ECON -Economy, ecology, construction
ΑΡΘΡΑ

Αιολικά Πάρκα: Συνεχής Ανηφόρα

01-03-2010

Από την στιγμή, που υπέβαλλε ο επενδυτής ένα αίτημα για εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι να κρατήσει στα χέρια του την πολυπόθητη Άδεια Λειτουργίας, μπορεί και να μεσολαβούσε διάστημα οκτώ με δέκα ετών.   Ο κάθε επενδυτής γνώριζε ότι έπρεπε να λάβει  σαράντα πέντε άδειες από διαφορετικούς φορείς, ώσπου να ξεκινήσει την λειτουργία του ένα Αιολικό πάρκο.  Ενώ, πάντα υπήρχε ο κίνδυνος, να ακυρωθεί η επένδυσή του,  σε οποιοδήποτε αδειοδοτικό στάδιο βρισκόταν, οπότε ζημιωνόταν με το έως τότε κόστος της επένδυσης, με πολλές χαμένες ανθρωποώρες και μικρότερη επιθυμία να συνεχίσει τις επενδύσεις.  Όλες αυτές οι καθυστερήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα, πολλοί ξένοι επενδυτές να κλείσουν τα γραφεία τους στην Ελλάδα και πολύς κόσμος να βρεθεί όχι μόνο χωρίς δουλειά αλλά κυρίως χωρίς προοπτική.
Περνώντας τα χρόνια, οι ασάφειες και οι στρεβλώσεις, άρχισαν να μειώνονται σταδιακά, με αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση στον αριθμό των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων στη χώρα. Η αύξηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και από  μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό, επειδή η Ελλάδα ήταν σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε αρκετά τον απαιτούμενο χρόνο αδειοδότησης ενός αιολικού πάρκου σε πέντε χρόνια, περίπου.  Ένας από τους λόγους ήταν η μείωση των αδειών από σαράντα πέντε σε είκοσι πέντε. Δυστυχώς αυτό δεν αρκεί. Ενώ η πολυδιαφημιζόμενη σειριακή απόκτηση των αδειών, τελικά λειτούργησε ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, θα  πιάσουμε τους εθνικούς στόχους δηλαδή  το 20% της παραγόμενης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το 20% εξοικονόμηση ενέργειας, σε ογδόντα χρόνια περίπου. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αδειοδότησης ενός αιολικού πάρκου.  Πιστεύουμε ότι το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ μαζί με συντονισμένες κινήσεις, θα καταφέρει αυτό που υπόσχεται, να μειώσει το χρόνο αδειοδότησης σε 8 μήνες από τα 8 αρχικά χρόνια.

Καλό θα ήταν να αναφέρουμε και τη συνεισφορά των Αιολικών Πάρκων στη τόνωση της οικονομίας επειδή  βοηθά στην σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο κλπ), φέρνει επενδύσεις από το εξωτερικό. Επίσης, θα συνεισφέρουν ενεργά στην δημιουργία  νέων και περισσότερων θέσεων εργασίας εφ’ ΄σον καταφέρουμε να φτάσουμε τους Εθνικούς στόχους.  Σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, Μάιος 2009, η επίτευξη των ανωτέρω εθνικών στόχων θα αποφέρει το 2020 τουλάχιστον 350.000,  νέες θέσεις εργασίες. Οι νέες θέσεις εργασίας δεν είναι αποκλειστικά μόνο στον τομέα των Αιολικών Πάρκων αλλά και σε πολλούς παράπλευρους τομείς (π.χ. κατασκευές, μεταφορές, ιδιωτικά καταλύματα, εστιατόρια κ.α.).
Σαν συμπέρασμα, ίσως η μοναδική διέξοδος από την κρίση, είναι η στροφή στην γρήγορη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, ώστε να εισρεύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
 


Η ADELF-WIND ltd, ιδρύθηκε το 2006 από ανθρώπους με μεγάλο πάθος για την Πράσινη Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ομάδα που ξεκίνησε την εταιρία ήταν συνεργάτες από παλιά και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες τους. Η ADELF-WIND ltd απαρτίζεται από στελέχη με μεγάλη κατάρτιση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εμπειρία τους είναι μακρόχρονη, πολλοί υπηρετούν το χώρο πάνω από  δέκα χρόνια, έχοντας αναπτύξει πολλά έργα στην Ελλάδα.

Η ADELF-WIND ltd έχει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με εταιρίες του εξωτερικού οι οποίες διακρίνονται στον τομέα τους.

Η έρευνα για νέες επενδυτικές προτάσεις είναι συνεχής σε όλους τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια με θετικά αποτελέσματα.

Η ADELF-WIND ltd παρέχει υπηρεσίες και στους ακόλουθους τομείς:

  • Υπόδειξη Θέσεων για Αιολικά & Φωτοβολταϊκά Πάρκα
  • Αδειοδότηση Αιολικών & Φωτοβολταϊκών Πάρκων (από Υποβολή Φακέλου για Άδεια Παραγωγής έως την Υποβολή Φακέλου για την Άδεια Εγκατάστασης)
  • Εξεύρεση και Πώληση Αιολικών & Φωτοβολταϊκών Πάρκων.
  • Εξεύρεση και Αγορά Αιολικών & Φωτοβολταϊκών Πάρκων.

 

ADELF - WIND Ε.Π.Ε.
Σύμβουλοι Ενέργειας
Α. Δουβογιάννη
Πρόεδρος

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή