ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Φωτοβολταϊκές τάσεις 2008

01-03-2009

Στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και στην Ασία κατασκευάζονται όλο  και µεγαλύτερα εργοστάσια.  Βιοµηχανίες παραγωγής κυψελών και πλαισίων (πάνελ) αλλά και ετοιµοπαράδοτων µονάδων παραγωγής κυριαρχούν όλο και περισσότερο την διεθνή αγορά. Υπάρχει ζήτηση κυρίως για ετοιµοπαράδοτες λύσεις Turn-Key-Solutions κατά την παραγωγή άµορφων πάνελ.  
Στα πλαίσια της Intersolar 2008 προσκαλεί το 4. PV Industry Forum στις 10 και11 Ιουνίου 2008 στο Μόναχο επιχειρηµατίες, εταιρίες υπηρεσιών και προµηθευτές του φωτοβολταϊκού τοµέα σε ένα διήµερο εξειδικευµένο συνέδριο. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρίσκονται φωτοβολταϊκά εργοστάσια µεγάλης ισχύος της κατηγορίας των Megawatt, νεότερες εξελίξεις για την ανάπτυξη µονάδων αλλά και καινοτοµίες στο τοµέα των άµορφων πλαισίων (πάνελ). Μια παράλληλη εκδήλωση του πλούσιου προγράµµατος της Intersolar στο Μόναχο πρόκειται να ασχοληθεί µε δυνατότητες ανάπτυξης εργοστασίων µεγάλης κλίµακας στις ΗΠΑ. Ο Solarserver λειτουργεί ως επίσηµο πρακτορείο ενηµέρωσης και των δύο αυτών εκδηλώσεων και θα παρουσιάσει στο Solar-Report 5/2008 τις επίκαιρες τάσεις της αγοράς των άµορφων πάνελ στις ΗΠΑ.  
 
Διεθνής προέλαση των άµορφων  
Η τεχνολογία των άµορφων πλαισίων (πάνελ), η οποία χαρακτηρίζεται από την
εξοικονόµηση των υλικών κατασκευής, αναπτύχτηκε κατά τα τελευταία χρόνια και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και εδραιώνει την ηγετική της θέση έναντι της τεχνολογίας των κρυσταλλικών πάνελ, η οποία µας επιτρέπει την κατασκευή άµορφων πλαισίων ανάµεσα σε δυό επιφάνειες µε πάχος µικρότερο από ένα mikrometer.  
Άµορφα πλαίσια θα καλύπτουν στα επόµενα χρόνια το 20% της παγκόσµιας αγοράς.
Σύµφωνα µε υπολογισµούς κέντρων έρευνας περίπου 100 εταιρείες ασχολούνται σε όλο τον κόσµο µε την παραγωγή άµορφων πλαισίων (πάνελ) µε διάφορες τεχνολογίες και τεχνικές και διάφορα υλικά. Οι εξελίξεις αυτές βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Είναι εµφανέστατο σε όλους τους ειδικούς ότι εταιρείες από τον τοµέα της ηλεκτρονικής εστιάζουν κατά τα τελευταία χρόνια την προσοχή τους σε τεχνολογίες ηµιαγωγών και  πλάσµατος. Ιδιαίτερα εταιρίες κατασκευής µονάδων παραγωγής όπως η Applied Materials και η Schweizer Oerlikon-Konzern απευθύνονται πλέον σε µελλοντικούς κατασκευαστές άµορφων πλαισίων (πάνελ) και προσπαθούν να τους προσφέρουν ετοιµοπαράδοτες λύσεις, πράγµα που σηµαίνει αποφυγή εξόδων για τον σχεδιασµό και την εγκατάσταση των παραγωγικών µονάδων. Η ιαπωνική εταιρία κατασκευής κυψελών Sharp επενδύει επίσης στην µελλοντική τεχνολογία άµορφων πλαισίων. Η Sharp, όπως γνωρίζουµε, είναι κατασκευαστής οθονών LCD και µπορεί εύκολα να εκµεταλλευτεί την εµπειρία της στον τοµέα αυτό και για την παραγωγή άµορφων επιφανειών και πλαισίων. Το ίδιο ισχύει και για την SANYO και την Kaneka, οι οποίες εξετάζουν τη δυνατότητα επέκτασής τους στην παραγωγή των άµορφων πλαισίων.  
 
Βιοµηχανοποίηση της τεχνολογίας άµορφων πλαισίων: το επόµενο βήµα ανταγωνισµού στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.  
Είναι ενδιαφέρον να σηµειώσει κανείς ότι και οι µεγαλύτεροι κατασκευαστές παραδοσιακών κυψελών µε βάση την τεχνολογία πυριτίου δραστηριοποιούνται πλέον στη τεχνολογία  άµορφων πλαισίων, όπως π. χ. η  Q-Cells, µία από τις µεγαλύτερους προµηθεύτριες κυψελών στο κόσµο. Ανακοινώσεις της Applied Materials και άλλων προµηθευτών πως θα προσφέρουν ετοιµοπαράδοτες λύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πτώση της τιµής παραγωγής έως και ένα δολάριο ανά Watt Peak προκαλούν µεγάλο ενδιαφέρουν νέων επενδυτών στην αγορά. Τα επόµενα δυο χρόνια θα εγκατασταθούν µόνο στην Ταϊβάν οκτώ νέα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών. Τόσο η Applied Materials όσο και η Oerlikon Solar υπολογίζουν µε ένα µεγάλον αριθµό πελατών από όλο τον κόσµο. Και οι δυο κατασκευαστές παραγωγικών µονάδων  αναπτύσσονται ραγδαία. Έτσι για παράδειγµα η Applied Materials εξαγόρασε το 2008 την Baccini S.p.A., έναν αξιόλογο προµηθευτή παραγωγικών συστηµάτων  για την κατασκευή κυψελών από πυρίτιο. «Αυτή η εξαγορά αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα για την υλοποίηση του σκοπού µας να γίνουµε ένας από τους µεγαλύτερους προµηθευτές  της ηλιακής βιοµηχανίας» δήλωσε ο Mike Splinter, πρόεδρος του Δ.Σ. της Applied Materials. Σκοπός της εταιρίας δεν είναι απλώς η µείωση του κόστους παραγωγής πλαισίων (πάνελ) λεπτής µεµβράνης και πλαισίων πυριτίου, αλλά και η µείωση της χρήσης υλικών (γραµµάριο ανά βαττ παραγόµενης ενέργειας) και κατ’ αυτόν τον τρόπο η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ηλιακής ενέργειας έναντι της συµβατικής ηλεκτρικής ενέργειας.  
 
 
 Νέες διαστάσεις στη φωτοβολταϊκή παραγωγή: Το σύστηµα της Applied Materials για την παραγωγή ηλιακών κυψελών (engl. plasma enhanced chemical vapour deposition, PECVD)
 

Διεθνής τάση: Ενσωµατωµένες παραγωγικές µονάδες
Στο πελατολόγιο της Appplied Materials ανήκουν µεταξύ άλλων η κινεζική XinAo-Gruppe, Brilliant 234 – µία κατά 100% θυγατρική της Q-Cells, και η Maliubu, µια κοινή εταιρία της Schüco και της E.ON. Η  Maliubu θέλει µε µια εντελώς αυτοµατοποιηµένη παραγωγική µονάδα της Applied Materials να πετύχει την ενσωµάτωση των φωτοβολταϊκών πλαισίων στη στέγη και να εξασφαλίσει µια πολύ καλή σχέση τιµής και απόδοσης. Επίσης η Investor Good Energies (Amsterdam) και η Norsun AS (Oslo) ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αγορά. Μαζί µε την Sunfilm AG ίδρυσαν µια κοινή εταιρία µε έδρα στο Großröhrsdorf της Σαξωνίας. Η Sunfilm θα παράγει µε µία παραγωγική διαδικασία της Applied Materials Tandem-Thin Film πλαίσια των 5,7 τµ.
 
Στις 15-05-2008 η Sunfilm ανακοίνωσε της ίδρυση µιας δεύτερης παραγωγικής µονάδας µε τεχνολογία της Applied Materials, η οποία θα µπει σε λειτουργία σε ένα περίπου χρόνο και θα έχει δυναµικότητα περίπου 102 Megawatt. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Applied Materials θα εγκατασταθούν οκτώ µονάδες µε συνολική παραγωγή 350 MW. Οι µισές είναι ήδη σε λειτουργία. Επίσης υπογράφτηκε συµβόλαιο στις αρχές του 2008 για µονάδες συνολικής παραγωγής ενός Gigawatt.

Η Applied Materials παρουσίασε µία µονάδα παραγωγής άµορφων πλαισίων µε το όνοµα "Applied SunFab" τον Σεπτέµβριο του 2007. Τα υποστρώµατα που χρησιµοποιήθηκαν ήταν τέσσερις φορές µεγαλύτερα από τα συνηθισµένα σηµερινά. Η παραγωγική γραµµή της Applied SunFab Line προσπαθεί να τυποποιήσει την παραγωγή, έτσι ώστε να υπάρχουν παγκόσµια στάνταρ και να συµπιεστούν τα έξοδα παραγωγής ανά Watt.  
 
Φωτοβολταϊκό συνέδριο και έκθεση στο Μιλάνο. Η παραγωγική γραµµή ταιριάζει τόσο σε κυψέλες µίας επιφάνειας όσο και σε πλαίσια διπλής επιφάνειας (single ή tandem junction) και µπορεί να έχει µια ισχύ έως και 75 Megawatt (MW) ετησίως.
 
   
 
 


Στη φωτογραφία η µελλοντική παραγωγή της Sunfilm AG. Η παραγωγική γραµµή της Applied SunFab-Produktionslinie (αριστερά στη φωτογραφία) που χρησιµοποιεί υποστηρίγµατα τέσσερις φορές µεγαλύτερα από τα συνηθισµένα σηµερινά.  
 
Τα προτερήµατα των στηριγµάτων των 5,7 τµ πιστεύει  η XinAo και η Sunfilm ότι θα µπορέσουν να µειώσουν τα έξοδα παραγωγής και συναρµολόγησης. «Η χρήση των µεγάλων υποστηριγµάτων θα µας οδηγήσει σε φτηνότερες λύσεις», δήλωσε ο κ. Franz Janker, διευθυντής της Applied Materials, κατά την υπογραφή της συνεργασίας µε την κινεζική XinAo-Gruppe.
 
Επίσης και η Oerlikon Solar επεκτείνεται γρήγορα στην παγκόσµια αγορά. Με ένα πελατολόγιο από τον κατασκευαστικό τοµέα και από εταιρίες που συµπληρώνουν την παραγωγική  φάση (Ramp up) αλλά και µία παραγωγή περισσότερων από 300.000 πλαίσια διεκδικεί και η Oerlikon Solar τη θέση της σε µία αγορά άµορφων, που εξαπλώνεται ραγδαία. Η εταιρία ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2008 τον διπλασιασµό της παραγωγής στο εργοστάσιο Trübbach στην Ελβετία.  
Το Σεπτέµβριο του 2007 η Oerlikon Solar παρουσίασε στην αγορά την Micromοrph-Tandemzelle. Αυτή η νέας κλίµακας παραγωγή προσφέρει έναν υψηλότερο βαθµό απόδοσης από ό,τι τα άµορφα πλαίσια της προηγούµενης παραγωγής και θα οδηγήσει σε µία γρήγορη ανάπτυξη της παραγωγής.  

Το Micromorph Tandem είναι ένα βασικό υλικό που θα οδηγήσει στην συµπίεση των εξόδων παραγωγής. «Σκοπός µας είναι τα έξοδα παραγωγής να είναι όπως και στις συµβατές τεχνολογίες (grid parity) έως το 2010», γνωστοποίησε η επιχείρηση.
 
