ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Χ. Φλουδόπουλος: Γιατί ο EastMed είναι στρατηγικός αγωγός και για τη Γαλλία

30-12-2019

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα αρχικά η τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία θα συμπεριλάβει σύντομα και την Ιταλία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στρατηγικής σημασίας EastMed. Και μπορεί οι τέσσερις χώρες να εμφανίζονται ως επισπεύδουσες των εξελίξεων γύρω από την μεγάλη αυτή ενεργειακή υποδομή, που σχεδιάζεται να συνδέσει την πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τη διψασμένη για το "γαλάζιο καύσιμο” αγορά της νότιας Ευρώπης, εντούτοις υπάρχει και μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό ατού στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ευρύτερης συμμαχίας υποστήριξης του EastMed.

Ο λόγος για τη Γαλλία, η οποία συμμετέχει με έμμεσο τρόπο στο project κατασκευής του έργου. Πώς; Μέσω της εταιρείας Edison, η οποία μπορεί να δημιουργήθηκε και να έχει ως έδρα την Ιταλία την Ιταλία, ωστόσο από το 2012 ανήκει σε ποσοστό 99,48% στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Γαλλίας EdF, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

Αυτή ακριβώς η γαλλική συμμετοχή στην ανάπτυξη και κατασκευή του αγωγού EastMed προσφέρει έναν ακόμη  πρόσθετο λόγο για το έντονο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total έχει παρουσία τόσο στην Κύπρο όπου έχει μερίδια και συμμετέχει στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης των τεμαχίων  7 (50%), 8 (40%), 3 (30%), 2 (20%) και 9 (20%). Στις Κυπριακές παραχωρήσεις η Total συμμετέχει σε κοινοπραξίες με τις εταιρείες Eni (Ιταλία) και Kogas (Κορέα).

Παράλληλα η Total συμμετέχει ως επικεφαλής και διαχειρίστρια στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στις ελληνικές παραχωρήσεις, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει τις παραχωρήσεις περιλαμβάνει επίσης την αμερικανική ExxonMobil και τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Όσον αφορά στον αγωγό EastMed, η κοινοπραξία που προωθεί το έργο είναι η IGI Poseidon, δηλαδή η κοινή εταιρεία της ΔΕΠΑ (50%) με την Edison (50%). Ο αγωγός EastMed προορίζεται να αξιοποιήσει μέρος των μεγάλων ανακαλύψεων  φυσικού αερίου σε Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια την Ευρωπαϊκή Αγορά, δημιουργώντας έναν καινούριο ενεργειακό διάδρομο τον περίφημο East Mediterranean Energy Corridor, που θα συμπληρώσει τις δύο υφιστάμενες διαδρομές τη βόρεια και τη νότια. 

Ο EastMed με προβλεπόμενο μήκος 1900 χιλιομέτρων θα ξεκινά από τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο και θα κατευθύνεται αρχικά προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς την Κρήτη και την Πελοπόννησο και από εκεί προς την Ιταλία ή τα Βαλκάνια με αρχική  χωρητικότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα. Ο αγωγός προβλέπεται να είναι μια συμπληρωματική λύση μεταφοράς των αποθεμάτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εφόσον επιβεβαιωθούν στην πράξη οι εκτιμήσεις για ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 10 τρισ. κυβικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα αναδειχθεί σε μια από τις κύριες πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, καλύπτοντας στο μέλλον έως και το 10% των ετήσιων αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή