Έως το 2030 θα Ξοδεύουμε Περισσότερα για Φ.Αέριο και Αντλίες Θερμότητας – Λιγότερες οι Παρεμβάσεις στα Κελύφη των Κτηρίων
Μία από τις σημαντικές πτυχές του ενεργειακού σχεδιασμού είναι οι στόχοι που θέτει για την εξοικονόμηση ενέργειας. Όπου εκεί σύμφωνα με τον ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Σεβαστιανό Μοιρασγεντή προβλέπεται πως μέχρι το 2030 θα συνεχίζουμε να καίμε την παραδοσιακή βιομάζα, ενώ δεν θα αποτελούν προτεραιότητα οι παρεμβάσεις στα κελύφη των κτιρίων. Το δεδομένο αυτό θα πρέπει σίγουρα να προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς ο πήχης σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας είναι υψηλός και το ΥΠΕΝ κάνει λόγο για την ανάγκη να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε 60.000 κτίρια τον χρόνο. Μέσα στους στόχους που υιοθετεί το υπουργείο είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 38% το 2030 σε σχέση με το σενάριο αναφοράς που είχε εκπονηθεί το 2007.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Μοιρασγεντής σε εκδήλωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τίτλο: «Μηδενικές Εκπομπές άνθρακα στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα: ρεαλισμός, ευκαιρία ή ουτοπία;» ο σχεδιασμός για τη μείωση των εκπομπών ρύπων προϋποθέτει μεταξύ άλλων τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος των τεχνολογιών. Ανέφερε ακόμα πως παρά «τους εκσυγχρονισμούς το μερίδιο της παραδοσιακής βιομάζας βαίνει αυξανόμενο το 2030». Ταυτόχρονα, όπως είπε, αναμένεται μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 2/3, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου και των αντλιών θερμότητας. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μοιρασγεντή οι παρεμβάσεις στα κελύφη των κτιρίων δεν αποτελούν προτεραιότητα. Σε ό,τι αφορά τον τριτογενή τομέα τόνισε πως «δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, περιορίζεται το πετρέλαιο και αυξάνεται η χρήση φυσικού αερίου, ενώ η όλη προσπάθεια εντοπίζεται στην προώθηση των αντλιών θερμότητα και δευτερευόντως στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους».
Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ένα από τα σενάρια του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού (2050). Υπενθυμίζεται πως χωρίζονται σε τέσσερα και διακρίνονται με βάση την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας (1,5 ή 2 βαθμούς) και τις τεχνολογίες που προτείνουν. Τα σενάρια ΕΕ2 και ΕΕ1,5 προωθούν τον εξηλεκτρισμό και την ενεργειακή απόδοση, ενώ τα σενάρια NC2 και NC1,5 εκτιμούν ότι οι κατάλληλες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο διασφαλίζουν την ωρίμανση τεχνολογιών, όπως το βιοαέριο και το υδρογόνο. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που δημιουργούν προβληματισμό για τους ερευνητές, όπως το γεγονός πως στις μεταφορές το μεταφορικό έργο αυξάνεται, ενώ η χρήση σταθερής τροχιάς είναι ανύπαρκτη. Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Δημήτρη Λάλα ο ενεργειακός σχεδιασμός που κατατέθηκε πράγματι είναι φιλόδοξος και στις τρεις παραμέτρους που θέτει: στη μείωση των εκπομπών ρύπων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη συμμετοχή των ΑΠΕ. Παρατηρείται επίσης αύξηση της ηλεκτρο-παραγωγής, αύξηση της αιολικής ενέργειας και της χρήσης φυσικού αερίου, ενώ τα επόμενα 10 χρόνια περιμένουμε στα ίδια επίπεδα την κατανάλωση ενέργειας.
Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πράσινο σενάριο στην εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος που παρουσίασε ο κ. Γιάννης Σαραφίδης από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπου σε αυτό παρατηρείται μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας στο 76% το 2030 και 51% το 2050. Η συμμετοχή των προϊόντων πετρελαίου περιορίζεται στο 25%, ενώ εγκαθίστανται νέες μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 1400MW την περίοδο 2020-2030. Επιπλέον, με βάση το σενάριο οι ΑΠΕ αποτελούν το 70% και 84% της εγκατεστημένης ισχύος το 2030 και 2050 αντίστοιχα. Επίσης προβλέπονται επενδύσεις 38 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα μέχρι το 2050 με το 68% να είναι επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα δεδομένα που αναδείχτηκαν μέσα από την παρουσίαση από το ΥΠΕΝ του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος βέβαια τέθηκε για διαβούλευση μόλις για δύο εβδομάδες και μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Κομισιόν, η οποία μέσω την νέας προέδρου ουσιαστικά ζητά περισσότερα στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης και των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Πηγή:energia.gr