Επίσημες διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ με Κομισιόν για τη ΛΑΡΚΟ – Στο τραπέζι οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις και η εκκαθάριση
Την ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας μέσα από την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, βιώνει ξανά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης όταν πριν από περίπου 11 χρόνια κλήθηκε να βρει λύση για τη διάσωση της επιχείρησης αποζητώντας πρώτα την έγκριση του σχεδίου πώλησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ΛΑΡΚΟ που έχει καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκ. ευρώ – με τις προσαυξήσεις έχουν ανέλθει στα 160 εκ. ευρώ – και τις οποίες υποχρεούται να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο, είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη. Η κυβέρνηση αναζητά λύση ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου προτείνοντας στην Κομισιόν ουσιαστικά την εκκαθάριση της κρατικής βιομηχανίας παραγωγής νικελίου.
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος και είχε σχετικές συναντήσεις με αξιωματούχους της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής. Ουσιαστικά ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την επίτευξη του προαναφερόμενου θετικού αποτελέσματος για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.
Πηγές θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιδιώκει την επαναφορά του παλιού σχεδίου, του 2014, που προέβλεπε το σπάσιμο της ΛΑΡΚΟ και την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.
Το ΤΑΙΠΕΔ τότε είχε σχεδιάσει δύο διαγωνισμούς. Ο ένας προέβλεπε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη και ο άλλος την πώληση το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.
Για αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιριών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.
Η βιομηχανία που ελέγχεται μετοχικά κατά 55,2% από το ΤΑΙΠΕΔ (δημόσιο), 33,4% την Εθνική Τράπεζα και 11,4% τη ΔΕΗ, βουλιάζει χρόνο με το χρόνο σε ζημιές αδυνατώντας να ελέγξει τα κόστη παραγωγής της. Έχει κάνει απανωτές ρυθμίσεις οφειλών της προς τη ΔΕΗ χωρίς όμως να πετυχαίνει την τήρηση τους. Τα χρέη της ανέρχονται σε 310 εκ. ευρώ και οι πληροφορίες θέλουν να μην μπόρεσε να είναι συνεπής στην τελευταία μηνιαία δόση του Σεπτεμβρίου.
Πηγή:energypress.gr