ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ - ΛΕΒΗΤΕΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

17-02-2011

Για την οικονομική αξιολόγηση των συστημάτων βιομάζας χρειάζεται να δούμε έναν πίνακα με τα συγκριτικά ενεργειακά χαρακτηριστικά μερικών καυσίμων:Μιλώντας για τα νοικοκυριά, ένα από τα βασικά έξοδα είναι και το κόστος της θέρμανσης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες εξελίξεις, από το φθινόπωρο του 2011 το κόστος αυτό θα εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης δηλ., ανάλογα με την περιοχή θα κυμαίνεται από 1,40€/lt – 1,70€/lt.

Καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο να δούμε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία ενός οικογενειακού προϋπολογισμού και για κατανάλωση σε πετρέλαιο θέρμανσης περίπου 3000 lt/έτος.

Έτσι το κόστος θέρμανσης της ίδιας κατοικίας με διαφορετικά είδη καυσίμου θα ήταν:
    •    3000lt πετρέλαιο θέρμανσης = 4350€/έτος
    •    6000kg wood pellets = 1620€/έτος
    •    8500kg wood chips = 1445€/έτος
    •    7300kg ξύλο = 1314€/έτος
    •    7000kg Agro pellets = 1680€/έτος
    •    8000kg πυρήνα ελιάς = 800€/έτος

Σκεφθείτε λοιπόν ότι στα πλαίσια ενός οικογενειακού προϋπολογισμού, η μείωση στο κόστος θέρμανσης (~2500€) θα αντιστοιχούσε σε μισθολογική αύξηση περίπου ~200€/μήνα

Ας ρίξουμε όμως μια σύντομη ματιά και στην οικονομία που επιφέρει ένα σύστημα βιομάζας σε μια ξενοδοχειακή μονάδα που οι απαιτήσεις σε θέρμανση είναι σημαντικά αυξημένες και συνεπώς το κόστος θέρμανσης αυξάνεται σημαντικά.

Είναι γεγονός οτι το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα ο ξενοδοχειακός κλάδος διέρχεται μια σοβαρότατη κρίση, αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά. Κύριο μέλημα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων είναι η αύξηση της πληρότητας με ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών εξόδων με σκοπό την επιβίωσή τους σε ένα τόσο δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Ένα απο τα μεγάλα κόστη των επιχειρήσεων αυτών είναι και το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο, το οποίο είναι υψηλό ενώ οι εναλλακτικές με μικρό αρχικό κόστος είναι λίγες αφού τα συστήματα εξοικονόμησης συνήθως έχουν μεγάλο αρχικό κόστος. Όμως σήμερα υπάρχει πλέον η κατάλληλη εναλλακτική λύση με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαιτέρως των καυστήρων – λεβήτων που χρησιμοποιούν συσσωματώματα ξύλου (wood pellets) ή κάποιο άλλο τύπο βιομάζας.

Σκεφθείτε οτι απο το 2011 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φθάσει αλλά ίσως και θα ξεπεράσει το 1,40€/λίτρο. Μήπως τότε το λειτουργικό κόστος, άμμεσα συνυφασμένο με την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, θα είναι αρκετά υψηλότερο;

Με την χρήση των καυστήρων λεβήτων βιομάζας το κόστος αυτό μειώνεται δραστικά με την εξοικονόμηση το 50% - 60%.


Το παρακάτω παράδειγμα είναι ενδεικτικό της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται.

Χρήση πετρελαίου θέρμανσης / έτος: 15000 λίτρα
Κόστος καυσίμου: 1,40€/λίτρο χ 15000 λίτρα = 21.000,00/ έτος

Χρήση wood pellets: 30000kg
Σημερινό κόστος καυσίμου: 0,27€/kg x 30000kg = 8.100,00€/ έτος
Εξοικονόμηση / έτος: 13.000,00€

Χρήση wood chips: 42000kg
Σημερινό κόστος καυσίμου: 0,17€/kg x 42000kg = 7.140,00€/ έτος
Εξοικονόμηση / έτος: 14.000,00€

Χρήση agro pellets: 35000kg
Σημερινό κόστος καυσίμου: 0,24€/kg x 35000kg = 8.400,00€/ έτος
Εξοικονόμηση / έτος: 12.500,00€

H χρήση του ξύλου ως καύσιμου υλικού δεν προτείνεται σε ξενοδοχεία λόγω του μεγάλου χρόνου ενασχόλησης που απαιτείται, αλλά και η χρήση του πυρήνα ελιάς δεν προτείνεται λόγω των εντονότατων οσμών που παρουσιάζονται αλλά και του χρόνου ενασχόληση που επίσης απαιτείται λόγω της αυξημένης συντήρησης.

Πλέον με τις πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που υπάρχουν αλλά και με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των συγκεκριμένων συστημάτων δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη να τροποποιήσει την υπάρχουσα εγκατάσταση καυστήρα – λέβητα πετρελαίου αλλάζοντας ένα παλαιό συστημα πετρελαίου με ένα καινούργιο βιομάζας διατηρώντας την υδραυλική συνδεσμολογία του παλαιού συστήματος και μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος εγκατάστασης.

Η πλέον συμφέρουσα δυνατότητα όμως με τα σύγχρονα συστήματα που υπάρχουν, είναι αυτή της αλλαγής μόνο του καυστήρα πετρελαίου διατηρώντας τον λέβητα πετρελαίου, και τοποθετώντας έναν καυστήρα βιομάζας (wood pellets).

Υπάρχουν όμως εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται
και απαιτούν απάντηση όπως:

Πόσο εύκολα μπορώ να προμηθευτώ wood pellets;
Aυτά πλεον διανέμονται σε ολόκληρη την Ελλάδα με την Ελληνική παραγωγή να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της Ελληνικής αγοράς. Διανέμονται είτε σε σακουλάκια των 15 – 25 kg είτε σε big bags των 1000kg.

Μπορώ να αλλάξω μόνο τον καυστήρα πετρελαίου διατηρώντας τον λέβητα πετρελαίου απο παλαιότερη εγκατάσταση;
Βεβαίως και μια τέτοια λύση είναι εφικτή αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.
Ποιος εξασφαλίζει οτι η τιμή του καυσίμου wood pellets δεν θα αυξηθεί ανάλογα με το πετρέλαιο τα προσεχή χρόνια;
H μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει οτι παρά τις αλματώδεις αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης τα τελευταία χρόνια η τιμή των wood pellets δεν έχει αυξηθεί και αυτό διότι δεν αποτελεί παράγωγο του πετρελαίου.

Μπορεί ενας καυστήρας – λέβητας βιομάζας (wood pellets) να χρησιμοποιηθέι με τα συμβατικά καλοριφέρ και τι θερμοκρασίες φθάνει το νερό;
Βέβαια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συμβατική τεχνολογία αλλά και με σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, αφού η θερμοκρασία του νερού φθάνει τους 70οC – 90oC ή ακόμα και 120 oC.

Aν έχω ένα παλαιό σύστημα πετρελαίου, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο μηχανοστάσιο για την τοποθέτηση ενός συστήματος καυστήρα – λέβητα βιομάζας;
Τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται καμία αλλαγή στο υπάρχον μηχανοστάσιο.

Τι συντήρηση απαιτείται;
H συντήρηση, πέραν της ετήσιας, που απαιτείται είναι σχεδόν μηδαμινή αφού τα περισσότερα συστήματα σήμερα έχουν την δυνατότητα αυτόματου καθαρισμού του καυστήρα με αυτοματοποιημένη απομάκρυνση της στάχτης σε ειδικό ενσωματωμένο δοχείο.

Υπάρχει δυνατότητα παραγωγής και Ζεστού νερού;
Βεβαίως και με κόστος πολύ χαμηλότερο απο το κόστος παραγωγής του με καυστήρα πετρελαίου.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι με τον σύγχρονο εξοπλισμό που παρέχεται, υπάρχει δυνατότητα μείωσης του κόστους θέρμανσης σε σημαντικό βαθμό, χρησιμοποιώντας κάποιο σύστημα βιομάζας, τόσο σε οικιακό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό με μικρό αρχικό κόστος κτήσης του ανάλογου εξοπλισμού.

Η χρήση των σύγχρονων συστημάτων βιομάζας ως σύστημα θέρμανσης όμως παρέχει οφέλη και σε περιβαλλοντικό επίπεδο όπως ότι:
 
•    Είναι μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας και συνεπώς ανεξάντλητη, καθαρή και δωρεάν (παρέχεται από τη φύση).
•    Παράγεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ ενώ τα ορυκτά καύσιμα παράγονται μόνον σε λίγες χώρες και η διαθεσιμότητά τους εξαρτάται από διεθνείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.
•    Η χρήση της είναι σύμφωνη με τις σύγχρονες επιταγές για βιοκλιματικά, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.
•    Δεν απαιτείται να κοπούν δέντρα αφού παρασκευάζονται από τα κατάλοιπα της βιομηχανίας ξύλου και από υπολείμματα υλοτομικών διαδικασιών.
•   Για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα.
•   Τα υπολείμματα στάχτης είναι χαμηλότατα οταν τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές.
•   Η καύση των pellets ξύλου βοηθά ουσιαστικά στην μείωση των αποβλήτων ξύλου είτε αυτά προέρχονται από τη βιομηχανία επίπλων, είτε απο τις υλοτομικές διαδικασίες.
•    Δεν απαιτείται μεταφορά τους απο μεγάλες χώρες – παραγωγούς σε μικρότερες – καταναλωτές αφού παράγονται τοπικά.

Μήπως τελικά έχει έρθει η στιγμή για άμεση αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα βιομάζας χωρίς την οικονομική επιβάρυνση που απαιτούν άλλα συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;


Σακελλαρίου Γεώργιος
ECONSTRUCT Σακελλαρίου
Κτιριακές εφαρμογές Α.Π.Ε

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή