ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Οι τέσσερις πυλώνες του γαλλικού ενδιαφέροντος και ο παράγοντας ενέργεια

31-01-2020

Το ενδιαφέρον του Παρισιού για τις εξελίξεις σε Αθήνα και Λευκωσία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Πέρα από την επίσκεψη Μητσοτάκη και τη διοργάνωση του φόρουμ «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που θα μπορούσαν να θεωρηθούν business as usual, η ρητορική της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας και των διπλωματών κινείται σε πολύ θερμό ύφος απέναντι στην Ελλάδα ενώ η Γαλλία έχει επισήμως παρέμβει υπέρ των ελληνικών και κυπριακών θέσεων εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας. Οι κινήσεις του Παρισιού έχουν έναν ευρύτερο αντίκτυπο στη συλλογιστική που αναπτύσσει απέναντι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εν γένει του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Το πρώτο σημείο – κλειδί που εξηγεί τη γαλλική στάση βρίσκεται πίσω από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η γαλλική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της, πριν ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να συμμετέχει ως παρατηρητής στο αναβαθμισμένο East Med Gas Forum που απέκτησε τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός περιφερειακού οργανισμού με διεθνές αντίκτυπο. Η παρουσία της γαλλικής TOTAL στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί μία ψηφίδα στο σύνθετο μωσαϊκό της γαλλικής διπλωματίας. Το Παρίσι έχει θορυβηθεί από το γεγονός ότι το «Yavuz» πραγματοποιεί έρευνες στο τεμάχιο «8» που έχει δοθεί στην κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η επέμβασή του θα γίνει μόνο σε περίπτωση που στο προσεχές διάστημα -οπότε και ξεκινούν οι έρευνες της TOTAL στο τεμάχιο- υπάρξει πρόβλημα με τις τουρκικές αρχές.

Το δεύτερο σημείο στρέφεται και πάλι γύρω από τα ενεργειακά καθώς αφορά το ενδιαφέρον της ίδιας εταιρείας για ανάμειξη και σε ζ θέματα πφγου περιστρέφονται γύρω από τους υδρογονάνθρακες. Στο προσεχές διάστημα θα παραχωρηθούν και νέα οικόπεδα που θεωρούνται έτοιμα προς διάθεση και, υπό αυτό το πρίσμα, η TOTAL θέλει να εξασφαλίσει την παρουσία της και στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα θέματα που συζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον CEO της εταιρείας, Patrick Pouyanné, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι.

Το τρίτο σημείο στο οποίο αξίζει να εστιάσουμε είναι η ευρύτερη στρατηγική οπτική που διατηρεί το Ελιζέ απέναντι στις προοπτικές εμβάθυνσης, αντί για διεύρυνση, των σχέσεων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένη και τη διαφαινόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., το Παρίσι κρίνει ότι οι συγκυρίες ευνοούν ιδιαίτερα την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών και, υπό αυτό το πρίσμα, καλούνται να πάρουν ξεκάθαρη στάση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Άλλωστε, όπως δηλώνουν όλο αυτό το διάστημα οι Γάλλοι αξιωματούχοι, στην ίδια στρατηγική οπτική απέναντι στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ε.Ε. κρίθηκε και η απόφασή τους να καταψηφίσουν την είσοδο της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ένα τέταρτο σημείο που επηρεάζει ιδιαίτερα τη στάση του Παρισιού είναι τα ισχυρά γερμανικά συμφέροντα στην τουρκική οικονομία και ο άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την απόκτηση πιο ισχυρών ερεισμάτων εντός της Ε.Ε. Η συνεργασία μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας αναπτύσσεται εις βάρος των ελληνικών θέσεων και αξιώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και, υπό αυτό το πρίσμα, στο Παρίσι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο κίνησης προκειμένου να ενισχύσουν τις διμερείς ελληνο-γαλλικές σχέσεις. Άλλωστε στο «Ελιζέ» γνωρίζουν πως οι προσωπικές σχέσεις του γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, δεν πρόκειται να βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον ενώ αντιλαμβάνονται και τη σύγχυση που προέκυψε στην Αθήνα για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή