Κλιματική Κρίση: Κάν’ το όπως με τον Κορωνοϊό!
Αντιμετωπίζουμε, με την αιφνιδιαστική εμφάνιση και εφιαλτικά γρήγορη διάδοση του Κορωνοϊού, μια πρωτοφανή κρίση, οι κυβερνήσεις σχεδόν όλων των χωρών λαμβάνουν επείγοντα μέτρα, υποχρεωτικής εφαρμογής για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Πρώτοι οι Κινέζοι, μετά τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα, απέκλεισαν περιοχές όπου κατοικούν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση του φονικού ιού και έκλεισαν μεγάλες παραγωγικές μονάδες, δημιουργώντας οικονομική ζημιά δισεκατομμυρίων. Ακολουθούν φυσικά και όλες οι άλλες χώρες, στις οποίες εμφανίζονται κρούσματα, με αποφασιστικότητα και αμεσότητα, χωρίς να υπολογίζουν οικονομικό κόστος, κρίση ή ύφεση, ελπίζοντας ότι τα μέτρα αυτά που λαμβάνουν θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, προστατεύοντας την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Εννοείται ότι όλα αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα είναι σωστά και πρέπει να επιδείξουμε ατομική και κοινωνική ευθύνη τηρώντας τα με ευλάβεια.
Με την Κλιματική Αλλαγή δυστυχώς η αποφασιστικότητα και η αμεσότητα λήψης αυστηρών μέτρων άμεσης και υποχρεωτικής εφαρμογής, από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου δεν είναι σε αντίστοιχο επίπεδο…
Ίσως γιατί η Κλιματική Κρίση είναι ένα φαινόμενο που το συζητάμε δεκαετίες τώρα θεωρώντας ότι ίσως συμβεί κάποτε στο μέλλον, ίσως γιατί συνηθίσαμε να ακούμε διάφορα σενάρια καταστροφολογίας τα οποία πολλές φορές δε βλέπουμε να επαληθεύονται, ίσως γιατί συνηθίζοντας στο κακό αναπτύσσουμε μιθριδατισμό, που μας κάνει να θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο επείγον…
Κι όμως, η Κλιματική Κρίση είναι εκκωφαντικά παρούσα με πολύ ανησυχητικές συνέπειες, έχει ήδη περισσότερους νεκρούς, επιβαρύνει δραματικά την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, αναγκάζει σε ξεριζωμό δεκάδες εκατομμύρια άλλους, επιτείνοντας το ήδη ¨καυτό¨ πρόβλημα της μετανάστευσης.
Απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και τα οικοσυστήματα, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα δάση του Αμαζονίου. Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον συντριπτικά και τα σενάρια εξέλιξης επιδεινώνονται συνεχώς, καλούμαστε ως ανθρωπότητα να αντιμετωπίσουμε μια ιστορικά πρωτοφανή κλιματική κρίση.
Οι συνέπειες της μέχρι σήμερα δεδομένης υπερθέρμανσης του πλανήτη μας είναι ήδη αισθητές. Η κλιματική κρίση πρέπει να αναχαιτιστεί άμεσα, πριν οδηγήσει στη κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού και των φυσικών οικοσυστημάτων.
Ναι, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την επέκταση του Κορωνοϊού και θα αντιμετωπίσουμε την όποια οικονομική ύφεση επιφέρει αλλά ας αξιοποιήσουμε αυτόν τον οδικό χάρτη λήψης άμεσων μέτρων ως οδηγό για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, που μπορεί να επιφέρει ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους μας, καλές ¨πράσινες¨ δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη.
*Ο Δημήτρης Κόλλιας είναι Διευθυντής Ανάπτυξης της GREENESCO Ενεργειακή Α.Ε, εταιρείας των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Attica Finance
Πηγή:energypress.gr