ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κ. Καρύτσας: Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Δυναμικό 340MW σε Σαντορίνη, Νίσυρο, Κω και Μήλο

19-11-2019

«Με δεδομένο ότι η γεωθερμία είναι πολύ υψηλή, τρεις με τέσσερις περισσότερες φορές απ' ό,τι είναι τα αιολικά και τα ηλιακά, διότι τα αιολικά δουλεύουν 25% - 30%, το χρόνο, τα ηλιακά ακόμα πιο λίγο {...}, εάν αξιοποιήσουμε το δυναμικό των 400 Μεγαβάτ, που είναι βεβαιωμένα στην Ελλάδα, σημαίνει ότι θα είχαμε 1200 Μεγαβάτ εγκατεστημένα αιολικών στο αντίστοιχο» τόνισε ο Kωνσταντίνος Καρύτσας γεωλόγος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, της Βουλής, με θέμα την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Το δεδομένο αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ΚΑΠΕ αυτή τη στιγμή το βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι 400MW. Υπάρχουν βέβαια και άλλα γεωθερμικά πεδία στη χώρα μας τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορούν συνολικά να καλύψουν το 9% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο κ. Καρύτσας τόνισε πως σε Σαντορίνη, Νίσυρο, Κω και Μήλο το βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό είναι 340MW, μόνο η Μήλος έχει 250MW. «Εδώ έχουμε κάνει μια εκτίμηση, ότι στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σαμοθράκη κάλλιστα θα μπορούν να βγουν γύρω στα 120 MW, βέβαια με τις διαδικασίες έρευνας, με άδειες από το Υπουργείο. Στα Δέλτα Νέστου, όπως αναφέρθηκε, όπως και στην Αλεξανδρούπολη μιλάμε για άλλα 200 MW. Άρα, συνολικά λέμε για 1.000 MW, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 1 MW γεωθερμικό, όταν λειτουργήσει είναι σαν να έχεις τρία - τέσσερα MW αιολικά. Άρα τα 1.000 MW εδώ είναι σαν να είναι 3.000 MW αιολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμα πως υπάρχουν μελέτες για τον Σπερχειό. «Είχαμε κάνει ολόκληρο σχέδιο ανάπτυξης για την Δαμάστα, μας το είχε αναθέσει η τότε ΤΕΔΚ Φθιώτιδας. Είχε ολοκληρωθεί η μελέτη και πέρσι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Φθιώτιδας, μας ανέθεσε για όλο τον νομό, για τον Σπερχειό, για την Υπάτη κ.λπ.», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η γεωθερμία όπως είναι, επειδή μπορεί να δουλέψει με 100% το χρόνο, αντικαθιστά κατευθείαν τα εργοστάσια συμβατικών καυσίμων και μπορεί σε κάποιες περιοχές να έχεις συνδυασμό γεωθερμίας με άλλες μορφές ανανεώσιμων, όπως είναι τα αιολικά για παράδειγμα και τα ηλιακά και να είναι 100% zero emission το νησί, να μην χρειάζεσαι καθόλου παραγωγή από πετρέλαιο, από λιγνίτη και τα λοιπά».

Σε πολλές χώρες η τηλεθέρμανση με γεωθερμία αποτελεί πλέον λύση. Γνωστό και μη εξαιρετέο παράδειγμα η Ισλανδία, η οποία κατά 99% τηλεθερμαίνεται με γεωθερμία. Στο Παρίσι, το ένα τέταρτο του Παρισιού τηλεθερμαίνεται με γεωθερμία. Επίσης, σε κάποιες χώρες, όπως  η Γερμανία, έχουν τοποθετήσει γεωθερμικές αντλίες θερμότητας στις στροφές των εθνικών δρόμων, αλλά και σε γέφυρες. Επίσης σε σιδηροδρόμους, για να μην παγώνουν οι ράγες για την αποτροπή ατυχημάτων.

Πηγή:energia.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή