμό των θαλασσίων μας συνόρων και της υφαλοκρηπίδος, η οποία ως γνωστό συμπίπτει με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Χωρίς τη διενέργεια και επέκταση των ερευνών σε όλες τις περιοχές του θαλασσίου χώρου μας σε διαρκή βάση η Ελλάδα δεν μπορεί να ορίσει την υφαλοκρηπίδα της πόσω μάλλον να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Χαμηλές οι κλιματικές επιδόσεις της Ελλάδας
Παρά την ολοένα αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το σοβαρότατο θέμα της κλιματικής αλλαγής, παρατηρείται, ακόμη, σημαντικό έλλειμμα σε εθνικό επίπεδο στην υιοθέτηση ολοκληρωμένων αλλά και πρακτικών στρατηγικών για την αντιμετώπισή της.
Κλιματική αλλαγή, ανεργία, μετανάστες ή τρομοκρατία: Τι φοβούνται περισσότερο οι Ευρωπαίοι;
Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται την κλιματική αλλαγή περισσότερο από το να χάσουν τη δουλειά τους ή μια τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ/EIB) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα την ώρα που οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο κήρυτταν "κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης".
Υδρογονάνθρακες: Πρακτικές αξιοποίησης εγχώριου δυναμικού για βιώσιμη ανάπτυξη
Σημαντικές επενδύσεις και έντονη κινητικότητα καταγράφονται στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα την τελευταία και πλέον δεκαετία προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για την οικονομία, την απασχόληση και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Μακρίδης: Το υδρογόνο να ενταχθεί άμεσα στην ελληνική ενεργειακή ατζέντα
Στο ρόλο του υδρογόνου και στην ανάγκη ουσιαστικής και άμεσης ένταξής του στο θεσμικό και ενεργειακό σύστημα της χώρας κατά το παράδειγμα πολλών άλλων κρατών εντός και εκτός Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης, μιλώντας στο 24ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2019» που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ.
Προειδοποίηση ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή-Δεν Υπάρχει Ούτε Λεπτό για Χάσιμο
Η σημερινή προειδοποίηση του ΟΗΕ είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ: αν ο κόσμος καθυστερήσει κι άλλο να προβεί στις άμεσες και δραστικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου, δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.
Τη στιγμή που γίνεται κοσμογονία στον τομέα αερίου, στην Ελλάδα λείπουν οι υποδομές - Οι διεθνείς τάσεις και η προσαρμογή της ΔΕΠΑ
Σταθερά αυξητική τάση χαρακτηρίζει την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με σημαντική διείσδυση σε επιμέρους τομείς της οικονομίας ακολουθώντας σχεδόν «κατά πόδας» τις διεθνείς τάσεις της αγοράς. Ωστόσο, η εξέλιξη του καυσίμου σε πυλώνα στην εποχή της πλήρους απανθρακοποίησης γεννά νέες προκλήσεις και σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές.
Χρ. Κολώνας: Ευρ. Επιτροπή - Τα 10 ανοικτά μέτωπα στην ενέργεια
Επικροτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις «φιλόδοξες» ανακοινώσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην αλλαγή της προοπτικής της ενεργειακής αγοράς και συγκεκριμένα την επίσπευση της απεξάρτησης από το λιγνίτη έως το 2028.
Το νομικό πλαίσιο αποθήκευσης υδρογόνου
Οι σημαντικότερες μέθοδοι αποθήκευσης υδρογόνου, οι οποίες δοκιμάστηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, περιλαμβάνουν μεθόδους φυσικής αποθήκευσης που βασίζονται είτε στη συμπίεση είτε στην ψύξη ή σε συνδυασμό των δύο (υβριδική αποθήκευση).
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ROOF GARDENS
Η ενεργειακή μετάβαση είναι μέρος μόνο των αλλαγών στον ηλεκτρισμό
Ο ηλεκτρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την ενεργειακή πολιτική. Ορισμένοι τον αντιμετωπίζουν ως την αιχμή της ενεργειακής μετάβασης με μια δραματική επέκταση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών. Για άλλους αποτελεί την πηγή του μεγαλύτερου προβλήματος, δηλαδή τον άνθρακα που εξακολουθεί να κυριαρχεί στις περισσότερες μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη.
Κλιματική αλλαγή: Επηρεάζει την υγεία, τη δουλειά και τη ζωή μας
Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Και μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την αντιμετωπίσουμε. Μάλιστα, μία από τις επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταστρώνει ήδη το σχέδιο δράσης.
Υπεραλίευση και Κλιματική Αλλαγή Καταστρέφουν την Αλιεία
Η υπεραλίευση, η ρύπανση και η καταστροφή των οικοτόπων έχουν επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τις μορφές ζωής που αυτά συντηρούν, με την κλιματική αλλαγή να δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Παράλληλα, το 2017 σημειώθηκαν οι υψηλότερες θαλάσσιες θερμοκρασίες και τα υψηλότερα επίπεδα CO2 που έχουν καταγραφεί.
Η Αλλαγή του Ενεργειακού Μίγματος Προσφέρει Ευκαιρίες Αλλά θα Δημιουργήσει Σοβαρά Προβλήματα στην Αυτάρκεια και Ευστάθεια του Συστήματος
Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον τερματισμό της χρήσης λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2028, απόφαση η οποία και έχει αποτυπωθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δημιουργεί νέα δεδομένα για την αναδιάταξη του ενεργειακού μίγματος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια των Βαλκανίων.
Το Αγκάθι της Ενεργειακής Μετάβασης στη Δυτ. Μακεδονία – Η Απώλεια Χιλιάδων Θέσεων Εργασίας και το Μέλλον για την Περιοχή
Την ώρα που ακούγονται διάφορα σενάρια σε σχέση με το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων παραμένει κεντρικό ερώτημα ποιες εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα αντικαταστήσουν το λιγνίτη. Εξίσου, όμως, σημαντικός παράγοντας είναι εκείνος της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το κλείσιμο των λιγνιτκών μονάδων μπορεί να οδηγήσει στο δρόμο 5.000 εργαζόμενους στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, που απασχολούνται στα ορυχεία της ΔΕΗ και στους λιγνιτικούς σταθμούς.
Πιο εκτεθειμένες στην ατμοσφαιρική ρύπανση οι κοινωνικά ευάλωτες περιφέρειες της Ελλάδας – Τι δείχνει νέα επιστημονική μελέτη για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες
Σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκτίθενται οι κοινωνικά ευάλωτες περιφέρεις της χώρας, όπως καταδεικνύει μια πρόσφατα δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα, η οποία στοιχειοθετεί την κοινωνικά άνιση κατανομή της περιβαλλοντική ποιότητας μέσα από τη μελέτη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών περιφερειακών επιδόσεων.
Καθαρή ενέργεια με καθαρές απαντήσεις
Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται γι’ αυτούς και, φυσικά, τους λόγους που τις προκάλεσαν. Είναι θεμελιώδης δημοκρατική απαίτηση στις μέρες μας, όπου ολοένα και περισσότερες αποφάσεις που επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή των πολιτών λαμβάνονται σε υπερεθνικά φόρουμ ή, ακόμα χειρότερα, πίσω από κλειστές πόρτες.
Μια βασική προϋπόθεση για επενδύσεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά
Ας επισημάνουμε εκ νέου τα βασικά και αυτονόητα, τώρα που βιώνουμε ένα κύμα αισιοδοξίας (ελπίζω όχι μελλοντικώς ανεκπλήρωτης) για την επανάκαμψη ενός υγιούς επενδυτικού κλίματος (και) στην εγχώρια ενεργειακή αγορά: Επενδύσεις δεν πραγματοποιούνται, αν δεν υφίσταται ασφάλεια δικαίου και αν τα νομοθετικώς και συμβατικώς προβλεπόμενα δεν εφαρμόζονται, πολλώ μάλλον αναιρούνται αναδρομικώς.
Η Παραπληροφόρηση Περί την «Κλιματική Παραπληροφόρηση»
Σε πρόσφατο άρθρο στις Γνώμες της έγκριτης εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (ΣΚ 26-27/10/2019) διακεκριμένος συγγραφέας δημοσίευσε άρθρο για την κατ' αυτόν «υπάρχουσα κλιματική παραπληροφόρηση».
Φ. Κόλλιας: Γιατί οι ενεργειακοί όμιλοι επιστρέφουν στα telecoms
Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά την ατυχή κατάληξη της πρώτης απόπειρας επέκτασης στις τηλεπικοινωνίες, με την πώληση του μειοψηφικού πακέτου που κατείχε στην Tellas (αγοραστής ήταν η Wind), η ΔΕΗ επιχειρεί να επιστρέψει στα Telecoms, όπως και ο ΑΔΜΗΕ, αλλά και ο ΔΕΔΔΗΕ.
ΑΠΕ και Αποθήκευση, μια άλλη ματιά
Παρακολουθώντας τις εισηγήσεις των ομιλητών του συνεδρίου αντιλήφθηκα ότι υπήρχαν σημεία που δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τους ομιλητές, όπως η δυναμική μείωσης του κόστους των συστημάτων συσσωρευτών, η ύπαρξη σημαντικής ελληνικής βιομηχανίας συσσωρευτών και ένταξη των συστημάτων αποθήκευσης συσσωρευτών στα δίκτυα διανομής.
Σκέψεις πάνω στην δημόσια διαβούλευση των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα - Η αναγκαιότητα ανάπτυξης των ΑΠΕ
Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατά σε παγκόσμιο επίπεδο και αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο αισθητά σε εθνικό και τοπικό.
Γιατί το Υδρογόνο Μπορεί να Διαδραματίσει Πρωταγωνιστικό Ρόλο στις Ενεργειακές Εξελίξεις;
Το 2028 δεν είναι μακριά και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων απαιτεί την γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος στη χώρα μας. Το υδρογόνο αποτελεί μια κατεύθυνση την οποία την ακολουθούν ήδη δέκα χώρες του κόσμου. Στη χώρα μας όπως αναφέρει στο energia.gr ο αναπληρωτής καθηγητής των Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σοφοκλής Μακρίδης μόνο με τη συστηματική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και το υδρογόνο πρέπει να βρίσκεται στη φαρέτρα των επιλογών που έχει στα χέρια της η πολιτεία. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση στη δυτική Μακεδονία για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στη μετα-λιγνίτη εποχή. Ως μια από τις λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι η αξιοποίηση του υδρογόνου.
Καύση σκουπιδιών και συμπαραγωγή: ευκαιρία ή ανάληψη κινδύνου;
Έχει ξεκινήσει δειλά ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με την έλευση σκουπιδιών από άλλες περιοχές στην Περιφέρειας μας, ενώ ακούγονται και προτάσεις για «αξιοποίηση τους» σε αποτεφρωτήρες αστικών αποβλήτων προκειμένου να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια ή συμπαραγωγή σε εγκαταστάσεις τηλεθερμάνσεων.
Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια θεωρητική υπόθεση αλλά μια πραγματικότητα που δείχνει απειλητικά τα δόντια της. Οι πρωτοφανείς σε έκταση πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, από τον Αμαζόνιο έως τη Σιβηρία και την Αλάσκα, το άνευ προηγουμένου λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και τη Γροιλανδία, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, προμηνύουν ένα μέλλον εξαιρετικά δυσοίωνο.
Κλιματική αλλαγή: Μανιφέστο έξι σημείων από επιστήμονες
Περισσότεροι από 11.200 επιστήμονες από 153 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, συνυπογράφουν μια διακήρυξη με την οποία προειδοποιούν ότι πλέον υπάρχει, όχι απλώς κλιματική αλλαγή, αλλά κλιματική επείγουσα ανάγκη (climate emergency). Κάνουν λόγο για «ανείπωτα ανθρώπινα βάσανα» που θα καταστούν αναπόφευκτα, αν δεν γίνει άμεσα μια ριζική και διαρκής στροφή στις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα και ανεβάζουν τη θερμοκρασία μέσω των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου».
Γ. Μπασιάς: Τεράστιο Κοίτασμα Φ. Αερίου στην Κρήτη; Σκεφτείτε το Ξανά!
Ανοησία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, την άποψη που διατύπωσε, πρόσφατα, στην Αθήνα, παράγοντας της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με την οποία το κοίτασμα της Κρήτης περιέχει φυσικό αέριο 250 δισ. κυβικών μέτρων, ήτοι, ποσότητα ανάλογη του αχανούς κοιτάσματος, Ζορ, στην Αίγυπτο.«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη μέρα της κρίσης. Μόνο τότε, δηλαδή όταν θα έχουμε πραγματικά αποτελέσματα
"SOS" από ερευνητές: Η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 20 εκατοστά
Όπως ένα πλοίο που ξεκινά με μεγάλη ταχύτητα δεν μπορεί να ακινητοποιηθεί διαμιάς, έτσι και η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει δραματικά ακόμη κι αν μειώνονταν στο μηδέν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 2030, προειδοποιούν ερευνητές σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο τουρισμός στην εποχή της κλιματικής αλλαγής
Αυτό ήταν το θέμα συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Το να σταματήσουμε να ταξιδεύουμε δεν είναι λύση, απαιτείται ωστόσο αλλαγή πλεύσης στον τομέα του τουρισμού, εκτιμούν ειδικοί.
Η Καλιφόρνια όπως την ξέραμε τελείωσε
Η Καλιφόρνια όπως την ξέραμε έχει τελειώσει – και δεν νιώθουμε καθόλου καλά. Δεν είναι μόνο οι φωτιές, αν και, Θεέ μου, τι φωτιές!
Η ξηρασία απειλεί 45 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Συνολικά 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν σε μια κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας μέσα στους επόμενους έξι μήνες στη νότια Αφρική λόγω της "χειρότερης ξηρασίας" των τελευταίων 35 ετών που μαστίζει ολόκληρη την περιοχή, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.
Π. Χαλάτση: Πώς το φυσικό αέριο θα «σώσει την παρτίδα» κατά την ενεργειακή μετάβαση
Η ιδιαίτερη αξία που αποκτά το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, οι οποίες αναφέρονται σε έναν άλλου τύπου «μαύρο χρυσό», ο οποίος διαφέρει ωστόσο σε σχέση με το πετρέλαιο καθώς είναι λιγότερο ρυπογόνος.
Τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κατά τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων και το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης
Η Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θωρακίζεται από ένα αυστηρό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες ενώ σε όλες τις φάσεις των ερευνών παρακολουθούνται συστηματικά όλες οι περιβαλλοντικές παράμετροι.
Η κρίσιμη δεκαετία για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Πριν από 74 χρόνια, στις 24 Οκτωβρίου 1945, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Από το 2015, ο Οργανισμός έχει ως κεντρικό του άξονα την προώθηση της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης (Ατζέντα 2030), με ορόσημο το 2030
Η μετατροπή σε μονάδες μικτής καύσης βιομάζας-λιγνίτη, η λύση για τις λιγνιτικές μονάδες και την κερδοφορία τους
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε έκθεση του think tank Carbon Tracker σύμφωνα με την οποία είναι οικονομικά ασύμφορο το 84% της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.
Απανθρακοποίηση μέσω ενεργειακής απόδοσης: η βιομηχανία στη θέση του οδηγού
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες των τελευταίων ημερών, για την επίτευξη των στόχων σχετικά με το κλίμα και τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτοί έχουν ήδη τεθεί σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη ενεργειακή ημέρα και στη χώρα μας.
Ενεργειακή Μετάβαση με Προσιτό Κόστος
Η ενεργειακή μετάβαση έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια σε αρκετές χώρες της ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο, ενώ στην Ελλάδα γίνονται συζητήσεις και σχεδιασμοί για την επίτευξη των στόχων του 2030, χωρίς να έχουν προηγηθεί σχετικές μελέτες. Η εξαγγελθείσα απόφαση της κυβέρνησης για παροπλισμό όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 δημιουργεί νέα δεδομένα στον ηλεκτρισμό, όπου μετά από μεγάλη καθυστέρηση γίνονται προσπάθειες για την λειτουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς. Η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα με λάθη και παραλείψεις επί δύο δεκαετίες έφθασε να είναι μακράν η ακριβότερη στην χονδρεμπορική αγορά της ΕΕ, με συνέπειες στην οικονομία και στους καταναλωτές.
Morgan Stanley: Η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα κοστίσει 50 τρισ. δολάρια
Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ως προς το κόστος αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της μείωσης των καθαρών εκπομπών άνθρακα στο μηδέν, μια νέα έκθεση από τους αναλυτές της Morgan Stanley διαπιστώνει ότι μέχρι το 2050 θα χρειαστεί να δαπανηθούν 50 τρισ. δολάρια σε πέντε βασικούς άξονες τεχνολογίας μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Οικονομική Πολιτική και Ανάπτυξη
Διανύουμε το τρίτο στη σειρά έτος μεγέθυνσης της οικονομίας με ρυθμό ανάμεσα στο 1,5% και 2%. Δεδομένης της βαθιάς κρίσης που προηγήθηκε, αυτός δεν είναι υψηλός αλλά αναμένεται να επιταχυνθεί κατά το επόμενο έτος και να υπερβεί το 2%. Η θετική δυναμική στηρίζεται κυρίως σε τρεις βάσεις.
Για Ένα Εθνικό Green Project 10 δισ. Ευρώ
Η εξοικονόμηση ενέργειας προβλέπει τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας, τη δεκαετία 2020-2030. Απαιτούνται έξυπνες και τολμηρές αποφάσεις, αν πραγματικά θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στον πόλεμο κατά της Κλιματικής Αλλαγής, με αξιοποίηση της Τεχνολογικής Επανάστασης. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο για κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου, 5,5 δισ. ευρώ. Συγκλονιστικό ποσό, που όλο πληρώνεται εκτός Ελλάδας, σε τρίτες προμηθεύτριες χώρες, αφού η χώρα είναι κατά 100% εξαρτημένη απο εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τρία Σενάρια για το Κλίμα
Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και επέρχεται σφοδρότερη και ταχύτερα από όσο αρχικά προβλεπόταν. Με συνεχείς ανακοινώσεις οι εγκυρότεροι διεθνής επιστημονικοί οργανισμοί, αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους, στη βάση τόσο των πιο πρόσφατων μετρήσεων που πραγματοποιούν,
Από το περιβάλλον περνάει η βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας
Από το περιβάλλον περνάει η βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας, που πρέπει να απαντήσει άμεσα στα νέα δεδομένα, τα οποία δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Το καλύτερο "οικόπεδο" του πλανήτη, η Ελλάδα, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται και από πολλούς παράγοντες του τουριστικού κλάδου, οφείλει να ωριμάσει το τουριστικό της προϊόν, όπως υπογραμμίζει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος των τουριστικών επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε κι από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου του Συνδέσμου, «το αφήγημα να φέρουμε περισσότερους τουρίστες έχει τελειώσει».
Γ. Φιντικάκης: Τουρισμός, ενέργεια, μεταφορές, τα τρία στοιχήματα της ανάπτυξης
Τo στοίχημα της ανάπτυξης στην πράξη καλείται να κερδίσει τους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία, η οποία εισέρχεται στα δύσκολα, δηλαδή την εφαρμογή πάνω στη δύστροπη πραγματικότητα όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων και φορολογικών αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Γ. Λυμπεράτος: Είμαστε Πιο Μπροστά στην Ευρώπη στο Πώς να Αξιοποιούμε τα Απόβλητα
Η σωστή ενημέρωση των πολιτών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ώστε να πετύχει το στοίχημα της διαλογής στην πηγή για τα απόβλητα. Το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου είναι διδακτικό για το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας στο να πετύχει τον εθνικό στόχο για 50% εκτροπή των αποβλήτων από τη χωματερή.
Κλιματική αλλαγή και διενέξεις ευνοούν την πείνα
Πρώτα η καλή είδηση. Η ανθρωπότητα έχει τη γνώση και τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες να εξαλείψει την παγκόσμια πείνα. Το επιβεβαιώνει ο Φρέιζερ Πάτερσον, υπεύθυνος για τον Παγκόσμιο Δείκτη Πείνας (ΠΔΠ) μιλώντας στη DW.
Μέτρα περιορισμού, αντιμετώπιση επιπτώσεων και προστασία της θαλάσσιας ζωής κατά τη διάρκεια σεισμικών ερευνών
Ο τομέας της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αναπτύσσεται σταδιακά και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα λόγω έλλειψης προηγούμενης εμπειρίας και κατάλληλου εξειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού να μην υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας της θαλάσσιας ζωής κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών.
Τα ηλεκτρικά οχήματα με επίκεντρο τον καταναλωτή – μια διαφορετική οπτική
Το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετή κουβέντα για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων και την απαγόρευση κάποιων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το κέντρο των πόλεων ή ακόμη και από ολόκληρες χώρες.
Τα όρια της καθαρής ενέργειας - Τι συνεπάγεται η αξιοποίηση ήλιου και αέρα
Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή μαίνεται τους τελευταίους μήνες. Με την αφορμή των κλιματικών αποχών των σχολείων και κοινωνικών κινημάτων όπως το Extinction Rebellion, ένας αριθμός κυβερνήσεων κύρηξε κατάσταση κλιματικού επείγοντος και τα προοδευτικά κόμματα σχεδιάζουν – επιτέλους – την ταχεία μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια υπό το λάβαρο του Green New Deal.
Η ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική περνάει μέσα από τον πιο ενισχυμένο ρόλο της Κομισιόν - Ένα παράδειγμα
Με τον πλέον εμφατικό τρόπο, κρίνοντας από τις πρόσφατες εξαγγελίες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων αξιωματούχων για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η προσπάθεια και η επιδίωξη σύγκλισης των εθνικών πολιτικών γύρω από τους ευρωπαϊκούς στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Η Κλιμάκωση των Προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και η σημασία τους
Εκεί που κάποιοι περίμεναν να ησυχάσουμε μετά την αποχώρηση του γεωτρητικού σκάφους ‘’Fatix’’ από την περιοχή δυτικά της Πάφου, της εν δυνάμει Κυπριακής ΑΟΖ και του γεωτρυπάνου ‘’Yavuz’’ από την περιοχή της κατεχόμενης από την Τουρκία Κυπριακής ΑΟΖ, νότια από τις ακτές της Καρπασίας, η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις της με την μετακίνηση του ‘’Yavuz’’.
Άνοιξε Επιτέλους ο Δρόμος για Γεωτρήσεις στην Ελλάδα - Οι Εκτιμήσεις για Πιθανά Κοιτάσματα
Η σημασία της κατακύρωσης των συμβάσεων έρευνας προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον κόλπο της Κυπαρισσίας και στο Ιόνιο είναι η αρχή της οικονομικής σωτηρίας της Ελλάδας, εάν οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις-προβλέψεις
Το ΑΠΘ επικεφαλής σινο-ευρωπαϊκού έργου για την παρακολούθηση των απειλών του εδάφους
Το έδαφος είναι βασικός γεωργικός πόρος και η υποβάθμιση του είναι ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές επιδεινώνουν την κατάσταση και διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που μεγεθύνουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Αποθήκευση ενέργειας με αναστρέψιμα υδροηλεκτρικά
Εκτενής λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών. Απώτερος στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείο, Διαχειριστές Συστημάτων) είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας και της ευστάθειας των νησιωτικών συστημάτων και η μείωση του κόστους παραγωγής.
Δύο Πανεπιστημιακοί Αναλύουν το Παρελθόν και Μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα
Μετά από ένα διάστημα αρκετών ετών κατά το οποίο η «απανθρακοποίηση» και η ανάπτυξη των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είχε ουσιαστικά παγώσει, φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κινητικότητα στον τομέα αυτό. Από την Νέα Υόρκη και τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πριν το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί μια φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Σε Καλύτερη Θέση για να Αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επιτακτικό λόγο ανησυχίας για τους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τρεις θετικές τάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει την οφειλόμενη στον άνθρωπο θέρμανση του πλανήτη, υποστηρίζει ο Edward Hadas σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Reuters και αναδημοσιεύθηκε από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Παιδικού Θανάτου και Μειωμένη Λειτουργικότητα των Πνευμόνων
Τα βρέφη που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εκείνα που ζουν σε περιβάλλοντα με καθαρό αέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται o βρετανικός Guardian.
Η φούσκα των υδρογονανθράκων
Στις 18 Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν στην Βουλή για κύρωση τέσσερις νέες συμβάσεις παραχώρησης θαλάσσιων «οικοπέδων» συνολικής έκτασης 50.000 τ.χλμ. σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις, μόλις λίγες μέρες πριν την σημαντική δέσμευση του πρωθυπουργού για τη κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028.
Η χρήση των πλαστικών μίας χρήσης στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι καταναλωτές απορρίπτουν το πλαστικό καλαμάκι. Έτοιμη ή απλώς αναγκασμένη η ελληνική κοινωνία να αλλάξει τις συνήθειές της;
Τρία Επιστημονικά Ιδρύματα Τονίζουν την Ανάγκη Συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τις Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις
Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τις Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις (European Consortium for Ocean Research Drilling-ECORD) και μέσω αυτής στο Διεθνές Πρόγραμμα Διερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program-IODP) θέλει να προωθήσει η ελληνική κοινότητα των γεωεπιστημόνων και των θαλάσσιων ερευνητών. Για το σκοπό αυτό θα διοργανωθεί για πρώτη φορά διεθνής επιστημονική ημερίδα στις 3 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μειώνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για θέρμανση με καυσόξυλα και πέλλετ
"Θαμπώνει" ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την θέρμανση του σπιτιού τους με καυσόξυλα, "αφού η εξάπλωση του φυσικού αερίου τραβά σαν μαγνήτης τους καταναλωτές, μιας και αποτελεί προσοδοφόρα και ασφαλή λύση" τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Δρ. Γιώργος Νταλός.
Oxfam: Οι Φτωχότεροι Άνθρωποι Εχουν Λιγοστές Ευκαιρίες για να Αντιμετωπίσουν την Κλιματική Κρίση
Οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου που πλήττονται από καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες, λαμβάνουν λιγότερο από ένα σεντ ο καθένας σε διεθνή βοήθεια για την προστασία τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα η μκο Oxfam.
Γ. Μανιάτης: Σε νότια Κρήτη και Ιόνιο διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα
Στην εκπομπή Citizen Οne και τον Κώστα Γιαννακίδη μίλησε ο πρώην υπουργός και καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Μανιάτης.
Έρευνα: Έντονη η Ανησυχία των Ελλήνων για την Κλιματική Αλλαγή
Εκπλήξεις έκρυβε η παρουσίαση των ευρημάτων της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη για τον τρόπο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή.
Γ. Φιντικάκης: Επιχειρήσεις σε ρόλο... ΑΕΙ!
Στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης οι ελληνικές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν δικηγόρους, οικονομολόγους και μαθηματικούς, τους οποίους δεν χρειάζονται, για να τους μετεκπαιδεύσουν σε ειδικότητες που έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως στην ψηφιακή οικονομία και στην ενέργεια.
Η συνδυασμένη διαχείριση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη
Η διαχείριση του νερού και της ενέργειας, καθορίζει το σύνολο της οικονομίας και καθορίζεται από την παιδεία του κοινωνικού συνόλου. Ο συνδυασμός της παραγωγής και της διαχείρισης αυτών των κοινωνικών πόρων δίδει την δυνατότητα ελαχιστοποίησης του κόστους και μεγιστοποίηση της αναβάθμισης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.
Πόσο κοντά είμαστε σε μια πετρελαϊκή κρίση;
Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και οι φόβοι για νέα ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν ευθέως το Ιράν ως δράστη των επιθέσεων με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, οδήγησαν σε αρνητικό πρόσημο την έναρξη της εβδομάδας στα χρηματιστηριακά ταμπλό.
5 Προτάσεις έργων για την καινοτομία - Ενέργεια, Περιβάλλον και Επιχειρηματικότητα
5 Προτάσεις έργων για την καινοτομία - Ενέργεια, Περιβάλλον και Επιχειρηματικότητα
Γ. Παυλόπουλος: Επιστρέφει ο εφιάλτης του ακριβού πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία
Η σημερινή συνεδρίαση για τις αγορές, σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Επιστήμονες Προειδοποιούν για το Ενδεχόμενο Μετατροπής του Αμαζονίου σε Σαβάνα
Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο πυροδότησαν παγκόσμια ανησυχία και έφεραν στο προσκήνιο τις αναλύσεις επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του τροπικού δάσους και τις συνέπειες που θα έχει η απώλεια αυτού του οικοσυστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η πράσινη ανάπτυξη δεν γίνεται με λόγια
Η ιταλική περιφέρεια της Απουλίας (πρωτεύουσα το Μπάρι) είναι από τις σημαντικότερες της Ιταλίας στην προώθηση του ενεργειακού προτύπου που καθορίζεται «από το τικ-τακ» της κλιματικής αλλαγής.
Seth Schultz: Οι Πόλεις Είναι Απαραίτητες στον Αγώνα για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
Την εκτίμηση ότι οι πόλεις, περισσότερο από ό,τι οι κεντρικές κυβερνήσεις, μπορούν υπό προϋποθέσεις να κάνουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, καθώς λειτουργούν -μεταξύ άλλων- σαν το «καναρίνι στο ορυχείο», έχουν πιο άμεση σχέση με τον πολίτη και είναι πιο «πραγματίστριες», εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σεθ Σουλτς (Seth Schultz), ιδρυτής και CEO της Urban Breakthroughs και ειδικός σύμβουλος της διεθνούς συμμαχίας δημάρχων "Global Covenant of Mayors on Research & Innovation".
Μονόδρομος η Ηλεκτροκίνηση για τις Αυτοκινητοβιομηχανίες
Χρειάστηκε μόνον μία δεκαετία να πεισθούν οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες ότι το ηλεκτρικό όχημα είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα καινούργιο προϊόν, στο οποίο δίνουν ελάχιστη προσοχή απλώς και μόνον δίκην πειραματισμού. Σήμερα, υπό το βάρος της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, του απόηχου του μείζονος σκανδάλου ντίζελγκεϊτ, το οποίο κατέδειξε πως τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα δεν είναι τόσο «πράσινα» όσο διαφημίζονταν, αλλά και των σαφώς αυστηρότερων ορίων για τις εκπομπές ρύπων την Ε.Ε. και αλλού, η ηλεκτροκίνηση έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο
Τον Καθαρισμό Δυσπρόσιτων Ακτών στο Αιγαίο Ξεκινά το Typhoon
Ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα για τους ωκεανούς αποτελούν τα θαλάσσια απορρίμματα. Με τις μελέτες των ερευνητών να είναι κάθε χρόνο όλο και πιο δυσοίωνες, ο πλανήτης Γη «φωνάζει» απεγνωσμένα για βοήθεια, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για το 2018, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς, ενώ αναμένεται μέχρι το 2050 να περιέχουν περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια (σε βάρος)
Η ανταγωνιστικότητα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μελέτη του CEPS για λογαριασμό της DG Energy
To CEPS, σε συνεργασία με το COWL, προετοίμασε μια μεγάλη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την DG ENER της Κομισιόν.
Ιστορία επιτυχίας η ελληνική διείσδυση στα Βαλκάνια - Εξέχουσα θέση κατέχουν οι ενεργειακές συναλλαγές
Όποιος επισκεφθεί την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διαπιστώνει ότι απουσιάζουν περίπτερα χωρών, όπως της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας. Κι όμως, οι εμπορικές σχέσεις με αυτές ανθούν.
Αρκούν 10 χρόνια για να διώξει το βιοαέριο τα ορυκτά καύσιμα από την ηλεκτροπαραγωγή στα ΜΔΝ
Η επίτευξη της πλήρους απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με βασικό πυλώνα τη βιοενέργεια είναι εφικτή σε ορίζοντα δεκαετίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου, κ. Κώστας Αλεξανδρίδης.
Μια ιστορική ανασκόπηση της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας - Η δυνατότητα που γίνεται πραγματικότητα και η περίπτωση της Ελλάδας
Πολλάκις έχει επισημανθεί τόσο από παράγοντες της αγοράς όσο και σε επιστημονική βάση από ειδικούς ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό – ανεκμετάλλευτο προς ώρας – υπεράκτιο αιολικό δυναμικό, ικανό να τροφοδοτήσει τόσο τις ενεργειακές ανάγκες του τεράστιου νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας (κυρίως στο Αιγαίο) όσο και να αποτελέσει σημαντική πηγή τροφοδοσίας για το ηπειρωτικό σύστημα.
Η Διαχείριση των φωτοβολταϊκών ποτέ δεν ήταν ευκολότερη
Παγκοσμίως, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανομή της παραγόμενης ενέργειας και ως εκ τούτου ακόμη και να διαμορφώνουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας
Αναγκαιότητα οι Επενδύσεις στην Εξοικονόμηση Ενέργειας για το Γερασμένο Κτιριακό Απόθεμα
Αρκετές φορές έχει επισημανθεί η ανάγκη προώθησης των δράσεων που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η ανάγκη δεν υπαγορεύεται μόνο από τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, αλλά και από την υποχρέωση να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των γερασμένου σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Αθήνα, κτιριακού αποθέματος.
Φώσκολος: Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες, τα οικονομικά οφέλη και τα «σαμποτάζ»
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, κάνει λόγο για ένα τεράστιο δυναμικό υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, εκτιμά ότι «άδικα μπήκαμε στα μνημόνια, καθώς η χώρα είχε τη δυνατότητα μέσω της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων να παραμείνει οικονομικά (και εθνικά όπως αναφέρει) ανεξάρτητη.
Σε «θανατική καταδίκη» οι πάγοι της Γροιλανδίας;
Το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας είναι επτά φορές μεγαλύτερο από την έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου και σε κάποια σημεία του έχει πάχος 2- 3 χιλιομέτρων.
Μια Βόλτα Πάνω από τη Γη σε Βίντεο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Την εντυπωσιακή θέα της Γης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που «κόβει την ανάσα», κατέγραψε σε ένα ξεχωριστό time-lapse βίντεο ο αστροναύτης του ISS, Νικ Χαγκ. Στο βίντεο καταγράφεται, σε μόλις 60 δευτερόλεπτα, μία πτήση διάρκειας 30 λεπτών
Εκρήξεις Σούπερ-Νόβα Κατέβασαν τους Προγόνους μας από τα Δέντρα!
Tι ώθησε τους πρωτο-ανθρώπους να κατέβουν από τα δέντρα όπου ζούσαν ως πίθηκοι, να σηκωθούν όρθιοι και να περπατήσουν στα δύο τους πόδια, ξεκινώντας τη μεγάλη περιπέτεια που τους άφησε ελεύθερα τα χέρια τους για να φτιάχνουν απλά εργαλεία
Νέα μελέτη αποκαλύπτει το πώς εξαφανίστηκαν οι Νεάντερταλ
Μια πτώση στη γονιμότητα των γυναικών Νεάντερταλ, που κράτησε για χιλιάδες χρόνια, θα μπορούσε να εξηγήσει την εξαφάνιση αυτού του είδους ανθρωπoειδή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική επιστημονική
ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΨΥΞΗ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα θερμοκρασιακά δεδομένα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεθόδους ενεργειακής προσομοίωσης κτιρίων σταθερής κατάστασης είναι οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες, οι βαθμοημέρες θέρμανσης και ψύξης και η συχνότητα εμφάνισης εξωτερικής θερμοκρασίας σε διάφορα θερμοκρασιακά διαστήματα.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Η εργασία πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν τον Περιβαλλοντικό και Βιοκλιματικό Σχεδιασμό των υπαίθριων χώρων του αστικού ιστού και ειδικότερα των χώρων πρασίνου.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΕΜΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΑΣ
Δεν είμαι ούτε οικονομολόγος ούτε πολιτικός. Και μεταξύ μας δεν θα ‘θελα να είμαι, ώστε να βρίσκομαι στην δύσκολη θέση να προσπαθώ να παρουσιάζω ωραιοποιημένα στον κόσμο το απλό γεγονός της επιβολής ελέγχου στους ενεργειακούς πόρους από κάποια συμφέροντα…
ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ-ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τα σημάδια την οικολογικής καταστροφής να αποτελούν συχνά θέμα στον ημερήσιο Τύπο· και τον αντίκτυπο της σπατάλης των φυσικών πόρων όχι μόνο στο κλίμα του πλανήτη και την υγεία του ανθρώπου, αλλά και στα οικονομικά των εξαρτημένων ενεργειακά χωρών[1], υπογραμμίζεται η σημασία της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της μελλοντικής ανεξαρτητοποίησης από αυτούς.
ΜΕΛΕΤΗ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ-ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ
Είναι γεγονός, πως η αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων των σύγχρονων κοινωνιών, σε συνδυασμό με τα εξάντληση των ορυκτών πόρων καθιστά υποχρεωτική τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΥΠΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
Ενεργειακή μελέτη σε κτίριο κατοικίας με σκοπό την αντικειμενική προσέγγιση της συμπεριφοράς του κτιρίου και την αποτύπωση των κατασκευαστικών προβλημάτων υπό το πρίσμα των βιοκλιματικών αρχών σχεδιασμού.
ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΑΣ
Η ταχεία ανάπτυξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια ώθησε πολλούς επαγγελματίες, από μεγάλες εταιρίες μέχρι ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, να ασχοληθούν με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων.
ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο αστικός σχεδιασμός και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στα σύγχρονα αστικά κέντρα διαμορφώνουν το αστικό περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
Η εκτός σχεδίου μονοκατοικία βρίσκεται ανάμεσα στα Λουτρά Θέρμης και τη Σουρωτή και είναι μια κατασκευή με επιπρόσθετα στοιχεία στη σύνθεσή της, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ενεργειακή όσο και τη λειτουργική της απόδοσή.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΑΣ
Κάθε φορά που οι Ουκρανοί διαπληκτίζονται με τους Ρώσους η Ευρώπη παγώνει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αντίστοιχα οι τιμές του πετρελαίου ανεβο- κατεβαίνουν σε βαθμό έκπληξης για όλους. Και σχετικά πρόσφατα η Ισλανδία, η μοναδική χώρα που ξεχώριζε για την ενεργειακή της αυτονομία, στηριγμένη στο υδρογόνο, χρεοκόπησε και παραιτήθηκε η κυβέρνησή της.
ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ EPS ΜΕΡΟΣ B΄
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ
Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και το πόσο εύκολο (ή δύσκολο) και δαπανηρό (ή όχι) είναι να επιτευχθεί αυτή. Το σίγουρο είναι ότι εάν μιλάμε για μία προυπάρχουσα κατασκευή, η ευκολότερη, γρηγορότερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση είναι η αλλαγή των υαλοπινάκων με σύγχρονους ενεργειακούς υαλοπίνακες τελευταίας γενεάς οι οποίοι είναι σε θέση να προσφέρουν θερμομόνωση ισάξια με αυτήν μιας σύγχρονης τοιχοποιίας.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Κ.Εν.Α.Κ. ΚΑΘΑΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
Το κλίμα στην Ελλάδα παρουσιάζει, συγκρινόμενο με το κλίμα της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, σημαντικές διαφορές.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Με τον όρο περιβαλλοντική διαχείριση, νοείται η συστηματική διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης οι οποίες έχουν, ή θα μπορούσαν να έχουν, επίδραση στο περιβάλλον, δηλαδή των δραστηριοτήτων που συνεισφέρουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμά της.
ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ EPS ΜΕΡΟΣ Α΄
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με αγγλικό τίτλο: HELLENIC ASSOCIATION OF EXPANDED POLYSTYRENE (ΗEPSΑ) ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την προώθηση των προϊόντων και των εφαρμογών από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), καθώς επίσης την ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε νέες εφαρμογές. Δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς: • Εξοικονόμηση ενέργειας • Κατασκευές και • Συσκευασία Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών προϊόντων από Διογκωμένη Πολυστερίνη (EUMEPS) και του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Χ.Β.) και συμμετέχει στα Δ.Σ. των Οργανισμών, με εκπρόσωπό του.
ΗΛΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΕΚΠΛΥΜΑΤΩΝ. ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Τα οικοδομικά υλικά είναι το κύριο πεδίο δραστηριοποίησης της βιομηχανίας αλουμινίου στη χώρα μας.
Κ-Eco: ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
Αντικείμενο της παρουσίασης είναι η παρουσίαση της ανάπτυξης και χρήσης ειδικού λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της διενέργειας Ενεργειακών Επιθεωρήσεων κατασκευών.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ Α.Π.Ε
ΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το γενικό κλίμα ανασφάλειας που προκαλεί η παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, σε ξένους και Έλληνες επενδυτές, επηρεάζει μεταξύ άλλων και τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Φ/Β ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΝ 62446 vs ISO 9001 vs ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Σήμερα λίγο έως πολύ όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με έννοιες σήμανσης ποιότητας, όπως είναι το CE που φέρουν τα παιγνίδια ή τα αστέρια που έχουν τα ξενοδοχεία.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΥΤΕΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Η βλάστηση που αναπτύσσεται στις οροφές των κτιρίων πάνω σε ειδικά συστήματα υποδομής σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές συντελεί στην προστασία των κτιρίων, στην βελτίωση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας, στην αύξηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας στις πόλεις και στην δημιουργία νέων αστικών υπαίθριων χώρων. Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν ένα βασικό εργαλείο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης και δημιουργούν ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες.
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Η λειτουργία σήμερα μιας σύγχρονης μονάδος παραγωγής ενέργειας απαιτεί περισσότερο από ποτέ την ουσιαστική παρακολούθηση εκείνων των παραμέτρων που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία και εποπτική παρακολούθηση της.
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ
Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί μία ήπια και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας η οποία περικλείεται στο εσωτερικό της γης και μπορεί να ανακτηθεί και να αξιοποιηθεί από τον άνθρωπο για διάφορες χρήσεις. Θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, εφόσον η αξιοποίηση ενός γεωθερμικού συστήματος πραγματοποιείται με άντληση και επανεισαγωγή του υδροφόρου ορίζοντα ή ακόμα και την φόρτιση και αποφόρτιση του υπεδάφους ή του γεωθερμικού ταμιευτήρα.
ΚΤΙΡΙΑ 2011: ΤΟ STATUS ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ «PASSIVE HOUSE»
Τα στοιχεία τα οποία κάθε χρόνο ανακοινώνονται από διάφορους έγκυρους φορείς για την κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως απογοητευτικά, την ίδια στιγμή μάλιστα που όλες οι χώρες συνεχώς ανακοινώνουν μέτρα αλλά και δράσεις για την μείωση της κατανάλωσης και την μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση της ενέργειας. Κατά κοινή ομολογία δεν γίνονται ουσιώδεις παρεμβάσεις και φυσικά το πρόβλημα παραμένει και ενισχύεται καθημερινά.
ΤΕΣΤ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ (TRT) ΚΑΘΕΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο σχεδιασμός ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού απαιτεί γνώσεις από πολλαπλούς τομείς του κλάδου της ενέργειας, αλλά και μεγάλη εξειδίκευση.
ΤΕΧΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η περιγραφή της λειτουργίας ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ουσιαστικά αναφέρεται σε έναν απλό και ‘έξυπνο’ τρόπο μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό.
ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ H ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Oι κάτοικοι των σύγχρονων πόλεων βιώνουν συχνότερα έντονα καιρικά φαινόμενα και υψηλές ακραίες θερμοκρασίες καθώς οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν.
ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, λόγω μη συμμόρφωσής της με την Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Κτιρίων, εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων).
ΣΚΙΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΚΑΘΑΡΑ ΘΕΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των σκιάσεων σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σχεδιαστές και υποψήφιους επενδυτές στην Ελλάδα, όσο αυξάνεται ο αριθμός των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες.
ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Φ/Β ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ; ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
ΒΙΩΣΙΜΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ: ΚΟΙΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Το βιομηχανικό κτίριο σχεδιάζεται για να καλύπτει τις απαιτήσεις της βιομηχανικής παραγωγής, για να εξυπηρετεί την προβλεπόμενη λειτουργία του, αλλά και για να μπορεί εν δυνάμει να αποδεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή θα απαιτήσουν οι μελλοντικές ανάγκες, χωρίς σπατάλη χρήματος, χρόνου, χώρου και περιβαλλοντικών πόρων.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΛΦΑΣΥΝ-Α+
Η ενεργειακή κατασκευή και η πράσινη δόμηση έχουν μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια στον κατασκευαστικό τομέα.
3rd Party Inspection στις Φ/Β εγκαταστάσεις (Έλεγχος και πιστοποίηση Φ/Β εγκαταστάσεων)
Η συμμόρφωση προϊόντων και υπηρεσιών με συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς αποτελεί τον απαραίτητο συνεκτικό κρίκο εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, και προασπίζει τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ασφάλειας και υγιεινής.
ΟΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ: ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002
Μεθοδολογία και Μοντέλο Πρόβλεψης Θορύβου
Στα πλαίσια του προαναφερόμενου προγράμματος εξασφαλίσθηκε για το εν λόγω οδικό τμήμα η μοντελοποίηση του περιβαλλοντικού οδικού κυκλοφοριακού θορύβου η οποία εξασφαλίζει την εφαρμογή σχετικής ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Αυγούστου 2003 και της υπ’ αριθμ. 13586/724 (ΦΕΚ Β΄384 28.3.2006) ΚΥΑ περί «Καθορισμού μέτρων, όρων και μεθόδων για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του θορύβου στο περιβάλλον, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2002/49/ΕΚ "σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου" του Συμβουλίου της 25.6.2002».
ΤΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ Α.Π.Ε.
Μακροπρόθεσμα η ανθρωπότητα θα χρησιμοποιεί για την εξοικονόμηση ενέργειας πρωτίστως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποθηκευμένη ενέργεια με τη μορφή του άνθρακα, του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου θα μειώνεται σταδιακά λόγω των εκπομπών του CO2.
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟ-ΣΥΜΠΑ
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση είναι η χάραξη στρατηγικής και ενεργειακής πολιτικής.
Η απόδειξη αυτής της έλλειψης είναι η πρόσφατη <<υπερπαραγωγή>> του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων KENAΚ εν συντομία.
ΟΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Το ερώτημα
Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας αποτελούν την βέλτιστη τεχνολογία η οποία μπορεί να καλύπτει πλήρως τις θερμικές και ψυκτικές ανάγκες κτιρίων.
ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕ
Θα δεχόμασταν άραγε να δούμε την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό κάπως έτσι;
ΚΕΝΑΚ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ
Ο Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων, γνωστός και ως ΚΕΝΑΚ, είναι εδώ και περίπου δέκα μήνες γεγονός. Κι όμως πέρασαν πάνω από τριάντα χρόνια έως ότου η ελληνική Πολιτεία αποτολμήσει τη σύνταξή του. Το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ο κλάδος των κατασκευών… βολευόταν με τον εδώ και δεκαετίες ξεπερασμένο ΚΘΚ (Κανονισμός Θερμομόνωσης Κτιρίων), του 1979.
ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Το "φυτεμένο δώμα" αποτελεί τύπο "πράσινης στέγης" και ορίζεται ως η οριζόντια επιστέγαση κτιρίου που σε ένα μέρος ή στο σύνολο της επιφάνειάς της καλύπτεται με χώμα στο οποίο αναπτύσσονται φυτά.
ΓΕΩΣΥΛΛΕΚΤΗΣ
Ένα κλειστό γεωθερμικό σύστημα απαρτίζεται από 3 βασικά τμήματα: το κύκλωμα του γεωσυλλέκτη, μία ή περισσότερες γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και το δίκτυο διανομής θέρμανσης/ψύξης εντός του χώρου, δηλαδή τις μονάδες θέρμανσης και ψύξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ - ΛΕΒΗΤΕΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ
Σύμφωνα με τις οικονομικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται παγκοσμίως, κύριο μέλημα τόσο των ιδιωτών (νοικοκυριά) όσο και των επαγγελματιών είναι η μείωση κατά το δυνατόν των λειτουργικών εξόδων.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΡΟΜΩΝ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης ζει σε αστικά κέντρα και είναι πλέον αναμφισβήτητη ανάγκη η αναβάθμιση της ζωής στην πόλη και η επαφή των κατοίκων της με τη φύση. Έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και λύσεις σε σχέση με την καθημερινή ποιότητα ζωής στην πόλη όμως είναι πλέον καιρός για άμεσες δράσεις.
Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, από όλα τα κτίρια του τριτογενή τομέα, αποτελεί βασικό άξονα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλο τον τεχνολογικά ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο. Η αποτελεσματικότερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, βασικό παράγοντα δημιουργίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Η επένδυση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του Έλληνα της οικονομικής κρίσης. Κι όχι άδικα. Τα βασικά κίνητρα κινούνται σε δύο κύριες κατευθύνσεις ακολουθώντας, άλλωστε, και τις ανάγκες της εποχής: ενίσχυση εισοδήματος και στήριξη οικολογική συμπεριφορά.
ΒΙΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ
Βιομάζα είναι κάθε οργανικό υλικό προερχόμενο απο την φύση, απο το οποίο παράγονται οικοδομικά υλικά, ενέργεια, χημικά προϊόντα, υλικά υφαντουργίας και πλήθος άλλα υλικά τα οποία συναντάμε στην καθημερινότητά μας.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΑΣΗΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
Υλικά αλλαγής φάσης - ή PCMs, όπως είναι διεθνώς γνωστά (από τα αρχικά Phase Change Materials) - ονομάζονται τα υλικά που προσφέρονται για αξιοποίηση της λανθάνουσας θερμότητας που αποθηκεύουν ή αποδίδουν κατά την αλλαγή φάσης τους (δηλαδή, κατά τη μεταβολή από στερεό σε υγρό ή από υγρό σε αέριο και αντίστροφα).
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ
Είναι γνωστό οτι οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Μεγάλο μέρος της παραγόμενης ενέργειας καταναλώνεται από τον κτιριακό τομέα. Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καταναλισκόμενη ενέργεια σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής ενός κτιρίου ήταν κάτι σύνηθες κατά το παρελθόν.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η επιλογή ενός γεωθερμικού συστήματος για θέρμανση, δροσισμό ή ψύξη, ζεστό νερό χρήσης, θέρμανση πισίνας ενός κτιρίου είναι μία συμφέρουσα επιλογή, αν λάβουμε υπόψη μας την «πράσινη» συμπεριφορά του συστήματος και τα υψηλά ποσοστά ενεργειακής και χρηματικής εξοικονόμησης.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ
Η εταιρία GREEN ENGINEERIΝG είναι από τις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες, στο χώρο της εμπορίας εξειδικευμένων δομικών υλικών και της εφαρμογής αυτών σε κατασκευές δημοσίων και ιδιωτικών έργων.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Τον τελευταίο καιρό συναντάμε καθημερινά τις λέξεις Διατήρηση του περιβάλλοντος, Πράσινη ενέργεια, Βιοκλιματικό σπίτι, Οικολογική δόμηση, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Ενεργειακή απόδοση και άλλες πολλές που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας σε μια κατασκευή.
Η ΟΔΗΓΙΑ 89/106/ΕΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ CE ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε στις 11/2/1988 την Οδηγία 89/106/ΕΟΚ που αφορά στην προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών. Η Οδηγία αυτή τροποποιήθηκε μόνο μια φορά με την Οδηγία 93/68/ΕΟΚ της 22/7/1993.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Πλαίσιο και τοποθεσία
Η πρόταση που παρουσιάζεται αφορά ένα οικόπεδο στην περιοχή του Τρίλοφου στην Θεσσαλονίκη.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η εγκατάσταση ενός γεωθερμικού συστήματος θεωρείται μια συμφέρουσα επιλογή, η οποία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση/ψύξη του χώρου, ζεστό νερό χρήσης, θέρμανση πισίνας, ενός κτιρίου ανεξαρτήτως χρήσης και μεγέθους.
ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΧΟΜΟΝΩΤΙΚΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ
Στο σημερινό μου άρθρο θα αναφερθώ σε δύο θέματα στα οποία προσφάτως βρέθηκε η ιδανική εφαρμογή τους με τροποποίηση των υπαρχόντων προϊόντων μας PDD, η με εφαρμογή διαφορετικής τεχνοτροπίας τοποθέτησης.
ΤΑ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ.
Ως φυτεμένο δώμα ή κήπος σε δώμα, μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε κήπος, μεταξύ του οποίου και του εδάφους υπάρχει ένα κτίριο ή μια δομική κατασκευή. Στον ορισμό αυτό περιλαμβάνονται κήποι σε οποιαδήποτε στάθμη από το φυσικό έδαφος.
Η ιδέα για το πρασίνισμα των δωμάτων και των στεγών ξεκίνησε στα ιστορικά χρόνια, με τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας. Εξίσου σημαντικές πηγές για τα πρώτα «πράσινα δώματα», αποτελούν τα Ζιγκουράτ, δηλαδή οι φυτοκαλυμμένες κλιμακωτές εξέδρες πάνω στις οποίες έκτιζαν οι Βαβυλώνιοι τους ναούς και τα ιερά για να λατρέψουν τους θεούς τους.
ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ.
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ενεργειακή απόδοση και αναβάθμιση των κτιρίων. Προσαρμοζόμενοι λοιπόν στα νέα δεδομένα και για τη χώρα μας, θα πρέπει να επιδιώκουμε την απόκτηση του νέου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που ουσιαστικά συμβάλλει στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ CONSOLE UNITS ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Ένα γεωθερμικό σύστημα μπορεί να καλύψει εξ’ ολοκλήρου τις θερμικές απαιτήσεις ενός κτιρίου ανεξαρτήτως μεγέθους και χρήσης, είτε δηλαδή αυτό είναι κατοικία, είτε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα είτε συγκρότημα γραφείων.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 2468/2006 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο χαιρετίζει την τροποποίηση του νόμου 3468/2006 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΜΕ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ
Η κτιριακή δομή και η γεωμετρία του αστικού ιστού των σύγχρονων πόλεων επιδρούν στην διαμόρφωση του μικροκλίματος.
Oικίσκος παραγωγής ενέργειας
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εφαρμογή συστημάτων μείωσης των θερμικών απωλειών και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και ο σχεδιασμός κτιρίων και πολεοδομικών οντοτήτων σύμφωνα με τις αρχές του περιβαλλοντικού-βιοκλιματικού σχεδιαμού, αποτελούν αντικείμενο μελέτης, τεχνολογικής ανάπτυξης και σύγχρονου προβληματισμού.
Αιολικά Πάρκα: Συνεχής Ανηφόρα
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 περίπου, όταν ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι πρωτοπόροι, ιδιώτες επενδυτές να σχεδιάζουν αιολικά πάρκα, είχαν να αντιμετωπίσουν δαιδαλώδεις διαδικασίες, ασαφείς διατάξεις και μεγάλες καθυστερήσεις.
Αναπτύσσοντας την Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
Η Plant-a-Tree γεννήθηκε ως ιδέα το 2006, όταν διερευνώντας πράσινες ιδέες που είχαν εφαρμοστεί στο εξωτερικό με επιτυχία, τυχαία συναντήσαμε την ιδέα «plant-a-tree» ή φύτεψε ένα δέντρο. Μια γρήγορη Έρευνα στο διαδίκτυο μας έδειξε εκατοντάδες χιλιάδες αντίστοιχες προσπάθειες στην Μεγ. Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Περιβαλλοντική ευθύνη Βιομηχανία
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα 148/2009 που ενσωματώνει την Οδηγία 35/2004/EK ,γνωστή ως «ο ρυπαίνων πληρώνει» στο Εθνικό δίκαιο.
Το περιβάλλον αλλάζει. Τί σημαίνει αυτό για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό των κτιρίων;
Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των κτιρίων έχει στόχο να εξασφαλίσει συνθήκες άνεσης και υγιεινής στο εσωτερικό τους με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.
Η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου Από τη θεωρία στην πράξη
Για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχει το υφιστάμενο πλαίσιο κινήτρων για τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν γραφεί πάρα πολλά τους τελευταίους μήνες.
Νέος ευρωπαϊκός νόμος για τα κουφώματα Ιδιότητες απόδοσης των κουφωμάτων κατά EN 14351-1 ΜΕΡΟΣ Β΄
Στεγανότητα στον αέρα.
Ο έλεγχος γίνεται για τη στεγανότητα στον αέρα σε συνάρτηση με την πίεση που ασκείται , το μήκος του αρμού που δημιουργεί το κινητό φύλλο και την συνολική επιφάνεια του κουφώματος.
ΗΛΙΑΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Ο Wolfgang Gehrlicher παράγει εδώ και δέκα χρόνια περίπου κατασκευές αλουμινίου και στηρίγματα για βιομηχανικές στέγες. Η εταιρία του με έδρα το Lübbecke, κοντά στο Osnabrück, κατασκεύασε π.χ. τη στέγη της κεραμοβιομηχανίας Nibra Dachkeramik στο χωριό Groß Ammensleben της Magdeburger Börde.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός και παθητικά ηλιακά συστήματα
Ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Ένα πολύ σημαντικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο από την AID Engineering.
Από τα ενεργοβόρα στα ενεργειακά αυτόνομα κτίρια Η ευρωπαϊκή επιλογή και η ελληνική ευκαιρία
Οι δύο βασικοί άξονες της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κτίρια είναι η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων.
Η ΟΔΗΓΙΑ 2004/35/ ΕΚ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ “Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ”
Η οδηγία 2004/35/ ΕΚ, που σύντομα θα αποτελεί και νόμο του Κράτους, (σχέδιο νόμου 15/9/2008), διαμορφώνει ένα πλαίσιο για την περιβαλλοντική ευθύνη βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», με σκοπό την πρόληψη και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών.
ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ & Η ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ
Η κατάσταση της Ελληνικής αγοράς
Ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ένας πρακτικός οδηγός για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς
Η πρώτη νομοθεσία που άνοιξε το δρόμο για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς ήταν ο Ν. 3468/06.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Η εταιρία REHAU, ιδρύθηκε στην πόλη REHAU της πρώην Δυτικής Γερμανίας το 1948 και από τότε ειδικεύεται στην κατασκευή πολυμερών υλικών, τα οποία φτάνουν τον αριθμό των 40.000 διαφορετικών προϊόντων.
ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Η γεωθερμία που αξιοποιείται στον κτιριακό τομέα είναι η αποκαλούμενη «αβαθής» που είναι εύκολα αξιοποιήσιμη με πολύ απλό τρόπο, ενώ είναι μία πηγή ενέργειας ανεξάντλητη, καθαρή, παρούσα σε κάθε γεωγραφικό σημείο και φυσικά δωρεάν. Αξιοποιεί τη σταθερή θερμοκρασία του εδάφους σε βάθος της τάξης των 2 μέτρων μόλις.
Αρχιτεκτονικά κριτήρια ενσωμάτωσης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κελύφη κτιρίων
Η ανάγκη για ορθολογική χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων γενικότερα επιβάλει νέα δεδομένα στο σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιριακών κελυφών. Πολλές χώρες προσπαθούν να θέσουν νέους όρους δόμησης με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων.
Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική
Βιοκλιματικό κτίριο, μια φράση που ακούγεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Για πολλούς όμως είναι απλά ένα ακόμη άκουσμα (φράση από την οποία δεν μπορούν να καταλάβουν κάτι) και για άλλους πάλι είναι μια φράση που τους παραπέμπει σε λανθασμένες εικόνες.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΕΙΣ
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και απαιτητικές εφαρμογές των συστημάτων προφίλ αλουμινίου είναι η κατασκευή στεγάστρων και εν γένει υπό κλίση χωροπετασμάτων.
Έργο PERCH Παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και θερμότητας για κατοικίες
Με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/77/EC, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να εξασφαλίζουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στους «πράσινους» παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών και των μικρών επιχειρήσεων.
Φωτοβολταϊκές τάσεις 2008
Μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος της κατηγορίας µεγαβάττ καθώς και νέες τεχνολογίες και προϊόντα κυριεύουν τον κόσµο.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Σε μια περίοδο έντονης περιβαλλοντικής κρίσης ... είναι πλέον γνωστό ότι ο τομέας της κατασκευής και ο κτιριακός τομέας συμβάλουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
ΑΒΑΘΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η επιβάρυνση του οικοσυστήματός μας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με την εξάντληση των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων και ως φυσικό επακόλουθο την ανεξέλεκτη αύξηση των τιμών τους, δεν αφήνουν περιθώρια επιλογών.
ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Τα µπαλκόνια είναι επεκτάσεις των ανώγειων στεγασµένων χώρων των κτιρίων που προορίζονται να προσφέρουν στους ενοίκους τους γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στο περιβάλλον. Μολονότι µπαλκόνια συναντάµε σε κτίρια σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, η παρουσία τους είναι εντονότερη σε κτίρια στις περιοχές όπου οι περιβαλλοντικές και ιδιαίτερα οι κλιµατολογικές συνθήκες είναι ήπιες για µεγάλες περιόδους του έτους.
ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι ένα μέσο παραγωγής καθαρής και περιβαλλοντικά φιλικής ενέργειας. Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι διακριτικές και προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον.
>> ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ - ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Ο τοµέας της δόµησης εξελίχθηκε ιστορικά µε κύριο γνώµονα την ανάγκη των
ανθρώπων για προστασία από τις αντίξοες κλιµατικές συνθήκες. Η προσαρµογή των κτιρίων στις
κλιµατικές συνθήκες χαρακτήρισε για πολλούς αιώνες την δοµική δραστηριότητα και πραγµατοποιήθηκε µε
µέσα και υλικά που εξελίχθηκαν από απλά σε σύνθετα και περισσότερο δαπανηρά.
ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
Πριν ακόµη εµφανιστεί αρχικά η τεχνολογία ψύξης, οι άνθρωποι προκειµένου να
δροσίσουν τους χώρους στους οποίους κατοικούσαν χρησιµοποιούσαν φυσικές
µεθόδους. Μέσω των ανοιγµάτων των παραθύρων επιτρέποντας τον αέρα να διαπερνά στο εσωτερικό των
κατοικιών, µέσω του νερού που εξατµίζονταν από τα δέντρα και τις πηγές καθώς επίσης και µέσω της
πέτρας που χρησιµοποιούσαν σε µεγάλες ποσότητες έτσι ώστε να απορροφούν την πρωινή θερµότητα.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2002/91/ΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Με την Οδηγία 2002/91/ΕΚ η Ευρώπη έκανε ένα σηµαντικό βήµα για την εξοικονόµηση ενέργειας στα κτίρια. Στα πλαίσια της Οδηγίας προβλέπεται ο έλεγχος της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η έκδοση πιστοποιητικού µέσω του οποίου ο αγοραστής ή ενοικιαστής θα έχει την δυνατότητα να γνωρίζει την κατανάλωση του κτιρίου, όπως γνωρίζει σήµερα την κατανάλωση του αυτοκινήτου σε καύσιµα.
ΕΥΦΥΉΣ ΦΛΟΙΟΣ: Η ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ
Με εξαίρεση τις βιοκλιµατικές απόψεις των αρχαίων Ελλήνων και έπειτα των Ρωµαίων, καθώς και µεµονωµένων παραδειγµάτων του µεσαίωνα, για αιώνες τα κτίρια θεωρούνταν ουσιαστικά παθητικά και στατικά αντικείµενα, των οποίων η συµπεριφορά ήταν συνάρτηση των κατασκευαστικών υλικών και της παράδοσης.
ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΤΟ «ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟ»;
Ο κτιριακός τοµέας απαιτεί σηµαντική ποσότητα ενέργειας για τη λειτουργία του (θέρµανση, δροσισµός, φωτισµός, ζεστό νερό, λειτουργία συσκευών). Υπολογίζεται ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 40% περίπου της συνολικής παραγόµενης ενέργειας δαπανάται στον κτιριακό τοµέα.
ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΕΛΥΦΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (BIPVS)
Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
«Αν ο 19ος ήταν ο αιώνας του κάρβουνου και ο 20ος ήταν ο αιώνας του πετρελαίου, τότε ο 21ος θα είναι ο αιώνας του Ήλιου…» (Thomas 2001). Αναµφίβολα, µια τέτοια δήλωση δεν απέχει πολύ από την πραγµατικότητα αφού ο Ήλιος στέλνει στη Γη πολύ µεγάλη ποσότητα ενέργειας, που αποτελείται από φως, θερµότητα και διάφορα µήκη κύµατος.
ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Ένα άνετο και υγιεινό εσωτερικό και εξωτερικό µικροκλίµα είναι συνεπώς προϋπόθεση για µια καλή ποιότητα ζωής.