ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου Από τη θεωρία στην πράξη

01-12-2009

Επίσης αρκετά έχουν αναφερθεί για τις τεχνολογίες φωτοβολταϊκών πλαισίων σε θεωρητικό επίπεδο (για παράδειγμα τις διαφορές των μονοκρυσταλλικών από τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πλαίσια). Υπάρχουν ωστόσο πολύ λιγότερες αναφορές για πρακτικά ζητήματα που αφορούν την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων και την επιτυχή υλοποίηση έργων. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οι εγκαταστάτες ή και οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η θεωρία ενδεχομένως διαφέρει από την πράξη.

Η BP Solar με εμπειρία μεγαλύτερη των 35 ετών στον χώρο των φωτοβολταϊκών έργων παρέχει προϊόντα και λύσεις οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ταχύτατη υλοποίηση έργων με αξιοπιστία που εγγυάται την συνολική τους απόδοση σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι «λεπτομέρειες» που κάνουν τη διαφορά

Μηχανική αντοχή και ευελιξία τοποθέτησης
Η ευελιξία τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων και οι δυνατότητες ασφαλούς στερέωσης στην εγκατάσταση αποτελούν στοιχεία που συμβάλλουν σημαντικά στην ταχύτητα ολοκλήρωσης του έργου. Το σύνολο των φωτοβολταϊκών πλαισίων της BP Solar διαθέτουν στρογγυλεμένες ακμές που βοηθούν στον χειρισμό τους κατά την εγκατάσταση ενώ μπορούν να τοποθετηθούν με βίδες, σφιγκτήρες ή πλαίσια στερέωσης. Επίσης διαθέτουν «χωνευτές» βίδες που δεν εξέχουν. Στα πλαίσια της σειράς T και της σειράς Endura αντικλεπτικές βίδες ασφαλείας, δυσχεραίνουν τον χειρισμό τους απ’έξω μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης. Έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος κλοπής τους. Η σχεδίασή τους επίσης βοηθάει στον περιορισμό της συγκέντρωσης σκόνης και ρύπων γεγονός που αυξάνει την απόδοση.

Τα πλαίσια της σειράς Endura (τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την BP Solar σε συνεργασία με την Porsche Engineering) περιλαμβάνουν πλαστικούς συνδέσμους για την προστασία των γωνιών τους. Λόγω ενός ειδικά σχεδιασμένου συστήματος αυλάκωσης  μπορούν να  στερεωθούν σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος τους με βίδες ή σφιγκτήρες.

Η μηχανική αντοχή των προϊόντων Endura είναι εξαιρετική καθώς αντέχουν σε φορτία της τάξεως των 5400Pa και σε καταπονήσεις από ανέμους ταχύτητας 130Km/h. Επίσης περιλαμβάνουν οπές διαφυγής νερού για προστασία τους από παγετό.

Αντίστοιχα χαρακτηριστικά (φορτία της τάξεως των 5400Pa) και ταχύτητες ανέμου έως 130 Km/h εμφανίζουν και οι υπόλοιπες σειρές φωτοβολταϊκών πλαισίων της BP Solar. Το φορτίο της τάξεως 5400Pa αντιστοιχεί περίπου σε όγκο χιονιού 10κυβικών μέτρων στην επιφάνεια του πλαισίου!
Η συγκέντρωση χιονιού στο πλαίσιο κατά τη χιονόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του αν η αντοχή του είναι περιορισμένη. Τα προϊόντα της BP Solar έχουν σχεδιαστεί για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολότερες συνθήκες.


Ευκολία ηλεκτρικών διασυνδέσεων
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια της BP Solar που απευθύνονται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων διαθέτουν ένα εξαιρετικά εργονομικό σύστημα ηλεκτρικών διασυνδέσεων το οποίο περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένους ακροδέκτες σύνδεσης και σύστημα συγκράτησης των καλωδίων το οποίο επιτρέπει ασφαλή και ταχύτατη διασύνδεση των πλαισίων. Τα βύσματα Multi-Contact MC-4 που χρησιμοποιούνται στα καλώδια συνδέσεων αποτρέπουν την τυχαία αποσύνδεση και διασφαλίζουν καλύτερη ένωση και ανώτερη ηλεκτρική ασφάλεια στην εγκατάσταση. Το κιβώτιο συνδέσεων ικανοποιεί τις προδιαγραφές IP67 για αντοχή σε σκόνη και υγρασία ενώ οι ηλεκτρικοί αγωγοί που χρησιμοποιούνται είναι ελεύθεροι αλογόνων.
Σε προϊόντα που απευθύνονται σε μη διασυνδεδεμένες με το δίκτυο εγκαταστάσεις (off-grid) η BP Solar διαθέτει ειδικό κιβώτιο συνδέσεων που δέχεται τους ηλεκτρικούς αγωγούς παρέχοντας υψηλή ευελιξία και ασφάλεια συνδέσεων.
Ασφαλής μεταφορά πλαισίων
Η BP Solar φροντίζει για την ασφαλή μεταφορά των πλαισίων της στους πελάτες της και την διασφάλιση της παράδοσής τους στις καλύτερες συνθήκες.
Η τοποθέτηση των πλαισίων σε container για τη μεταφορά τους γίνεται με χρήση ειδικών αερόσακων που αφενός προστατεύουν τα πλαίσια κατά τη μεταφορά, αφετέρου επιτρέπουν την τοποθέτηση περισσότερων πλαισίων στο container. Επίσης με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ποσότητα των υλικών συσκευασίας που απαιτούνται για τη μεταφορά ενώ εξασφαλίζεται η ασφάλεια και ακεραιότητα των αποστολών και των διαδικασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης.
 

    


Τεχνολογίες που εξασφαλίζουν υψηλή απόδοση
Μια σειρά τεχνολογιών διαφοροποιούν τα προϊόντα της BP Solar και διασφαλίζουν την υψηλή απόδοση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Χρήση γυαλιού με αντι-ανακλαστική επίστρωση (ARC – AntiReflective Coating)
Τα πλαίσια της BP Solar χρησιμοποιούν γυαλί με αντι-ανακλαστική επίστρωση. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας από την επιφάνεια του γυαλιού και επομένως αυξάνεται η ποσότητα της ακτινοβολίας που προσπίπτει στις φωτοβολταϊκές κυψέλες με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης του πλαισίου. Η τεχνολογία αυτή συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης ιδιαίτερα τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες κατά τις οποίες οι γωνίες πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερες. Η αύξηση της απόδοσης από τη χρήση γιαλιού με επίστρωση ARC είναι της τάξεως του 4%

Υπολογισμός φαινομένου LID στον χαρακτηρισμό των πλαισίων
Το φαινόμενο πρώτου φωτισμού LID (Light Induced Degradation) αποτελεί χαρακτηριστικό όλων των φωτοβολταϊκών πλαισίων ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή και αφορά στην ελαφρά μείωση της απόδοσης του πλαισίου κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου.

Η BP Solar συνυπολογίζει τις απώλειες λόγω του φαινομένου πρώτου φωτισμού στην ονομαστική ισχύ των πλαισίων της. Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες της γνωρίζουν εκ των προτέρων την πραγματική εικόνα της απόδοσης των προϊόντων της εταιρίας. Η εκτίμηση του φαινομένου πρώτου φωτισμού δεν αποτελεί απαίτηση κάποιου διεθνούς προτύπου και δεν ακολουθείται από όλους τους κατασκευαστές πλαισίων.

Τεχνολογία IntegraBusTM
Η BP Solar χρησιμοποιεί στα φωτοβολταϊκά της πλαίσια παρακαμπτήριες διόδους προστασίας. Οι δίοδοι αυτοί προστατεύουν το πλαίσιο από το ανάστροφο ρεύμα στις περιπτώσεις σκίασης των πλαισίων. Απουσία τέτοιων διόδων προκαλεί την εμφάνιση περιοχών γνωστών ως hot spots που αποτελούν πολύ συχνή αιτία βλάβης των πλαισίων.
Οι δίοδοι Schottky που χρησιμοποιεί η BP Solar είναι ενσωματωμένες σε ένα ειδικό τυπωμένο κύκλωμα ενθυλακωμένο στο πλαίσιο (Integrabus). Με τη διάταξη αυτή εξασφαλίζεται η καλύτερη απαγωγή θερμότητας και η επιμήκυνση της ζωής τους.


Εγγύηση BP Solar
Τα παραπάνω σημεία αποτελούν μερικά μόνο από τα ειδικά χαρακτηριστικά των πλαισίων της BP Solar. Αποτέλεσμα της πολυετούς εμπειρίας της BP Solar στο χώρο των φωτοβολταϊκών είναι το γεγονός ότι από την 1/1/2010 παρέχει νέα εγγύηση απόδοσης για το σύνολο των προϊόντων της.
Η BP Solar είναι η πρώτη μεγάλη εταιρία που θα εγγυηθεί ελάχιστη παραγόμενη ισχύ στο 93% για τα 12 πρώτα χρόνια και 85% για 25 χρόνια για  όλα τα πλαίσια κρυσταλλικού πυριτίου της.

H BP Solar ήταν η πρώτη εταιρία στο χώρο των φωτοβολταϊκών που προσέφερε εγγύηση 25 ετών το 1998. Με εμπειρία μεγαλύτερη των 35 ετών στην ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών και τη γνώση που προέρχεται από πολυάριθμα έργα που έχουν εγκατασταθεί εδώ και χρόνια, η αλλαγή αυτή είναι ένα ακόμα σημείο που επιδεικνύει την ανώτερη απόδοση των προϊόντων της BP Solar.

 

Δάρειος Δημητρίου
Διευθυντής Εμπορικών Πωλήσεων
BP Solar

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή