ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Οι Έρευνες για Υδρογονάνθρακες Έχουν Εξ Ίσου Τεράστια Οικονομική Σημασία

03-12-2019

Στο άρθρο μας της περασμένης Παρασκευής ( 29/12) αναφερθήκαμε στην ιδιαίτερα μεγάλη στρατηγική σημασία που έχουν οι έρευνες υδρογονανθράκων για τον καθορισμό των θαλασσίων μας συνόρων και της υφαλοκρηπίδος, η οποία ως γνωστό συμπίπτει με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Χωρίς τη διενέργεια και επέκταση των ερευνών σε όλες τις περιοχές του θαλασσίου χώρου μας σε διαρκή βάση η Ελλάδα δεν μπορεί να ορίσει την υφαλοκρηπίδα της πόσω μάλλον να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι μόνο μέσω της ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων ( δηλ. έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, θαλάσσια αιολικά πάρκα, αλιεία) μπορούμε να εξασκήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει εξ ίσου μεγάλη σημασία η οικονομική διάσταση του όλου θέματος. Εάν μάλιστα εξετάσουμε την οικονομική παράμετρο ευρύτερα θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις περισσότερο ενεργειακά εξαρτώμενες χώρες στην Ευρώπη αφού εισάγει το 98,5% του πετρελαίου και το 100% του φυσικού αερίου που καταναλώνει. Τελευταία μάλιστα έχουμε αυξήσει και τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από γειτονικές χώρες που καλύπτουν πλέον σταθερά το 20% του ηλεκτρικού ισοζυγίου. Το οποίο σημαίνει ότι κάθε χρόνο η χώρα μας ξοδεύει τεράστια ποσά για την εισαγωγή ενεργειακών πρώτων υλών και ηλεκτρικής ενέργειας.

Χαρακτηριστικά το 2018 για εισαγωγές πετρελαίου και φ. αερίου πληρώσαμε €5,5 δισεκ. με μέση τιμή αργού στα $71,31 το βαρέλι ενώ παλαιότερα λχ. το 2011 που οι τιμές του πετρελαίου ήσαν πολύ υψηλότερες οι εισαγωγές ενέργειας μας κόστισαν €11,13 δισεκ. με μέση τιμή του αργού στα $111,26 το βαρέλι με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Σήμερα οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 5,5% του ετήσιου ΑΕΠ το οποίο θεωρείται ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό σε σύγκριση με αυτά άλλων χωρών.

Βάσει τελευταίων εκτιμήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των προβλέψεων του νέου ΕΣΕΚ, οι εισαγωγές καυσίμων δεν πρόκειται να μειωθούν ουσιαστικά κατά την επόμενη δεκαετία. Αντιθέτως λόγω της απολιγνιτοποίησης και της παράλληλης αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μίγμα πρόκειται να αυξηθούν κατακόρυφα οι εισαγωγές φ. αερίου και ηλεκτρισμού. Δηλαδή από τα 5,0 δισεκ. κυβ. μέτρα φ. αερίου που εισήγαμε το 2018, που αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ, θα δούμε τις εισαγωγές μας να εκτοξεύονται στα 8,0 -10,0 δισεκ. κυβ. μέτρα μέχρι το τέλος της ερχόμενης δεκαετίας. Με τις εισαγωγές πετρελαίου να μειώνονται οριακά και τη θέση τους να καταλαμβάνει κυρίως το φυσικό αέριο.

Με ένα τόσο υψηλό κονδύλι για εισαγωγές καυσίμων η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να θέλει να αναπτύξει την δική της παραγωγή φυσικού αερίου πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται και το νέο ΕΣΕΚ, το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα στην ανάγκη βελτίωσης  της ενεργειακής μας ασφάλειας μέσω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων. Το ΕΣΕΚ μάλιστα προχωρά περαιτέρω θέτοντας ως στόχο την "εδραίωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο με ισχυρή συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια της ΕΕ". Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να συμβεί μόνο εάν η Ελλάδα προχωρήσει στη συστηματική αξιοποίηση των δικών της κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Ένα ακόμα επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το περιβάλλον υψηλών τιμών πετρελαίου που πρόκειται να διαμορφωθεί  στα αμέσως επόμενα χρόνια βάσει τελευταίων προβλέψεων του ΙΕΑ όπως δημοσιεύονται στο World Energy Outlook 2019 (σελ.133). Σύμφωνα με τον ΙΕΑ οι τιμές του αργού πρόκειται να επανακάμψουν και να κυμανθούν μεταξύ $100 με $120 το βαρέλι στα δύο επικρατέστερα σενάρια που έχει επεξεργασθεί. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της σημερινής πολιτικής κατά των ορυκτών καυσίμων, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό από τις εταιρείες νέων μεγάλων επενδύσεων. Αυτό με την σειρά του, αργά η γρήγορα, θα οδηγήσει σε περιορισμό της παραγωγής με την ζήτηση όμως να μην ακολουθεί απαραίτητα την ίδια καθοδική πορεία. Συνθήκες που αναπόφευκτα οδηγούν σε αύξηση των τιμών πετρελαίου και φ. αερίου. Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα έχει ένα ακόμα παράθυρο ευκαιρίας, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, να προχωρήσει στην αξιοποίηση των εντοπισθέντων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με έμφαση στο φυσικό αέριο.

Πηγή:energia.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή