Γιατί μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά η αγορά πετρελαίου
Ο «πόλεμος» ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία οδηγεί σε κατάρρευση τη λεγόμενη συμμαχία OΠΕΚ + και δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου με απρόβλεπτες συνέπειες για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και την παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζει ο Bill Farren-Price σε άρθρο του στους FΤ.
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του RS Energy Group, η Ρωσία έπαιζε πάντα σκληρό παιχνίδι στις διαπραγματεύσεις της με τις χώρες του ΟΠΕΚ, εξασφαλίζοντας προνομιακές ρυθμίσεις για τις πετρελαϊκές της επιχειρήσεις. Αλλά την περασμένη εβδομάδα οι Ρώσοι αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν κάτι που προβλημάτιζε και τους Σαουδάραβες. Οι υψηλότερες τιμές που εξασφάλιζε η μειωμένη παραγωγή προσέφεραν στήριξη στην αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου. Το Κρεμλίνο έβλεπε τις αμερικανικές εξαγωγές να πλήττουν τις αγορές της στην Ευρώπη και την Ασία. H Mόσχα αποφάσισε ότι τώρα ήταν η στιγμή να χτυπήσει, γνωρίζοντας πως οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν ανάγκη από υψηλές τιμές και παρατηρώντας τη γενικότερη διστακτικότητα της Wall Street να επενδύσει στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου.
«Με την απόφαση της να βάλει τέλος στις περικοπές στην παραγωγή και παρακινώντας τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να κάνει το ίδιο, η Ρωσία έστειλε ουσιαστικά τα άρματα μάχης της στο γρασίδι του Λευκού Οίκου» υπογραμμίζει ο κ. Farren-Price.
Η βουτιά στην τιμή του αργού πετρελαίου θα προκαλέσει βαριές απώλειες στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και θα διακόψει την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, υπονομεύοντας την ενεργειακή αυτονομία των ΗΠΑ.
Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Farren-Price τονίζει ότι επιχειρεί να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στο μερίδιο αγοράς από την τιμή αλλά το ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει με το Brent στα 30 δολάρια. Ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να ισοσκελιστεί με μια τιμή κοντά στα 80 δολάρια.
Το Ριάντ μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες βάζοντας χέρι στα αποθέματα και εκδίδοντας χρέος, αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της χώρας που έχει δρομολογήσει ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό ως Vision 2030, προβλέπει τη διαφοροποίηση της σαουδαραβικής οικονομίας αλλά τούτο με τη σειρά του απαιτεί έσοδα από το πετρέλαιο.
Tα παραπάνω έχουν οδηγήσει τον ΟΠΕΚ σε πλήρη απώλεια ελέγχου των εξελίξεων, διαπιστώνει ο κ. Farren-Price.
Όπως υποστηρίζει, η στιγμή αυτή ήταν κάτι το αναμενόμενο με βάση τη θεωρία των παιγνίων. Η προοπτική οριζοντίωσης της ζήτησης αργού και η απώλεια μεριδίου από την πράσινη ενέργεια βρίσκονταν στον ορίζοντα εδώ και κάμποσο καιρό. Αλλά η αναπόφευκτη αντίδραση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας δεν αναμενόταν να προκαλέσει τόσο απότομη πτώση των τιμών τόσο νωρίς.
Από τη στιγμή που μπήκε στο μονοπάτι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να κάνει πίσω, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποχαιρετήσει την εύθραυστη συμμαχία του με τη Ρωσία και άλλες χώρες, τονίζει.
Το αργό πετρέλαιο δεν είναι νεκρό, η παγκόσμια οικονομία καταναλώνει 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, καταλήγει ο κ. Farren-Price.
Πηγή:energypress.gr