Η Καλιφόρνια όπως την ξέραμε τελείωσε
Η Καλιφόρνια όπως την ξέραμε έχει τελειώσει – και δεν νιώθουμε καθόλου καλά. Δεν είναι μόνο οι φωτιές, αν και, Θεέ μου, τι φωτιές! Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εκατομμύρια μένουν χωρίς ρεύμα, εκατοντάδες χάνουν περιουσίες, εκατοντάδες πέφτουν νεκροί.
Με τις περυσινές πυρκαγιές, ο αέρας στη βόρεια Καλιφόρνια, κοντά στα κεντρικά γραφεία των ισχυρότερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο, ήταν πιο βρώμικος από τον αέρα στο Πεκίνο και στο Νέο Δελχί. Το ίδιο, πιθανότατα, θα συμβεί και φέτος και κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Οι πυρκαγιές και τα μπλακ άουτ είναι ανθρωπογενείς καταστροφές, που συνδέονται με τη βαθύτερη αποτυχία μας να ζούμε με βιώσιμο τρόπο. Εχουμε σχεδιάσει τις υποδομές μας λάθος, έχουμε στοιχηματίσει στις λάθος τεχνολογίες, έχουμε δώσει τα λάθος κίνητρα και είμαστε φορτωμένοι με τη λάθος κουλτούρα. Η ιδεολογία της Καλιφόρνιας είναι η απεραντοσύνη. Ατέλειωτες σειρές όμορφων σπιτιών που συνδέονται με αυτοκινητόδρομους και καλώδια ρεύματος στους ατέλειωτους πράσινους λόφους. Ο τρόπος ζωής μας βασίζεται στον μύθο ότι υπάρχει ατέλειωτος χώρος, ατέλειωτα καύσιμα, ατέλειωτο νερό, ατέλειωτη αισιοδοξία και ατέλειωτες θέσεις στάθμευσης.
Ενας ένας, οι μύθοι αυτοί καταρρέουν, αλλά η συστημική αλλαγή που χρειαζόμαστε δεν έρχεται. Η λύση που έχουμε δώσει για την έλλειψη στέγης είναι να υποχρεώνουμε τον κόσμο να μετακομίζει όλο και πιο μακριά από τις πόλεις και έτσι να διανύει περισσότερα χιλιόμετρα για τις καθημερινές μετακινήσεις, χειροτερεύοντας την κίνηση και αυξάνοντας τον πληθυσμό των περιοχών που κινδυνεύουν από πυρκαγιές. Το πρόβλημα της κακής συγκοινωνίας στις πόλεις «λύθηκε» καλώντας την Uber και την Lyft να πάρουν τον έλεγχο των δρόμων μας. Και για να περιορίσουμε τις πυρκαγιές, χρησιμοποιούμε το παλαιότερο τέχνασμα της επιστήμης των υπολογιστών: κόβουμε το ρεύμα και μετά το ξανασυνδέουμε. Εν τω μεταξύ, οι πλούσιοι τα καταφέρνουν, γιατί όταν έρχονται οι πυρκαγιές, προσλαμβάνουν τους δικούς τους πυροσβέστες.
Για να μειώσουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, για να αντιμετωπίσουμε τη στεγαστική κρίση και πολλές άλλες κρίσεις, θα πρέπει οι πόλεις μας να γίνουν πιο πυκνοκατοικημένες, να μην έχουμε τόσο μεγάλη εξάρτηση από το αυτοκίνητο και να σχεδιάσουμε τις συγκοινωνίες, το ηλεκτρικό δίκτυο και τον οικιστικό ιστό για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Οπως είναι σχεδιασμένη, η Καλιφόρνια δεν θα επιβιώσει στο κλίμα που έρχεται. Είτε θα αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε εδώ, είτε πολλοί από εμάς δεν θα ζούμε πια εδώ.
Πηγή:energypress.gr