Κυκλική Οικονομία: Ένα μοντέλο για Βιώσιμη Ανάπτυξη & Ευημερία
H Κυκλική Οικονομία αποτελεί το πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης που στοχεύει να αποτελέσει την ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή απάντηση σε μια σειρά πιεστικών προκλήσεων, με πιο σημαντικές την κλιματική κρίση, την αλόγιστη χρήση των υπαρχουσών πλουτοπαραγωγικών πηγών, την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την καταστροφή των οικοσυστημάτων.
Τι όμως εννοούμε ως Κυκλική Οικονομία και πώς εφαρμόζεται στην πράξη; Ποια είναι τα οφέλη της για το περιβάλλον και το κλίμα; Πώς μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τους καταναλωτές; Ποια η συνεισφορά της στην απασχόληση ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού; Τι ρόλο καλείται να διαδραματίσει η Έρευνα & Καινοτομία; Γιατί η Κυκλική Οικονομία αποτελεί παράγοντα περιφερειακής αποκέντρωσης και εξισορρόπησης; Γιατί οι επιχειρήσεις και η οικονομία καθίστανται πιο ανθεκτικές στο μακρύ χρόνο; Ποιες ευκαιρίες προκύπτουν από τη συνεργασία επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο και στον αγροτικό τομέα;
Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η μελέτη «Κυκλική Οικονομία: Ένα Μοντέλο για Βιώσιμη Ανάπτυξη & Ευημερία» του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ευημερίας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ. Όπως καταγράφεται στη μελέτη, αν και η Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει πολλά και σημαντικά οφέλη οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής φύσης, ο δρόμος για την υλοποίησή της είναι δύσκολος, απαιτώντας ισχυρή δέσμευση και σημαντικές αποφάσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συμπερίληψη της Κυκλικής Οικονομίας στους βασικούς άξονες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) διαμορφώνει ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για την ανάπτυξη του εγχειρήματος.
Η προσπάθεια της Ελλάδας για την καθιέρωση και ανάπτυξη του κυκλικού μοντέλου της οικονομίας βρίσκεται σε πρώιμο ακόμα στάδιο, καθώς μεταξύ άλλων έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος που προκάλεσε η κρίση της ελληνικής οικονομίας. Εν τούτοις, ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια, μια σειρά σημαντικών θεσμικών πρωτοβουλιών έχει αναληφθεί στην απαιτούμενη κατεύθυνση. Επείγει, όμως, σήμερα η εντατικοποίηση των προκειμένου η χώρα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Η μετάβαση προς το κυκλικό πρότυπο αποτελεί προϋπόθεση για να εισέλθει η Ελλάδα σε μια πορεία μακροχρόνιας βιώσιμης ευημερίας.
* Μελέτη του
Άγγελου Σωτηρόπουλου, Φυσικού, PhD, MSc
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού έργου Horizon2020, WaysTUP!
Πράσινο Ταμείο, Διαχειριστής του Ευρωπαϊκού έργου LIFE REWEEΕ
Όλη η μελέτη εδώ