Η κρίσιμη δεκαετία για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Πριν από 74 χρόνια, στις 24 Οκτωβρίου 1945, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Από το 2015, ο Οργανισμός έχει ως κεντρικό του άξονα την προώθηση της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης (Ατζέντα 2030), με ορόσημο το 2030
Η μετατροπή σε μονάδες μικτής καύσης βιομάζας-λιγνίτη, η λύση για τις λιγνιτικές μονάδες και την κερδοφορία τους
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε έκθεση του think tank Carbon Tracker σύμφωνα με την οποία είναι οικονομικά ασύμφορο το 84% της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.
Απανθρακοποίηση μέσω ενεργειακής απόδοσης: η βιομηχανία στη θέση του οδηγού
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες των τελευταίων ημερών, για την επίτευξη των στόχων σχετικά με το κλίμα και τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτοί έχουν ήδη τεθεί σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη ενεργειακή ημέρα και στη χώρα μας.
Ενεργειακή Μετάβαση με Προσιτό Κόστος
Η ενεργειακή μετάβαση έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια σε αρκετές χώρες της ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο, ενώ στην Ελλάδα γίνονται συζητήσεις και σχεδιασμοί για την επίτευξη των στόχων του 2030, χωρίς να έχουν προηγηθεί σχετικές μελέτες. Η εξαγγελθείσα απόφαση της κυβέρνησης για παροπλισμό όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 δημιουργεί νέα δεδομένα στον ηλεκτρισμό, όπου μετά από μεγάλη καθυστέρηση γίνονται προσπάθειες για την λειτουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς. Η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα με λάθη και παραλείψεις επί δύο δεκαετίες έφθασε να είναι μακράν η ακριβότερη στην χονδρεμπορική αγορά της ΕΕ, με συνέπειες στην οικονομία και στους καταναλωτές.
Morgan Stanley: Η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα κοστίσει 50 τρισ. δολάρια
Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ως προς το κόστος αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της μείωσης των καθαρών εκπομπών άνθρακα στο μηδέν, μια νέα έκθεση από τους αναλυτές της Morgan Stanley διαπιστώνει ότι μέχρι το 2050 θα χρειαστεί να δαπανηθούν 50 τρισ. δολάρια σε πέντε βασικούς άξονες τεχνολογίας μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Οικονομική Πολιτική και Ανάπτυξη
Διανύουμε το τρίτο στη σειρά έτος μεγέθυνσης της οικονομίας με ρυθμό ανάμεσα στο 1,5% και 2%. Δεδομένης της βαθιάς κρίσης που προηγήθηκε, αυτός δεν είναι υψηλός αλλά αναμένεται να επιταχυνθεί κατά το επόμενο έτος και να υπερβεί το 2%. Η θετική δυναμική στηρίζεται κυρίως σε τρεις βάσεις.
Για Ένα Εθνικό Green Project 10 δισ. Ευρώ
Η εξοικονόμηση ενέργειας προβλέπει τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας, τη δεκαετία 2020-2030. Απαιτούνται έξυπνες και τολμηρές αποφάσεις, αν πραγματικά θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στον πόλεμο κατά της Κλιματικής Αλλαγής, με αξιοποίηση της Τεχνολογικής Επανάστασης. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο για κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου, 5,5 δισ. ευρώ. Συγκλονιστικό ποσό, που όλο πληρώνεται εκτός Ελλάδας, σε τρίτες προμηθεύτριες χώρες, αφού η χώρα είναι κατά 100% εξαρτημένη απο εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τρία Σενάρια για το Κλίμα
Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και επέρχεται σφοδρότερη και ταχύτερα από όσο αρχικά προβλεπόταν. Με συνεχείς ανακοινώσεις οι εγκυρότεροι διεθνής επιστημονικοί οργανισμοί, αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους, στη βάση τόσο των πιο πρόσφατων μετρήσεων που πραγματοποιούν,
Από το περιβάλλον περνάει η βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας
Από το περιβάλλον περνάει η βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας, που πρέπει να απαντήσει άμεσα στα νέα δεδομένα, τα οποία δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Το καλύτερο "οικόπεδο" του πλανήτη, η Ελλάδα, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται και από πολλούς παράγοντες του τουριστικού κλάδου, οφείλει να ωριμάσει το τουριστικό της προϊόν, όπως υπογραμμίζει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος των τουριστικών επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε κι από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου του Συνδέσμου, «το αφήγημα να φέρουμε περισσότερους τουρίστες έχει τελειώσει».
Γ. Φιντικάκης: Τουρισμός, ενέργεια, μεταφορές, τα τρία στοιχήματα της ανάπτυξης
Τo στοίχημα της ανάπτυξης στην πράξη καλείται να κερδίσει τους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία, η οποία εισέρχεται στα δύσκολα, δηλαδή την εφαρμογή πάνω στη δύστροπη πραγματικότητα όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων και φορολογικών αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση.