Τελειώνουν «οι Mπαταρίες» της Eνέργειας
Για τους περιπατητές που αναζητούν έναν τόπο για ολοήμερη εκδρομή στην κεντρική Ελβετία, η γέφυρα του παγετώνα Τριφτ αποτελεί δημοφιλή προορισμό. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Γκάντμεν και από εκεί απέχει μερικά χιλιόμετρα περπάτημα στο βραχώδες έδαφος. Οσοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον τρόμο που προκαλεί η συρμάτινη γέφυρα, η οποία βρίσκεται σε ύψος 100 μ. από το έδαφος, ανταμείβονται με καταπληκτική θέα. Ωστόσο, ο ίδιος ο παγετώνας Τριφτ δεν φαίνεται πια, καθώς τον τελευταίο αιώνα συρρικνώθηκε με ταχύτατο ρυθμό, αφήνοντας πίσω του μια ιριδίζουσα λίμνη
Ο παγετώνας Τριφτ αποτελεί ένα ακόμα θύμα της κλιματικής αλλαγής, ένας από τους χιλιάδες παγετώνες του πλανήτη μας που συρρικνώνονται καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Η τήξη των παγετώνων συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης των υδάτων, προκαλεί πλημμύρες και τελικά θα σημαίνει λιγότερο νερό για ύδρευση και άρδευση. Ομως η τήξη των παγετώνων πρόκειται να επηρεάσει και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Τα εργοστάσια υδροηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτό στην Μπιτς, κοντά στον ποταμό Ροδανό, παρέχουν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στην Ελβετία. Η βροχή και το λιωμένο χιόνι είναι οι πιο συνήθεις πηγές ύδατος για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελβετία.
Η πραγματικότητα
Είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι οι παγετώνες λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα. Οι περισσότεροι από τους 1.500 ελβετικούς παγετώνες συρρικνώνονται κάθε χρόνο από το 2001 και υπολογίζεται ότι πολλοί θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2090. Ιδιαίτερα κακή χρονιά ήταν το 2017, όταν 20 παγετώνες που βρίσκονται υπό επιτήρηση έχασαν περίπου το 3% του όγκου τους εξαιτίας του πολύ ξηρού χειμώνα και του εξαιρετικά θερμού θέρους. Αλλά και η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καλύτερη.
Επί του παρόντος, η τήξη των παγετώνων σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως οι Αλπεις, αυξάνει τη ροή των χειμάρρων και των ποταμών, γεμίζοντας τις δεξαμενές ύδατος γρηγορότερα και ενισχύοντας την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, οι πάγοι θα συρρικνωθούν τόσο πολύ, που θα στερέψουν οι χείμαρροι και θα περιοριστεί η δημιουργία υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με κάποια προγνωστικά μοντέλα, τις επόμενες δεκαετίες, η συρρίκνωση των παγετώνων θα οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής ενέργειας ακόμα και κατά 5% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Οταν οι παγετώνες επεκτείνονται, δημιουργούν κοιλάδες που αποκαλύπτονται μετά τη συρρίκνωσή τους. Και αυτές ακριβώς οι πεδιάδες μπορεί να σηματοδοτήσουν μια ανέλπιστη ευκαιρία, καθώς μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετικά σημεία για τη συλλογή και την αποθήκευση ύδατος για την υδροηλεκτρική ενέργεια.