Η ersol και η SCHOTT συνεργάζονται για την ανάπτυξη άµορφων κυψελών. Η Inventux αρχίζει επίσης την παραγωγή στο Βερολίνο και η CMC παράγει ήδη στην Taiwan
 
Η ersol Thin Film GmbH (Erfurt), µία θυγατρική της ersol Solar Energy AG, παράγει ήδη µε εγκαταστάσεις της Oerlikon και από τον Ιανουάριο του 2008 εµπορεύεται ήδη αυτά τα πλαίσια. Η ersol έκλεισε συµβόλαιο συνεργασίας µε την SCHOTT Solar GmbH (Alzenau), για να αναπτύξουν επιπλέον την τεχνολογία mikromorph άµορφων κυψελών. Οι δυο εταιρίες αποβλέπουν µε τον συντονισµό και την κοινή έρευνα και ανάπτυξη να καταφέρουν γρήγορα να προσφέρουν ένα ώριµο προϊόν και έτσι να κατοχυρώσουν µια ηγετική θέση στη αγορά των µικροκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών.  Η εταιρία SCHOTT συνεργάζεται µε την ersol και επένδυσε στην Ιένα 60 εκατοµµύρια Ευρώ για την ίδρυση ενός εργοστασίου παραγωγής πλαισίων (πάνελ) ηλεκτρικής ενέργειας τεχνολογίας λεπτών µεµβρανών.

Την άνοιξη του 2007 ιδρύθηκε η Inventux Technologies AG µε έδρα παραγωγής το Βερολίνο. Η Inventux θα επενδύσει 49 εκατοµµύρια Ευρώ σε µία µονάδα παραγωγής για φωτοβολταϊκά πλαίσια. Από το φθινόπωρο του 2008 υπολογίζεται πως θα παράγει 275.000 πλαίσια κάθε χρόνο µε συνολική ισχύ 33 Megawatt. Κατά την παραγωγική διαδικασία θα χρησιµοποιηθεί ως πρώτη ύλη το πυρίτιο σε µορφή γυαλιού Silan και θα είναι έως και 100 φορές λεπτότερο από ό,τι στις σηµερινές κρυσταλλικές τεχνολογίες. Νόµιµος εταίρος για την παραγωγή θα είναι η ελβετική Oerlikon Solar.
 
Με την CMC Magnetics Corp. άρχισε ο πρώτος πελάτης της Oerlikon Solar στην Ασία την παραγωγή. Η ετοιµοπαράδοτη παραγωγική γραµµή των 40 Megawatt µεταφέρθηκε κατά τους προηγούµενους µήνες από το Trübbach της Ελβετίας στην Taiwan, συναρµολογήθηκε και προβλέπεται να αρχίσει τη λειτουργία της στις 17-4- 2008.
 
Επιτυχηµένες γερµανικές εταιρίες παραγωγής φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων: Μικροµεσαίες επιχειρήσεις µετεξελίσσονται σε παγκόσµιους παίκτες
 
Ακόµη και οι µικροµεσαίες εταιρίες στη Γερµανία µπαίνουν στο παιγνίδι για ανεύρεση καινούργιων αγορών στο φωτοβολταϊκό τοµέα. Έτσι λοιπόν βρίσκονται στον καλύτερο δρόµο σαν προµηθευτές µονάδων παραγωγής στις παγκόσµιες αγορές η centrotherm photovoltaics AG (Blaubeuren bei Ulm) και η Anlagenbauer Roth & Rau AG (Hohenstein-Ernstthal). Η centrotherm photovoltaics AG ως προµηθευτής τεχνολογίας για κατασκευαστές κυψελών και πυριτίου ίδρυσε µια θυγατρική στην Taiwan και εγκαινίασε επίσης ένα τεχνολογικό κέντρο για λεπτές µεµβράνες (THIN FILM) µε µία πιλοτική µονάδα για λεγόµενη γραµµή CIGS (Kupfer-Indium- Diselenid), µια τεχνολογία προς το παρόν µε τον µεγαλύτερο συντελεστή απόδοσης, που κυµαίνεται στο εργαστήριο στο περίπου 19,9 %.
Η κατασκευάστρια φωτοβολταϊκών παραγωγικών µονάδων Roth & Rau άνοιξε στα τέλη του 2007 µία νέα µονάδα µε επιπλέον δυνατότητες για το κύριο προϊόν της, τις κυψέλες µε αντικατοπτρική επίστρωση της σειράς SiNA. Σήµερα η Roth & Rau κατέχει ηγετική θέση διεθνώς όσον αφορά την παραγωγή µονάδων αυτοµατοποιηµένης παραγωγής κρυσταλλικών κυψελών πυριτίου µε αντικατοπτρική επίστρωση.
Ποια τεχνολογία λεπτών µεµβρανών Thin Film και ποιες τεχνικές παραγωγής θα επιβληθούν µελλοντικά στο διεθνές στερέωµα θα εξαρτηθεί, σύµφωνα µε ένα άρθρο του περιοδικού PHOTON, όχι από την ποιότητα των µονάδων και τις τιµές. Διότι η ανάπτυξη της παραγωγής λεπτών µεµβρανών µπορεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόµο που ακολούθησε η τεχνολογία της Πληροφορικής. Στην περίπτωση αυτή ως γνωστόν επιβλήθηκε το λειτουργικό σύστηµα µε το γρηγορότερο κέρδος στις αγορές και όχι το καλύτερο λειτουργικό σύστηµα, όπως αναφέρει το περιοδικό Photon. Ο αγώνας δρόµου για τις τεχνολογίες λεπτών µεµβρανών δεν έχει κριθεί ακόµη. Κάποιος ωστόσο πρόκειται να είναι ο νικητής.
 
 
Η First Solar πρώτη ανάµεσα σε παραγωγούς λεπτών µεµβρανών
Η επιτυχία της First Solar – µιας κατασκευάστριας άµορφων κυψελών σε βάση  του Cadmium-Tellurid – αποτελεί µια απόδειξη για την σηµασία της τεχνολογίας Thin Film. Η εταιρία ανήλθε κατά το 2007 µε παραγωγή 200 Megawatt στην πέµπτη θέση παγκοσµίως. Καµιά άλλη κατασκευάστρια άµορφων δεν πέτυχε ούτε κατά προσέγγιση τους αριθµούς της αµερικάνικης εταιρείας µε ένα εργοστάσιο στην Frankfurt/Oder.  

Τα πλαίσια (πάνελ) της εταιρίας προτιµώνται διεθνώς και χρησιµοποιούνται συνήθως σε µονάδες µεγάλων αποδόσεων, όπως π.χ. η COLEXON Energy AG, η οποία έφτιαξε µια µονάδα στο Hassleben του κρατιδίου Brandenburg, µια από τις µεγαλύτερες µονάδες στέγης µε ισχύ 4,6 MWp.  
 
Επίσης στο µεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στο "Waldpolenz" των 40 MW, στο οποίο η juwi-Gruppe από το  Mainz εγκατέστησε περίπου 550.000 πλαίσια (πάνελ) της First Solar, τα οποία παράγονται στη Frankfurt / Oder. Αλλά και η EPURON GmbH (Hamburg) εγκατέστησε συνολικά κατά το παρελθόν έτος 15 Megawatt της First Solar. Στο Baar εγκατέστησε η EPURON τον Δεκέµβρη του 2007 µε συνολικά 4,8 Megawatt ένα από τα 10 µεγαλύτερα εργοστάσια διεθνώς.
 
Μεγάλα φωτοβολταϊκά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία   Aktuell ist in Deutschland sogar nahezu die Hälfte der weltweiten Hoch-leistungs-Photovoltaikanlagen in Betrieb. Der Solarserver berichtete über diese Entwicklung im Januar 2008 unter der Überschrift "Große Photovoltaik-Kraftwerke: 100 % durchschnittliches Wachstum seit 2005".
 
Τα 80% όλων των µεγάλων φωτοβολταϊκών εργοστασίων βρίσκονται στην Ευρώπη, η οποία κατέχει και την πρώτη θέση στον κόσµο. Τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέχουν αντιστοίχως οι ΗΠΑ και η Ασία. Στην Ευρώπη εµφανίζεται ως η δυναµικότερη αγορά η γερµανική, η οποία παρουσιάζει κατά τα τελευταία 10 χρόνια σταθερούς ρυθµούς αύξησης. Προς το παρόν στην Γερµανία βρίσκονται σχεδόν τα µισά διασυνδεδεµένα εργοστάσια στον κόσµο. Βλέπε σχετικό άρθρο στον Solarserver µε τον τίτλο "Große Photovoltaik-Kraftwerke: 100 % durchschnittliches Wachstum seit 2005".
 
"Ηλιακά Gigawatts στις ΗΠΑ" - Ωρίµασε η αγορά στη Βόρεια Αµερική για µια άνευ προηγουµένου ανάπτυξη;
Μόνο το 5% του παγκόσµιου πληθυσµού ζει στην Βόρεια Αµερική. Οι άνθρωποι αυτοί καταναλώνουν το 26 % της παγκόσµιας ενέργειας, πράγµα που κοστίζει παραπάνω από 450 δισεκατοµµύρια δολάρια το χρόνο. Εδώ όµως υπάρχει και το µεγαλύτερο δυναµικό για ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, όπως αέρας στη Βόρεια Ντακότα και στην έρηµο της Mojave. Αυτή η περιοχή απλώνεται από την Καλιφόρνια έως την Αριζόνα και έχει τον υψηλότερο δείκτη ηλιοφάνειας στον κόσµο. Τα θέµατα του συµποσίου "Solar Gigawatts for North America" είναι τα φωτοβολταϊκά, τα θερµικά (ηλιακά) εργοστάσια, η ηλιακή θέρµανση και ψύξη και το κτίσιµο σπιτιών µε εκµετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Η εκδήλωση γίνεται για πρώτη φορά εντεύθεν του Ατλαντικού και την οργανώνουν η Solar Promotion GmbH και η σύµβουλος επιχειρήσεων eclareon GmbH και µας µιλούν για τις τάσεις στην αγορά αλλά και για το πολιτικό πλαίσιο.

Στο συµπόσιο στις 11 Ιουνίου στο Μόναχο θα συζητηθούν ερωτήµατα σχετικά µε το πώς και εάν η άφθονη ανανεώσιµη ενέργεια µπορεί να καλύψει τις ανάγκες και πώς θα αναπτυχθεί η αγορά και η αυξανόµενη ζήτηση στις ΗΠΑ. Προς το παρόν όµως γίνεται συζήτηση κυρίως για τα δάνεια και τους φόρους. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα µπορούσε να συµβάλει, ώστε να ξυπνήσει ο γίγαντας των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.  

Αλλαγή τρόπου σκέψης σχετικά µε την εξασφάλιση ενέργειας:
Το ηλιακό ρεύµα κερδίζει σε σηµασία  
 
Οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και ειδικά η ηλιακή κερδίζουν έδαφος στις ΗΠΑ και επιδοτούνται σε πολλά επίπεδα. Πολλές Πολιτείες εφαρµόζουν διάφορα ηλιακά προγράµµατα, επίσης δηµιουργούνται αρκετές καινοτόµες εταιρείες στο χώρο. Η αγορά ηλιακής ενέργειας και θέρµανσης αρχίζει να οργανώνεται. Μεγάλοι ενεργειακοί παράγοντες, όπως η Southern California Edison (SCE), δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά. Άλλοι φορείς σχεδιάζουν ηλιοθερµικά εργοστάσια, όπως για παράδειγµα η Pacific Gas και Electric. Μόνον η SCE θα επενδύσει κατά τα επόµενα χρόνια περίπου 550 εκ. δολάρια σε ηλιακές εγκαταστάσεις. Ένα µεγάλο φωτοβολταϊκό πρόγραµµα ετοιµάζεται, που θα απλώνεται σε 6 εκ. τετραγωνικά µέτρα σε στέγες. Η SCE θέλει να εγκαταστήσει ένα εργοστάσιο ισχύος ενός Megawatt. Ετσι σύντοµα θα πλησιάσουµε τα 250 Megawatt σε βιοµηχανικές στέγες.

Η SCE είναι πεπεισµένη πως το δικό της πρόγραµµα θα βοηθήσει στην υλοποίηση της οικολογικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, όπως το " Million Solar Roofs Programme", το οποίο επιδοτεί δίφορα PV-Προγράµµατα έως το 2017. Η πρωτοβουλία της SCE υποστηρίζει την αποτροπή των κλιµατολογικών µεταβολών αλλά και την επίτευξη του στόχου παραγωγής ενέργειας έως το 2010 µέχρι και 10 % από ανανεώσιµες πηγές.
 
Η Καλιφόρνια πρωτοπόρος της αµερικανικής φωτοβολταϊκής αγοράς.  
Η φωτοβολταϊκή αγορά έχει τεράστιο δυναµικό ανάπτυξης. Στην πρωτοπόρα της
φωτοβολταϊκής αγοράς Καλιφόρνια µε την πολιτική της επιδότησης εγκατασταθήκαν το 2007 περίπου 100 MW. Ως µέτρο σύγκρισης όµως αναφέρουµε ότι στη Γερµανία εγκαταστάθηκαν κατά το παρελθόν έτος περισσότερα από ένα Gigawatt. Ο κυβερνήτης κ. Schwarzenegger έχει µέχρι το 2017 ως στόχο τα 3.000 MW και αυτό σηµαίνει επιδοτήσεις των 3,2 δισ. δολαρίων. Στο New Jersey η κυβέρνηση έχει ως στόχο να πετύχει χωρίς επιδοτήσεις µέχρι το 2020 έως 22,5 % από ανανεώσιµες πηγές. Και άλλες Πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, η Αριζόνα, το Κολοράντο, το Κονέκτικατ και η Μασσαχουσέτη, έχουν δηµιουργήσει προγράµµατα επιδότησης.
 

Ηλιακά θερµικά εργοστάσια στην έρηµο – παραγωγή ενέργειας της τάξης των Gigawatt
 Όχι µόνο τα φωτοβολταϊκά αλλά και γιγαντιαία θερµικά εργοστάσια µπαίνουν στην
υπηρεσία κάλυψης των τεράστιων ενεργειακών αναγκών στις ΗΠΑ. Οι µεγάλες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν πρόσφατα την ίδρυση εργοστασίων ισχύος πάνω από 2.000 µεγαβάτ. Το πρόσφατο νοµικό πλαίσιο (federal energy bill) προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές, ωστόσο δεν είναι εξασφαλισµένη η εφαρµογή των µέτρων. Μολονότι τα σχέδια για πολλά γιγαβάτ έχουν δηµοσιοποιηθεί ήδη, θα χρειασθεί µάλλον πολύς χρόνος ακόµη, µέχρι να πραγµατωθούν.  
 
Η ηλιακή θέρµανση και ψύξη στα σπάργανα, νέα αγορά στον ορίζοντα.  
Η συµβατική ηλιακή θέρµανση γνώρισε µεγάλη ακµή στις ΗΠΑ κατά την δεκαετία του 1980, παρά τις φαινοµενικά ιδεώδεις συνθήκες ωστόσο, δεν µπόρεσε να επιβληθεί. Τώρα όµως τα πράγµατα αλλάζουν ραγδαία, τονίζουν οι διοργανωτές της "Solar-Gigawatts" και αναµένουν µια ετήσια ανάπτυξη περίπου 50 %. Με ποιον τρόπο όµως η πολιτική βούληση θα στηρίξει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και ποιες επιπτώσεις θα έχει, θα συζητηθεί επίσης στα πλαίσια του συµποσίου.

 

Γρηγόριος Τσόγιας
Οικονομολόγος,
καθηγητής Οικονομικών του
Ελ. Πανεπιστημίου Βερολίνου
Σύμβουλος φωτοβολταϊκών
και ιδρυτής & διευθυντής της
helio-energy ο. ε.
www.helio-energy.com
Τηλ.: 0049 30 20453102
6934167646


Επιµέλεια: Τσόγιας Γρηγόριος
Mετάφραση: Καψάλης Αχιλλέας, Τσόγιας Γρηγόριος

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή