Σκρέκας: Η ανθρωπότητα σπαταλά φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο

Σκρέκας: Η ανθρωπότητα σπαταλά φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο

17-01-2020

"Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η ανθρώπινη κοινότητα σπαταλάει φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο", δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στην εκδήλωση "Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού για τη βιομηχανία τροφίμων" που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Life Pure Agro H20".

Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ-ΚΜ: Αναξιοποίητη η γεωθερμία που θα έριχνε 70% το κόστος παραγωγής στη Β.Ελλάδα

Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ-ΚΜ: Αναξιοποίητη η γεωθερμία που θα έριχνε 70% το κόστος παραγωγής στη Β.Ελλάδα

17-01-2020

«Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δείχνει και διάθεση και ικανότητα να προχωρήσει σε τομές που χρειάζονται για να κερδίσει η Αγροτική Οικονομία της Ελλάδας το χαμένο έδαφος πολλών ετών, από την εποχή των μεγάλων επιδοτήσεων που πήγαν χαμένες, όμως χρειάζεται η προσπάθεια αυτή επιστημονική στήριξη και θωράκιση και δεν το λέμε με συντεχνιακή λογική, αλλά με βάση πραγματικές ανάγκες και απειλές που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα!»

Μελέτη ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια ισχύος 2020 - 2030: Κρίσιμη η περίοδος της απολιγνιτοποίησης 2021 - 2024

Μελέτη ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια ισχύος 2020 - 2030: Κρίσιμη η περίοδος της απολιγνιτοποίησης 2021 - 2024

16-01-2020

Επαρκής χαρακτηρίζει τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής για τη 10ετία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, η μελέτη επάρκεια ισχύος του ΑΔΜΗΕ κατά την περίοδο 2020 – 2030.

Έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις

Έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις

16-01-2020

Μια ποιοτική και ποσοτική έρευνα για την ενεργειακή φτώχεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προετοίμασε ο Λεωνίδας Βατικιώτης, Επιστημονικό Στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Φάμελλος: Πόσο μακριά είναι η Αυστραλία;

Φάμελλος: Πόσο μακριά είναι η Αυστραλία;

15-01-2020

Άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την κλιματική κρίση, με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, δημοσιεύτηκε, σήμερα, στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι φόβοι για τον πλανήτη κυριαρχούν

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι φόβοι για τον πλανήτη κυριαρχούν

15-01-2020

Οι κίνδυνοι που τίθενται από την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι στην κορυφή των ανησυχιών αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων σε όλο τον κόσμο καθώς ετοιμάζονται για τη φετινή σύνοδο της διεθνούς ελίτ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Global Risks Report 2020.

Ο άνθρακας πυροδοτεί την οργή των Αυστραλών

Ο άνθρακας πυροδοτεί την οργή των Αυστραλών

14-01-2020

Οι πολιτικοί στην Αυστραλία δέχονται έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τις πυρκαγιές και την προστασία του περιβάλλοντος. Φαίνεται να ρίχνουν το βάρος στο χρήμα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Γ. Φιντικάκης: Το γηροκομείο Αθηνών, τα 900 ακίνητα και τα φέσια στη ΔΕΗ

Γ. Φιντικάκης: Το γηροκομείο Αθηνών, τα 900 ακίνητα και τα φέσια στη ΔΕΗ

14-01-2020

Τελευταία φορά που πλήρωσε στη ΔΕΗ το ρεύμα το Γηροκομείο Αθηνών ήταν στα μέσα του 2014.

Τελευταία φορά που πλήρωσε στη ΔΕΗ το ρεύμα το Γηροκομείο Αθηνών ήταν στα μέσα του 2014.

Το πολύπαθο ίδρυμα, των 900 ακινήτων, του οποίου οι περιπέτειες απασχολούν εδώ και χρόνια τη δικαιοσύνη, με κακουργηματικές κατηγορίες κατά των προηγούμενων διοικήσεων για κατάχρηση και άλλες παραβάσεις, χρωστά πάνω από 40 εκατ ευρώ σε εφορία- ασφαλιστικά ταμεία, και 1,3 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ, την οποία πλήρωσε για τελευταία φορά πριν από... 5 χρόνια.

Το αναφέρει η επιστολή που έστειλε προ ημερών η επιχείρηση προς το σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών», το οποίο και διαχειρίζεται το Γηροκομείο, απειλώντας με διακοπή της παροχής ρεύματος, ως μοχλό πίεσης προς τη διοίκηση του ιδρύματος για να διακανονίσει τα χρέη του.

Στην λογική αυτή η επιχείρηση καλεί τη προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος, των περίπου 1000 αλλά δεσμευμένων από την εισαγγελία ακινήτων, να δεχθεί ένα ρεαλιστικό διακανονισμό της οφειλής, αφού η τελευταία είχε αρχικά προτείνει στη ΔΕΗ, να της καταβάλει 3.000 ευρώ το μήνα, όταν η μηνιαία κατανάλωση του Γηροκομείου ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Στη πράξη αυτό θα σήμαινε αποπληρωμή του συνολικού χρέους σε… 36 χρόνια.

Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΗ, όπως φυσικά και των Ασφαλιστικών Ταμείων, επέτρεψαν επί πέντε σχεδόν χρόνια στο Γηροκομείο να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του, σε μια περίοδο δηλαδή που τα οικονομικά του βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση, καθώς οι εισαγγελείς δεν είχαν ακόμη δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία του. Το γεγονός ότι οι οφειλές μόνο προς τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, από το Μάιο του 2014, οπότε και έγινε η τελευταία καταγεγραμμένη πληρωμή, μέχρι και σήμερα, έχουν… 6πλασιαστεί, συνδέεται προφανώς με την γενικότερη "χαλαρή" γραμμή των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Ενέργειας, απέναντι σε όσους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Η επιστολή της τελευταίας προς το Γηροκομείο μιλά από μόνη της. "Παρά τις συνεχείς και τακτικές οχλήσεις μας τα τελευταία 7 χρόνια καθώς και της πρόσφατης εξώδικης πρόσκλησής μας δεν έχει καταστεί δυνατή η τακτοποίηση του υπερβολικά υπέρογκου χρέους σας, από καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και ανεξόφλητους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς πολλών χρονικών περιόδων, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας να υφίστανται από τον Αύγουστο του 2013, δηλαδή πέραν των έξι ετών", όπως αναφέρει. Σύμφωνα πάντα με το σχετικό έγγραφο, "η οφειλή ανέρχεται σε 1.313.574 ευρώ, με την τελευταία καταβολή να έχει γίνει τον Μάιο του 2014. Από τότε, η οφειλή εξαπλασιάστηκε και συνεχίζει να βαίνει μηνιαία αυξανόμενη".

Το ιστορικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1864 βρίσκεται εδώ και πάνω από δεκαετία σε πορεία απαξίωσης, ωστόσο η κατάρρευση επιταχύνθηκε την τελευταία τριετία, με αποκορύφωμα την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία και υπεξαίρεση κατά της προηγούμενης διοίκησης.

Το 2016, με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και μετά από μεγάλη δικαστική προσπάθεια, η τότε διοίκηση κηρύχθηκε έκπτωση, και στη θέση της διορίσθηκε προσωρινή.

Η υπόθεση απασχολεί εδώ και χρόνια την επικαιρότητα, καθώς σε βάρος της έκπτωτης διοίκησης, που δικάζεται από το Φεβρουάριο του 2019, ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων, έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες για τα πεπραγμένα της και τις οικονομικές "μαύρες τρύπες", με θύματα τρόφιμους και εργαζόμενους του ιδρύματος.

Στο κατηγορητήριο περιγράφονται σοβαρές διαχειριστικές παραβάσεις, με αιχμή την ακίνητη περιουσία του γηροκομείου, καθώς, για παράδειγμα, πολλά οικήματα μισθώνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνταν. Έτσι, δεν εισπράττονταν μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το τελευταίο μήνα, η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος κατέθεσε αιτήσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, να δοθεί άδεια στο Γηροκομείο να εκμισθώσει συγκεκριμένα ακίνητα, προκειμένου να πληρωθεί μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, ωστόσο το δικαστήριο τις απέρριψε. Έχει επίσης προτείνει να αναλάβει η πολιτεία τη ρευματοδότηση του Γηροκομείου, καθώς η διερεύνηση των σκανδάλων κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη διοίκηση, βρίσκεται ακόμα σε πρώτο βαθμό εκδίκασης στο Εφετείο Κακουργημάτων, άρα η υπόθεση θα αργήσει να τελεσιδικήσει.

Σήμερα από τις 9 πτέρυγες του Γηροκομείου λειτουργούν μόνο οι 2, και οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται ανέρχονται σε 140, παρ ότι αυτό έχει δυναμικότητα για 700.