ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Δ. Γκάτσιος: Μετά την υπογραφή του EastMed, τι; Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στη διπλωματική σκακιέρα

24-12-2019

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δομώντας ισχυρές συμμαχίες, μέσα από ένα πλέγμα συναντήσεων και παρεμβάσεων, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει πλέον το βλέμμα του στη 2α Ιανουαρίου. Όταν στην Αθήνα θα…πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή τον EastMed ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, επισπεύδοντας τις σχετικές διαδικασίες.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τις επαφές του σε Μέση Ανατολή, Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο EastMed είναι έργο νόμιμο, λογικό, οικονομικό, βιώσιμο. Ένα έργο που μπορεί να μεταφέρει, ως εναλλακτική πηγή, φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου και, παράλληλα:

-Να συμβάλει, ώστε να διαφοροποιηθούν οι πηγές προέλευσης και διέλευσης.

-Να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

"Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία δεν μπορεί ούτε η ίδια ούτε κάποιος άλλος να αντιπαρατεθεί σε κάτι το οποίο έχει έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρει ένα κράτος τη βούληση άλλων κρατών, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα, χώρες οι οποίες βλέπουν να θίγεται το Διεθνές Δίκαιο από τουρκικές προκλητικές ενέργειες, μπορούν να κινήσουν οποιαδήποτε διπλωματική ομπρέλα προστασίας. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι  οι χώρες της περιοχής, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνουν αντανακλαστικά στην προκλητικότητα, που έρχεται από την Τουρκία. Αποδεικνύουν ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν  και στα έργα που χρειάζεται να κάνουν και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν", σημειώνουν στελέχη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται ηχηρό μήνυμα ότι τις υπογραφές για τον EastMed, θα ακολουθήσουν και νέες ενέργειες, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, σχετίζονται με τις ΑΟΖ. Ειδικότερα, στις 30 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη ελληνικών τεχνικών κλιμακίων στη Ρώμη, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες για τον καθορισμό Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών. Ανάλογη συνάντηση θα υπάρξει και με την αιγυπτιακή πλευρά στο Κάιρο, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2020. Οι συζητήσεις αυτές, μάλιστα, έρχονται σε μία περίοδο, κατά την οποία Ιταλία και Αίγυπτος έχουν ταχθεί καθαρά στο πλευρό της Αθήνας, με αφορμή και την υπογραφή της "συμφωνίας" Τουρκίας-Λιβύης.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή