ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

03-08-2012

Η εκτός σχεδίου μονοκατοικία βρίσκεται ανάμεσα στα Λουτρά Θέρμης και τη Σουρωτή και είναι μια κατασκευή με επιπρόσθετα στοιχεία στη σύνθεσή της, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ενεργειακή όσο και τη λειτουργική της απόδοσή.

Το υψηλής αισθητικής κτίριο έχει ένα λιτό και αρμονικό design. Η απλότητα και η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του προέρχεται από τις ορθογώνιες γραμμές του όγκου του και κυρίως από τα πλαίσια σε σχήμα Γ που πλαισιώνουν το κτίριο σε επιλεγμένα σημεία, πίσω από τα οποία περικλείονται οι δίρριχτες στέγες του. Την αρμονία των όψεων συμπληρώνουν λωρίδες επένδυσης με πέτρα που αγκαλιάζουν περιμετρικά το κτίριο, οι οποίες διακόπτονται μόνο από τα ανοίγματα της κατοικίας και σε σημεία κλείνουν κατακόρυφα σε σχήμα Γ, με την ίδια μορφολογία που ακολουθείτε και σε αυτή των πλαισίων. Ο χρωματισμός του κτιρίου σε λαδί απόχρωση και η χρήση του γρανίτη σε πράσινο τόνο ως επένδυση στις λωρίδες συμβάλουν στην ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του.

Μορφολογικά η κατοικία αποτελείται από δύο ορθογώνιους όγκους διαφορετικού ύψους που συνδέονται μεταξύ τους με έναν μικρότερο ορθογώνιο όγκο. Ο σχεδόν τετράγωνος όγκος στα δεξιά της εισόδου στεγάζει το σαλόνι σε διπλό ύψος, την τραπεζαρία και την κουζίνα, όπου ακριβώς από πάνω βρίσκεται ο χώρος του γραφείου. Ο δεύτερος μακρόστενος όγκος στεγάζει τα τέσσερα υπνοδωμάτια με δικό τους wc και dressing room το κάθε ένα και χώρο παταριού που δημιουργείται πάνω από τους βοηθητικούς αυτούς χώρους. Ο χώρος του υπογείου στεγάζει έναν άνετο χώρο στάθμευσης από την πλευρά των υπνοδωματίων και έναν ενιαίο χώρο σαλοκουζίνας, ένα δωμάτιο, ένα wc και το λεβητοστάσιο κάτω από το χώρο του σαλονιού. Ακριβώς κάτω από το εξωτερικό πλάτωμα της εισόδου βρίσκεται το γυμναστήριο με επαρκή φωτισμό που προέρχεται από τα ανοίγματα της οροφής του και που εξωτερικά πλαισιώνουν τη σκάλα και το διάδρομο εξωτερικά της εισόδου.

Η οικολογική και βιοκλιματική προσέγγιση του κτιρίου είναι βασική συνιστώσα του σχεδιασμού η οποία γίνεται πρωταρχικά με τον τρόπο κατασκευής του κελύφους, τη χρήση ενεργειακού τζακιού, και με το σύστημα διαχείρισης του βρόχινου νερού. Το κέλυφος της κατοικίας που αποτελείται από μια πληθώρα συστημάτων μόνωσης αντιμετωπίζεται σαν ένα δυναμικό φίλτρο που μετατρέπει τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες στις ζητούμενες για κάθε εποχή εσωτερικές συνθήκες, με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας και την εξασφάλιση της θερμικής άνεσης. Η κατασκευή των εξωτερικών τοίχων είναι επιπλέον ενισχυμένη από το σύνηθες. Εξωτερικά του φέροντα οργανισμού υπάρχει γλώσσα τούβλο 10εκ. ως ενίσχυση της μόνωσης πέρα από τη μόνωση του φέροντα οργανισμού. Η τοιχοποιία της κατοικίας έχει πάχος 50 εκ. και αποτελείται από τις εξής στρώσεις: 2 εκ. σοβά, 10 εκ. γλώσσα, που λειτουργεί ως συλλέκτης θερμότητας, 5εκ. κενό, 30 εκ. ορθομπλόκ και 3εκ. πέτρα εξωτερικά. Τα κουφώματα της κατοικίας είναι γκρι σκούρο με προφίλ 9,5εκ., συνθετικά, με τον υψηλότερο δείκτη θερμομόνωσης, με ενεργειακά τριπλά κρύσταλλα με αέριο των οποίων χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν επιτρέπουν την αύξηση θερμοκρασίας από τον ήλιο τους θερινούς μήνες.

Τέλος η στέγη εμφανίζει διπλή ενεργειακή απόδοση μέσω της διπλής κατασκευής της.

Ο χώρος του σαλονιού της κατοικίας θερμαίνεται επιπλέον με ένα ενεργειακό τζάκι, το οποίο λειτουργεί με αθόρυβο μοτέρ διοχετεύοντας τον ζεστό αέρα από το περιμετρικό τμήμα του καμινιού στον χώρο. Ο φωτισμός των χώρων εσωτερικά και εξωτερικά γίνεται με τη χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Στις στέγες συλλέγεται το βρόχινο νερό για την άρδευση του διαμορφωμένου εξωτερικού χώρου και η διαχείρισή του γίνεται μέσω του συστήματος συγκέντρωσης όμβριων υδάτων σε υπόγεια δεξαμενή, χωρητικότητας 30 κ.μ. όπου και γίνεται η επεξεργασία του και τροφοδοτείται το σύστημα ποτίσματος του γκαζόν, της εγγενούς βλάστησης και της δεντροφύτευσης. Ο περιβάλλων χώρος έκτασης 4μιση στρεμμάτων έχει διαμορφωθεί με οικολογική συνείδηση και ευαισθησία εντάσσοντας τη φύση στο σχεδιασμό και δημιουργώντας ένα ιδανικό μικροκλίμα για την κατοικία. Ελαιόδεντρα έχουν φυτευτεί σε τμήμα του αύλιου χώρου ενώ στην υπόλοιπη έκταση έχει φυτευτεί γκαζόν και περιμετρικά του οικοπέδου λέιλαντ.

Ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στην ευχρηστία, τη λειτουργικότητα, την αισθητική του χώρου όπως επίσης και στην ασφάλεια της κατοικίας. Τεχνολογικά το κτίριο διαθέτει δίκτυο internet σε όλους τους χώρους, τηλεφωνικό κέντρο, κάμερες, πρόσβαση από κάθε χώρο σε δορυφορική, σύστημα ηλεκτρονικού χειρισμού με διακόπτες των εξωτερικών κουφωμάτων, κεντρικό σύστημα σκουπίσματος και υψηλής τεχνολογίας συναγερμό.

Οι λιτές γραμμές της κατοικίας, η τεχνολογία και οι σύγχρονες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας και οικολογίας συνυπάρχουν σε έναν αρμονικό συνδυασμό προσδίδοντας ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.

Μάντζιαρης Χρήστος
Αρχιτέκτων Μηχανικός


Μάντζιαρης Γεώργιος
Τοπογράφος Μηχανικός

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή