Η πράσινη ανάπτυξη δεν γίνεται με λόγια
Η ιταλική περιφέρεια της Απουλίας (πρωτεύουσα το Μπάρι) είναι από τις σημαντικότερες της Ιταλίας στην προώθηση του ενεργειακού προτύπου που καθορίζεται «από το τικ-τακ» της κλιματικής αλλαγής. Μια τελευταία πρωτοβουλία της είναι «ο Περιφερειακός Νόμος, 9 Αυγούστου 2019: θεσμοποίηση του Περιφερειακού Ενεργειακού Εισοδήματος».
Αυτό θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση, με επένδυση της Περιφέρειας, μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε μονοκατοικίες ή οικοδομικά συγκροτήματα. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα καταναλώνεται από άτομα ή οικογένειες που ευρίσκονται σε δύσκολες οικονομικό-κοινωνικές συνθήκες. Λόγω της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται, οι οικογένειες θα μπορέσουν να μειώσουν τη δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ, όση περισσεύει, θα «διαχέεται» στο τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο, με μια σύμβαση του χρήστη με τον «Διαχειριστή Ενεργειακών Εξυπηρετήσεων» (Δημόσιος Οργανισμός). Τα έσοδα από την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό της Περιφέρειας που χρηματοδοτεί την εγκατάσταση των μονάδων ΑΠΕ.
Η συμμετοχή στο ενεργειακό εισόδημα θα γίνει με αυστηρά κριτήρια. Θα ευνοηθούν κατ’ αρχήν οικογένειες σε κατάσταση ένδειας, οι πολύτεκνες, τα νέα ζευγάρια. Σχετικά με τα οικοδομικά συγκροτήματα (πολυκατοικίες) θα δημιουργηθεί ειδικό σύστημα κριτηρίων, με βάση τον αριθμό των διαμερισμάτων που κατοικούνται αποκλειστικά.
Η αγορά, η εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής, η έκτακτη συντήρηση, ο τηλεέλεγχος, η συλλογή των δεδομένων παραγωγής και κατανάλωσης θα γίνονται με δημοπρασίες, που θα τις διενεργεί η περιφέρεια με δικές της δαπάνες. Για τα παραπάνω δεν θα υπάρχει καμιά επιβάρυνση των χρηστών, πέρα από εκείνες της κανονικής συντήρησης, της πιθανής διάθεσης να εξαγοράσουν τη μονάδα, και της αποζημίωσης που σχετίζεται με περιπτώσεις έκπτωσης του δικαιώματος.
Για το οικονομικό έτος 2019 (δηλ. 5 μήνες) επενδύθηκαν 5.600.000 ευρώ.
Μία ακόμα απόδειξη ότι «η πράσινη ανάπτυξη» δεν γίνεται με λόγια, αλλά με παραγωγικές διαδικασίες. Αυτό δε το παράδειγμα γίνεται σε μια περιφέρεια που, εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία, πρωταγωνιστεί στην προώθηση των εναλλακτικών ενεργειακών τεχνολογιών (ΑΠΕ, Υδρογόνο, παραγωγικότητα και εξοικονόμηση κ.λπ., έρευνα, συνέργεια μεταξύ Πανεπιστημίου και παραγωγικού συστήματος).
Ένας από τους λόγους για τους οποίους -υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί- ο EastMed (αγωγός φυσικού αερίου από Κύπρο), αν ποτέ γίνει, δεν πρόκειται να «ξεμπαρκάρει» στις ακτές της Απουλίας, δηλ. στο Ότραντο
Πηγή:energypress.gr