ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Συνδέθηκε στο δίκτυο το μεγαλύτερο αιολικό σύμπλεγμα της χώρας από την Enel Green Power

15-10-2019

Η Enel, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Enel Green Power Hellas S.A. ("EGPH"), έχει συνδέσει στο δίκτυο το νέο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα, το μεγαλύτερο στο είδος του στη χώρα, με συνολική ισχύ περίπου 154 MW, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. 

Ο Καφηρέας αποτελεί μία επένδυση περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται στον Δήμο Καρύστου (Εύβοια). Στη σημερινή τελετή εγκαινίων συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Enel Green Power, κ. Antonio Cammisecra, τον επικεφαλή Ευρώπης και Ευρωμεσογειακών Υποθέσεων, κ. Simone Mori, καθώς και τον  επικεφαλή της Enel Green Power Europe, κ. Αριστοτέλη Χαντάβα.

Ο κ. Antonio Cammisecra, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power, δήλωσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, συνδέοντας στο δίκτυο το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες όπου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Ο Καφηρέας υπογραμμίζει την παγκόσμια δέσμευσή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την επιδίωξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη δέσμευσή μας για ένα διαφοροποιημένο μείγμα παραγωγής σε επίπεδο χώρας. Πέραν της προσφοράς ενέργειας με μηδενικές εκπομπές σε εθνικό επίπεδο, το έργο αυτό έχει επίσης ισχυρό τοπικό ενδιαφέρον, καθώς στηρίζουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Εύβοια υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομίας του νησιού παράλληλα με την ανάληψη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος».

Η EGPH λειτουργεί ήδη δύο αιολικά πάρκα στο Δήμο Καρύστου, την Ηλιόλουστη Ι των 7,5 MW και την Ηλιόλουστη ΙΙ των 9 MW. Η EGPH είναι ηγετικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Με τα αιολικά πάρκα του Καφηρέα, η εταιρεία θα φτάσει πάνω από τα 460 MW εγκατεστημένης ισχύος από τον αέρα (περίπου 354 MW), ηλιακή (περίπου 90 MW) και υδροηλεκτρική (περίπου 20 MW).

Ο Καφηρέας, ο οποίος είναι ένα σύμπλεγμα επτά αιολικών πάρκων με συνολικά 67 ανεμογεννήτριες, θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GWh ετησίως, η οποία πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 315.000 τόνους ετησίως. Η εγκατάσταση υποστηρίζεται από 20ετή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τον Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Τα έργα του Καφηρέα περιλαμβάνουν τη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω εναέριου, υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV καθώς και δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης 150 kV στην Εύβοια. Η ενέργεια θα εγχύεται στο εθνικό δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του κέντρου υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) που βρίσκεται στην Παλλήνη Αττικής.

Η κατασκευή του Καφηρέα υλοποίησε το μοντέλο της «Βιώσιμης Κατασκευής» της Enel, που περιλαμβάνει την ανακύκλωση 550.000 τόνων εδαφικού υλικού και βράχων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής για την αποκατάσταση ενός αδρανούς λατομείου, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση 10 τόνων δομικών υλικών όπως ξύλινες παλέτες σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, για να επισκευάσει στάβλους των τοπικών βοσκών.

Σύμφωνα με το μοντέλο Δημιουργίας Κοινής Αξίας (CSV) που εγκρίθηκε από τον Όμιλο Enel, το οποίο στοχεύει να συνδυάσει την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, η EGPH υλοποίησε έργα βιωσιμότητας για την υποστήριξη τοπικών δραστηριοτήτων όπως η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία, σε όλα τα αιολικά πάρκα, ειδικών χώρων για τη βέλτιστη τοποθέτηση των κυψελών καθώς και κεκλιμένων επιφανειών (ράμπες) για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των αιγοπροβάτων. Άλλες πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν την αναδάσωση περίπου 1000 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του υπεραιωνόβιου δάσους του Καστανόλογγου έκτασης 640 στρεμμάτων, με στόχο την επαναδημιουργία και προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος, τη στήριξη δασικών δραστηριοτήτων και την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Enel Green Power είναι η εταιρεία του ομίλου Enel που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, με παρουσία στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία. Η Enel Green Power είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, με διαχειριζόμενη ισχύ άνω των 43 GW από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια και είναι στην πρώτη γραμμή της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ακολουθεί τεχνικό σημείωμα του έργου "ΚΑΦΗΡΕΑΣ, ΣΥΣΤΟΙΧΙΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ" 

Μέγεθος:

  • Εφτά αιολικά πάρκα, 67 ανεμογεννήτριες και συνολικά 154,1 MW εγκατεστημένη ισχύς 

Ονόματα και ισχύς αιολικών πάρκων: 

  • AΝΑΤΟΛΗΣ ΠΡΙΝΙΑΣ Α.Ε 16.1MW – 7 ανεμογεννήτριες
  • ΚΑΘΑΡΑΣ Α.Ε 18.4 MW – 8 ανεμογεννήτριες 
  • ΚΕΡΑΣΙΑΣ Α.Ε 27.6 MW – 12 ανεμογεννήτριες 
  • ΜΗΛΙΑΣ Α.Ε 18.4 MW – 8 ανεμογεννήτριες
  • ΜΥΤΙΚΑ Α.Ε 29.9 MW – 13 ανεμογεννήτριες 
  • ΣΠΗΛΙΑΣ Α.Ε 29.9 MW – 13 ανεμογεννήτριες
  • ΠΛΑΤΑΝΟΣ Α.Ε 13.8 MW – 6 ανεμογεννήτριες

Δύο νέοι υποσταθμοί 150kV υψηλής τάσης στην Εύβοια (Αμυγδαλιά και Πλατανιστός) 

Κατασκευή πάνω από 60 χιλιόμετρα καινούργιων δρόμων, 50 χιλιόμετρα αναβάθμιση του υπάρχοντος οδικού δικτύου 

Ηλεκτρική διασύνδεση

  • 450 χλμ καλώδια μέσης τάσης (30kV)
  • 45 χλμ υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης (150kV)
  • 23.5 χλμ εναέριο καλώδιο υψηλής τάσης (150kV)
  • 18 χλμ υπόγειο καλώδιο υψηλής τάσης (150kV)

Ανεμογεννήτριες :

  • Ισχύς: 2.3 MW έκαστη
  • Διάμετρος θεμελίου 17 μ – ύψος πλήμνης 65 μ – μήκος πτερυγίου 34 μ
  • Ταχύτητα έναρξης λειτουργίας ανεμογεννήτριας: (η ελάχιστη ταχύτητα ανέμου με την οποία μπορεί η Α/Γ να παράγει ηλεκτρισμό): 2.5μ/δ – 9χλμ/ώρα
  • Ταχύτητα διακοπής λειτουργίας της ανεμογεννήτριας (η ταχύτητα ανέμου σε υπέρβαση της οποίας ακινητοποιείται η πτερωτή της Α/Γ για την αποφυγή ζημίας): 34μ/δ – 122χλμ/ώρα

Τεχνικές λύσεις:

  • Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα θερμικού εντοπισμού πτηνών έχει εγκατασταθεί στα αιολικά πάρκα. Το σύστημα περιλαμβάνει μηχανισμό αποτροπής και την αυτόματη παύση όλων των Α/Γ όταν ένα πτηνό προσεγγίσει υπερβολικά.
  • Η καλωδίωση της εναέριας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης στην Εύβοια πραγματοποιήθηκε με χρήση drone.
  • Eιδικός υποβρύχιος τηλεκατευθυνόμενος ρομποτικός εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της τάφρους εγκατάστασης του υποθαλάσσιου καλωδίου στον βυθό της θάλασσας
  • Η Enel εξασφάλισε την παρουσία Παρατηρητή Θαλάσσιων Θηλαστικών (Marine Mamal Observer) στα πλοία κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων εργασιών, όπως π.χ κατά την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου, με σκοπό την αποφυγή πιθανών ενοχλήσεων στα ζώα αυτά.

Πηγή:energypress.gr 

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή