Έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις

Έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις

16-01-2020

Μια ποιοτική και ποσοτική έρευνα για την ενεργειακή φτώχεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προετοίμασε ο Λεωνίδας Βατικιώτης, Επιστημονικό Στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Φάμελλος: Πόσο μακριά είναι η Αυστραλία;

Φάμελλος: Πόσο μακριά είναι η Αυστραλία;

15-01-2020

Άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την κλιματική κρίση, με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, δημοσιεύτηκε, σήμερα, στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι φόβοι για τον πλανήτη κυριαρχούν

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι φόβοι για τον πλανήτη κυριαρχούν

15-01-2020

Οι κίνδυνοι που τίθενται από την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι στην κορυφή των ανησυχιών αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων σε όλο τον κόσμο καθώς ετοιμάζονται για τη φετινή σύνοδο της διεθνούς ελίτ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Global Risks Report 2020.

Ο άνθρακας πυροδοτεί την οργή των Αυστραλών

Ο άνθρακας πυροδοτεί την οργή των Αυστραλών

14-01-2020

Οι πολιτικοί στην Αυστραλία δέχονται έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τις πυρκαγιές και την προστασία του περιβάλλοντος. Φαίνεται να ρίχνουν το βάρος στο χρήμα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Γ. Φιντικάκης: Το γηροκομείο Αθηνών, τα 900 ακίνητα και τα φέσια στη ΔΕΗ

Γ. Φιντικάκης: Το γηροκομείο Αθηνών, τα 900 ακίνητα και τα φέσια στη ΔΕΗ

14-01-2020

Τελευταία φορά που πλήρωσε στη ΔΕΗ το ρεύμα το Γηροκομείο Αθηνών ήταν στα μέσα του 2014.

Τελευταία φορά που πλήρωσε στη ΔΕΗ το ρεύμα το Γηροκομείο Αθηνών ήταν στα μέσα του 2014.

Το πολύπαθο ίδρυμα, των 900 ακινήτων, του οποίου οι περιπέτειες απασχολούν εδώ και χρόνια τη δικαιοσύνη, με κακουργηματικές κατηγορίες κατά των προηγούμενων διοικήσεων για κατάχρηση και άλλες παραβάσεις, χρωστά πάνω από 40 εκατ ευρώ σε εφορία- ασφαλιστικά ταμεία, και 1,3 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ, την οποία πλήρωσε για τελευταία φορά πριν από... 5 χρόνια.

Το αναφέρει η επιστολή που έστειλε προ ημερών η επιχείρηση προς το σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών», το οποίο και διαχειρίζεται το Γηροκομείο, απειλώντας με διακοπή της παροχής ρεύματος, ως μοχλό πίεσης προς τη διοίκηση του ιδρύματος για να διακανονίσει τα χρέη του.

Στην λογική αυτή η επιχείρηση καλεί τη προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος, των περίπου 1000 αλλά δεσμευμένων από την εισαγγελία ακινήτων, να δεχθεί ένα ρεαλιστικό διακανονισμό της οφειλής, αφού η τελευταία είχε αρχικά προτείνει στη ΔΕΗ, να της καταβάλει 3.000 ευρώ το μήνα, όταν η μηνιαία κατανάλωση του Γηροκομείου ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Στη πράξη αυτό θα σήμαινε αποπληρωμή του συνολικού χρέους σε… 36 χρόνια.

Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΗ, όπως φυσικά και των Ασφαλιστικών Ταμείων, επέτρεψαν επί πέντε σχεδόν χρόνια στο Γηροκομείο να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του, σε μια περίοδο δηλαδή που τα οικονομικά του βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση, καθώς οι εισαγγελείς δεν είχαν ακόμη δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία του. Το γεγονός ότι οι οφειλές μόνο προς τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, από το Μάιο του 2014, οπότε και έγινε η τελευταία καταγεγραμμένη πληρωμή, μέχρι και σήμερα, έχουν… 6πλασιαστεί, συνδέεται προφανώς με την γενικότερη "χαλαρή" γραμμή των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Ενέργειας, απέναντι σε όσους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Η επιστολή της τελευταίας προς το Γηροκομείο μιλά από μόνη της. "Παρά τις συνεχείς και τακτικές οχλήσεις μας τα τελευταία 7 χρόνια καθώς και της πρόσφατης εξώδικης πρόσκλησής μας δεν έχει καταστεί δυνατή η τακτοποίηση του υπερβολικά υπέρογκου χρέους σας, από καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και ανεξόφλητους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς πολλών χρονικών περιόδων, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας να υφίστανται από τον Αύγουστο του 2013, δηλαδή πέραν των έξι ετών", όπως αναφέρει. Σύμφωνα πάντα με το σχετικό έγγραφο, "η οφειλή ανέρχεται σε 1.313.574 ευρώ, με την τελευταία καταβολή να έχει γίνει τον Μάιο του 2014. Από τότε, η οφειλή εξαπλασιάστηκε και συνεχίζει να βαίνει μηνιαία αυξανόμενη".

Το ιστορικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1864 βρίσκεται εδώ και πάνω από δεκαετία σε πορεία απαξίωσης, ωστόσο η κατάρρευση επιταχύνθηκε την τελευταία τριετία, με αποκορύφωμα την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία και υπεξαίρεση κατά της προηγούμενης διοίκησης.

Το 2016, με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και μετά από μεγάλη δικαστική προσπάθεια, η τότε διοίκηση κηρύχθηκε έκπτωση, και στη θέση της διορίσθηκε προσωρινή.

Η υπόθεση απασχολεί εδώ και χρόνια την επικαιρότητα, καθώς σε βάρος της έκπτωτης διοίκησης, που δικάζεται από το Φεβρουάριο του 2019, ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων, έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες για τα πεπραγμένα της και τις οικονομικές "μαύρες τρύπες", με θύματα τρόφιμους και εργαζόμενους του ιδρύματος.

Στο κατηγορητήριο περιγράφονται σοβαρές διαχειριστικές παραβάσεις, με αιχμή την ακίνητη περιουσία του γηροκομείου, καθώς, για παράδειγμα, πολλά οικήματα μισθώνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνταν. Έτσι, δεν εισπράττονταν μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το τελευταίο μήνα, η προσωρινή διοίκηση του ιδρύματος κατέθεσε αιτήσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, να δοθεί άδεια στο Γηροκομείο να εκμισθώσει συγκεκριμένα ακίνητα, προκειμένου να πληρωθεί μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, ωστόσο το δικαστήριο τις απέρριψε. Έχει επίσης προτείνει να αναλάβει η πολιτεία τη ρευματοδότηση του Γηροκομείου, καθώς η διερεύνηση των σκανδάλων κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη διοίκηση, βρίσκεται ακόμα σε πρώτο βαθμό εκδίκασης στο Εφετείο Κακουργημάτων, άρα η υπόθεση θα αργήσει να τελεσιδικήσει.

Σήμερα από τις 9 πτέρυγες του Γηροκομείου λειτουργούν μόνο οι 2, και οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται ανέρχονται σε 140, παρ ότι αυτό έχει δυναμικότητα για 700.

H Τουρκία, τα πετρέλαια, η δύσκολη διαπραγμάτευση

H Τουρκία, τα πετρέλαια, η δύσκολη διαπραγμάτευση

13-01-2020

Μία χώρα με τις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας θέλει οπωσδήποτε να ελέγχει τις ενεργειακές εξελίξεις στη γειτονιά της. Με το 19,2% του συνόλου των εισαγωγών της να αφορά σε υδρογονάνθρακες, αυτονόητα αναζητά τρόπους ισχυροποίησής της στην ενεργειακή σκακιέρα.

Χ. Φλουδόπουλος: Αγορές - Ποιοι ποντάρουν σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Χ. Φλουδόπουλος: Αγορές - Ποιοι ποντάρουν σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου

13-01-2020

Παρά το γεγονός ότι η αμερικανοϊρανική κρίση δεν είχε κάποια άμεση επίπτωση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και άρα δεν επηρέασε την παραγωγή και προσφορά στην παγκόσμια αγορά, εντούτοις το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων προκάλεσε έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του "μαύρου χρυσού".

Το δράμα της ενεργειακής φτώχειας

Το δράμα της ενεργειακής φτώχειας

13-01-2020

Ο όρος «ενεργειακή φτώχεια» μπορεί να μην λέει τίποτα σε αρκετούς από εμάς. Τα αποτελέσματά της όμως είναι γνωστά σε όλους αφού κάθε χειμώνα, γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων με τραγικές ιστορίες συμπολιτών μας που χάνουν τη ζωή τους ενώ προσπαθούν να ζεσταθούν.