ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Σε Καλύτερη Θέση για να Αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή

27-09-2019

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επιτακτικό λόγο ανησυχίας για τους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τρεις θετικές τάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει την οφειλόμενη στον άνθρωπο θέρμανση του πλανήτη, υποστηρίζει ο Edward Hadas σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Reuters και αναδημοσιεύθηκε από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Η πρώτη είναι η αύξηση της ευημερίας. Παγκοσμίως η οικονομική κατάσταση είναι σήμερα από πολλές απόψεις η καλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ. Ας εξετάσουμε το προσδόκιμο ζωής. Πρόκειται για βασικό δείκτη ευημερίας, διότι το να ζει κανείς περισσότερα χρόνια αποτελεί σημάδι ότι είναι διαθέσιμα πολλά από τα ουσιαστικά αγαθά και υπηρεσίες της σύγχρονης ζωής. Τα νέα είναι καλά. Παγκοσμίως, τα μωρά που γεννήθηκαν το 2015 αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο 71,7 χρόνια. Δηλαδή 6,6 χρόνια περισσότερα από τα μωρά που είχαν γεννηθεί δύο δεκαετίες νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της επιστημονικής διαδικτυακής έκδοσης Our World in Data. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί περισσότερο στις φτωχές χώρες. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν πιο άνετα στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου δεν οδηγεί μόνο σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά συνήθως ενισχύει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής διότι συνήθως η αυξημένη ευημερία απαιτεί την έκλυση περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, άνθρωποι που είναι πιο μορφωμένοι, πιο υγιείς και πλουσιότεροι και ζουν σε κοινωνίες με περισσότερους οικονομικούς πόρους είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Η δεύτερη παρήγορη οικονομική τάση είναι η τεχνολογική πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια γίνονται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις αντί για εργοστάσια που παράγουν ενέργεια με τη χρήση άνθρακα ή φυσικού αερίου. Παράλληλα οι μπαταρίες γίνονται επαρκώς αποδοτικές ώστε να αποτελούν σημαντική βιομηχανική παραγωγή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ακόμη και με αυτή την πρόοδο είναι απίθανο να περιοριστεί αρκετά γρήγορα η χρήση υδρογονανθράκων, ωστόσο παρά τον υπάρχοντα πεσιμισμό η Ιστορία δείχνει πως οι πιθανότητες επιτυχίας είναι υψηλές. Η τρίτη οικονομική τάση που υποστηρίζει την προσπάθεια για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι πως φτάνει στο τέλος της η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού. Ο αριθμός των ανθρώπων σήμερα είναι 4,7 φορές υψηλότερες από ό,τι το 1900, αλλά σήμερα οι γυναίκες γεννούν κατά μέσον όρο 2,5 παιδιά. Δηλαδή όχι πολύ περισσότερα από τα 2,1, οπότε σταθεροποιείται ο πληθυσμός. Ατυχώς, υπάρχει ακόμη μία αναγκαία και πανίσχυρη οικονομική δύναμη που δεν κινείται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μόνο η πολιτική εξουσία διαθέτει το μέγεθος και την επιρροή ώστε να κινητοποιήσει υπάρχοντες οικονομικούς πόρους και να δημιουργήσει νέους. Η επιρροή υπάρχει, αλλά η θέληση συχνά είναι ασθενής. Είναι έντονη η αντίθεση μεταξύ του ειλικρινούς και φιλόδοξου ενθουσιασμού των νεαρών που διαδηλώνουν κατά της κλιματικής αλλαγής και των κυνικών κοινοτοπιών που εκστομίζουν πολλοί από τους πολιτικούς ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: energia.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή