ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

17-02-2011

Συγχρόνως όμως  εξασφαλίζει στον καταναλωτή, σημαντική μείωση της δαπάνης.
«Εάν οι υπάρχουσες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας αξιοποιηθούν, η παραγωγή ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2020. Αυτό όμως συγχρόνως σημαίνει οικονομία» σημειώνουν οι Financial Times. «Οι καταναλωτές δεν έχουν συχνά αρκετή πληροφόρηση για να γίνουν πιο παραγωγικοί ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και οι επιχειρήσεις τείνουν να θεωρούν λανθασμένα την επένδυση στην εξοικονόμηση ενέργειας ως δαπανηρή και έχουσα ρίσκο». (Diana Farrell and Ted Halstead, “Americans should be warming to energy efficiency,” Financial Times, June 21, 2007).

Μια τέτοια προσιτή τεχνολογία εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας για την επιχείρηση προσφέρει στην Ελλάδα η εταιρεία Viper Energy. Με μεγάλη εξειδίκευση στην αντιστάθμιση ισχύος και με συνεργασίες ιδιαίτερα μεγάλων Ιταλικών εταιρειών, με πολύχρονη εμπειρία στον κλάδο, η Viper Energy, έρχεται να προσφέρει στη Ελληνική αγορά μια πολύ σημαντική και αξιόπιστη λύση στο μεγάλο και επίκαιρο θέμα της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.
 Πρόκειται για τις συσκευές των  Ιταλικών  εταιρειών ITALFARAD & DUCATI ENERGIA που εξασφαλίζουν σημαντική μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος με τη χρήση προηγμένης Ιταλικής τεχνολογίας (διόρθωση συνημίτονου φ).

Είναι ασφαλείς, αξιόπιστες, προσιτές στην τιμή, πιστοποιημένες (CE) και κάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας μέρος της φιλοσοφίας μας και της καθημερινότητας μας. Βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και παράλληλα στη καλλιέργεια μιας χρήσιμης περιβαλλοντικής συνείδησης.

Αρχές λειτουργίας  
Οι συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούν σε τριφασικές  παροχές καλύπτοντας όλο το φάσμα των αναγκών εξοικονόμησης ενέργειας, σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, καταστήματα και επιχειρήσεις.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις, ανάμεσα στα άλλα καταναλώνουν (λόγω των επαγωγικών τους φορτίων) και άεργη ισχύ οι οποία είναι μια μη-παραγωγική και μη- αξιοποιήσιμη ισχύς. Οι συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος βασίζοντας τη λειτουργία τους στην αρχή της διόρθωσης του συνημίτονου φ. Βελτιώνουν δηλαδή το συντελεστή ισχύος της εγκατάστασης, εξαλείφοντας την άεργο ισχύ, που την παρέχει πια ο αυτοματοποιημένος πίνακας πυκνωτών και δεν αναζητούμε αυτήν την ισχύ από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.  
Επίσης μειώνουμε τα Amp, της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τις θερμικές απώλειες στους αγωγούς, άλλη μια μορφή οικονομίας για την επιχείρηση. Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση δεν υπερθερμαίνετε  και με αυτόν τον τρόπο δουλεύει αρμονικά, όλη η ηλεκτρολογική παροχή.  

Οι συσκευές των Ιταλικών εταιριών επιτυγχάνουν όλα τα παραπάνω με κορυφαίας τεχνολογίας ελεγκτή άεργου ισχύος με micro επεξεργαστή.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει επανειλημμένως επισημάνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό της αέργου, μη παραγωγικής ισχύος, που επιβαρύνει τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας « Σημειώστε ότι για να αντιμετωπιστεί η λειτουργία κλιματιστικών η χώρα χρειάζεται 1300 μεγαβάτ, δηλαδή 4 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού. Πριν από δυο μήνες το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε όλα τα κτίρια της Αυτοδιοίκησης από τη Λαμία μέχρι την Πελοπόννησο να εγκαταστήσουν όλα πυκνωτές αντιστάθμισης της αέργου ισχύος»
«Έχουμε σχεδόν στο 80% καλύψει τις ανάγκες με πυκνωτές και στα δημόσια κτίρια και στις ΔΕΚΟ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι θα έλεγα συγκλονιστική η ανταπόκριση την οποία έχουμε βρει διότι δεν είναι απλά ότι εξοικονομείται ενέργεια, η δαπάνη που είναι ελάχιστη για να μπουν πυκνωτές αντιστάθμισης για την άεργο ισχύ αποσβένεται μέσα σε τέσσερις μήνες και την ίδια ώρα υπάρχει και κέρδος για όποιον βάζει τους πυκνωτές στο σύστημα ηλεκτροδότησης.» (Συνεντεύξεις του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα στον ANT 1 RADIO 97,2, 29/6/2005 και στο SKAI Radio27/6/ 2005).

Πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με εγκύκλιο που απέστειλε για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ανάμεσα στα άλλα, επιβάλλει την σε όλα τα κτίρια του τριτογενή τομέα (όλα τα κτίρια-πλην κατοικιών) εγκατάσταση αντιστάθμισης άεργου ισχύος και διόρθωση του συνημίτονου φ, σε επίπεδα πλέον του 0,95.
(Εγκύκλιος με Αρ. Πρωτ. 2279/22-12-2010)

Άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τον τομέα οικιακής χρήσης

  • Οι συσκευές αντιστάθμισης άεργου ισχύος παρέχουν άμεσα οφέλη εξασφαλίζοντας μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά σε καταναλώσεις με επαγωγικά φορτία (κλιματιστικά, ψυγεία, ανελκυστήρες και κάθε είδους μοτέρ, φθόρια, φωτισμός κ.λ.π.). Βάσει της ήδη υπάρχουσας χρήσης έχει διαπιστωθεί ότι μια μέση επαγγελματική κατανάλωση της τάξης των 1000-1500 ευρώ, μπορεί να αποσβεστεί στη διάρκεια 18-24 μηνών, ενώ η διάρκεια ζωής των συσκευών είναι 10-14 χρόνια.
  • Ελέγχουν και βελτιώνουν τον παράγοντα απόδοσης όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, συστήματα ήχου κ.α).
  • Προστατεύουν όλα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα  από βραχυκυκλώματα, υπερθέρμανση και απρόβλεπτη αυξομείωση της τάσης.
  • Επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής των μηχανημάτων και των ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών.
  • Βελτιώνει την κυματομορφή της Τάσης.
  • Μειώνει την ένταση του ρεύματος (Amp).
  • Συμβάλλουμε έτσι στην καλλιέργεια της αναγκαίας «πράσινης αντίληψης σε μια εποχή παγκόσμιας προσπάθειας αφύπνισης κρατών και επιχειρηματιών για την προστασία του περιβάλλοντος από τη βαθμιαία επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Στέφανος Λυδάκης
Οικονομικός Διευθυντής

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή