ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα του κορωνοϊού στην αγορά φωτοβολταϊκών - Πως εξελίσσονται οι παραδόσεις πάνελ και που πάνε οι τιμές

13-03-2020

Το καθυστερημένο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς και οι περιορισμοί μετακίνησης εξαιτίας του κορωνοϊού έχουν αναβάλει την ολοκλήρωση έργων φωτοβολταϊκών στη χώρα. Φαίνεται πως προγραμματισμένα έργα μάλλον δεν θα εγκατασταθούν πριν τα τέλη Μαρτίου, καθώς ο ιός συνεχίζει τη δράση του. Ως απάντηση, η κινεζική κυβέρνηση ενδεχομένως να μεταβάλλει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων. Αν και η ζήτηση πλέον θεωρείται πως μετατίθεται για το β' και γ' τρίμηνο, η πρόβλεψη για τη φετινή ζήτηση παραμένει αναλλοίωτη στα 42,5 γιγαβάτ, δηλαδή το 30% της παγκόσμιας ζήτησης.

Τα αποτελέσματα των ελλιπών μεταφορικών δεσμών και των αναταραχών στον εφοδιασμό προκάλεσαν αναταράξεις στις ξένες αγορές και επηρέασαν την προσφορά φωτοβολταϊκών. Δεδομένης της παραδοσιακής εποχιακής πτώσης κατά το α΄ τρίμηνο σε αγορές πέραν των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, τα αποθέματα δεν έδειξαν να μεταβάλλονται. Προς το παρόν, η προσφορά είναι κάπως ελλιπής στις διεθνείς αγορές και οι τομείς διανομής και λιανικής βιώνουν έλλειψη από τις αρχές Φεβρουαρίου. Το PV InfoLink προβλέπει ως εκ τούτου καθυστέρηση στη διεθνή ζήτηση, από το α΄ τρίμηνο προς τα β' και γ' τρίμηνα.

Πέραν από τις διαταραχές στον εφοδιασμό, οι αλλαγές στην κινεζική ζήτηση θα επηρεάσουν αν θα υπάρξει έντονη συνολική ζήτηση σε κάθε τρίμηνο, καθώς η ζήτηση θα παραμείνει σταθερή στο εξωτερικό στη διάρκεια του έτους. Αν η εξάπλωση του ιού περιοριστεί το Μάρτιο, τότε η παγκόσμια ζήτηση θα παραμείνει ασθενής κατά το α' εξάμηνο και θα ανακάμψει σε υψηλότερα επίπεδα του προβλεπόμενου στο β' εξάμηνο.

Αν και οι κατασκευαστές συνέχισαν την παραγωγή τους το Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα πριν ξεκινήσουν την εργασία τους, ενώ οι μεταφορές σε κάποιες περιοχές παραμένουν σε παράλυση. Τα θέματα αυτά οδήγησαν σε έλλειψη προμήθειας πολυπυριτίου και ανάγκασαν τους παραγωγούς δισκίων μονοπυριτίου να περιορίσουν τους όγκους τους, προκαλώντας ελλείψεις βραχυπρόθεσμα.

Ο τομέας των συστημάτων δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς υπάρχει έντονη έλλειψη σε πλαίσια αλουμινίου και σε ηλεκτρικά κουτιά. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές κατηγορίας 1 λειτουργούν το πολύ στο 50-80% της παραγωγικής ισχύος τους. Αυτό σημαίνει ότι η εκτιμώμενη παραγωγή το Φεβρουάριο είναι μόλις 7,5-8 γιγαβάτ, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη από τα 10-10,9 γιγαβάτ του μέσου μηνιαίου όρου. Η επίδραση της χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας στο μονοπυρίτιο εξαπλώθηκε στον κλάδο των κυψελών, καθώς τα αποθέματα αυξάνονταν στα μέσα Φεβρουαρίου και οι τιμές μειώθηκαν από τα τέλη Φεβρουαρίου και έπειτα.

Στο πολυπυρίτιο, οι κατασκευαστές δισκίων και κυψελών είτε μείωσαν το βαθμό παραγωγής είτε έκλεισαν μονάδες τον Ιανουάριο, καθώς η συνολική ζήτηση μειωνόταν από το β΄ εξάμηνο του 2019. Καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις προσωπικού, καθυστερήσεις λειτουργίας και ζητήματα παραγωγής, η παραγωγή πολυπυριτίου επιβραδύνθηκε περαιτέρω το Φεβρουάριο εμποδίζοντας πολλούς κατασκευαστές συστημάτων πολυπυριτίου από το να αυξήσουν το βαθμό λειτουργίας τους βραχυπρόθεσμα.

Καθώς η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας επηρεάζεται από την εξάπλωση του ιού, ορισμένοι ξένοι κατασκευαστές που βασίζονται στην Κίνα για υμένες EVA, ηλεκτρικά κουτιά και γυαλί φωτοβολταϊκών, διέκοψαν την παραγωγή τους. Εν γένει, οι προμηθευτές ξεμένουν στις ξένες αγορές. Η Ινδία, η μεγαλύτερη αγορά για προϊόντα πολυπυριτίου, θα αντιμετωπίσει σημαντική υποπροσφορά. Σημαντικά ζητήματα σχετικά με την προμήθεια, την παραγωγή και τις παραγγελίες συστημάτων θα συνεχίσουν να απασχολούν τους κινεζικούς προμηθευτές και άλλους κατασκευαστές ανά τον πλανήτη.

Οι τιμές των συστημάτων

Τη στιγμή που οι κατασκευαστές παραμένουν κλειστοί από τις αρχές Φεβρουαρίου, η ζήτηση παρέμεινε σταθερή στο εξωτερικό και ο αριθμός συναλλαγών είναι χαμηλός, με τις τιμές να βρίσκονται στα προηγούμενα επίπεδα των 0,225 δολαρίων ανά βατ για συστήματα μονοπυριτίου και στα 0,196 δολάρια για συστήματα πολυπυριτίου.

Η άνευ προηγουμένου κρίση στην Κίνα οδήγησε σε κρίση τους παραγωγούς ανά την υφήλιο και αυτό ίσως συνεχιστεί τον Απρίλιο, καθυστερώντας την κινεζική ζήτηση ως αποτέλεσμα. Ενώ ορισμένοι τελικοί καταναλωτές έχουν αμφιβολίες για την άντληση των αποθεμάτων, η διεθνής ζήτηση δεν άλλαξε σημαντικά μέχρι τώρα το 2020. Καθώς η προμήθεια συστημάτων στην Κίνα και αλλού δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση λόγω της στάσης παραγγελιών και της έλλειψης υλικών, οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν βραχυπρόθεσμα. Μόλις η εξάπλωση του ιού περιοριστεί, οι τιμές θα μειωθούν σταθερά στην περίοδο Μαΐου-Ιουνίου εν μέσω έλλειψης περίσσειας ισχύος.

Υπό το βάρος της μειωμένης παραγωγής δισκίων και κυψελών πολυπυριτίου, η προμήθεια συστημάτων πολυπυριτίου θα μειωθεί, ιδίως στην ινδική αγορά, όπου αυτή τη στιγμή οι εταιρείες τρέχουν να προλάβουν τα τέλη του οικονομικού έτους. Άρα, ορισμένοι κινεζικοί κατασκευαστές εξετάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους για τις ξένες αγορές.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή