ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ενεργειακή δημοκρατία μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων στο επίκεντρο ημερίδας της Ένωσης Αγρινίου

08-12-2019

Με τη συμμετοχή των πολιτών να ξεπερνά κάθε προηγούμενο και με την Ένωση Αγρινίου να χαρακτηρίζεται «συνεταιρισμός πρότυπο» και «παράδειγμα καλής πρακτικής», πραγματοποιήθηκε, στο κατάμεστο εσωτερικά και εξωτερικά Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, η ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες, τα αιολικά έργα και τα φωτοβολταϊκά.

Η χρονική συγκυρία της διοργάνωσης, όπως επισημάνθηκε, δεν ήταν καθόλου τυχαία: η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατόπιν της έγκρισης των αδειών παραγωγής από της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για το σύνολο των αιολικών έργων των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει συγκροτήσει η Ένωση, ενώ μόλις προ ημερών «πέρασε» και η τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά, με την οποία προβλέπεται αύξηση από το 20% στο 75% του πλεονάσματος της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή Δίκτυο της ΔΕΗ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αισθητής μείωσης του κόστους ενέργειας για τους αγρότες.

Ταυτόχρονα, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενόσω είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος του Ο.Η.Ε. για το Κλίμα στη Μαδρίτη, λίγες ημέρες μετά την κήρυξη κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που μόλις έχει τεθεί σε διαβούλευση, και λίγες ημέρες αφότου ολοκληρώθηκε η ανάλογη διαβούλευση για το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις προβλέψεις για την τρωτότητα στη γεωργία για τη Δυτική Ελλάδα.

Ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην ημερίδα μετείχε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος μάλιστα είχε συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του Ο.Η.Ε.

Ο κ. Αραβώσης, αφού επεσήμανε ότι μόλις επέστρεψε απ’ τη Μαδρίτη, στη σχετική του εισήγηση μετέφερε το μήνυμα του Πρωθυπουργού για την κλιματική ουδετερότητα, την απολιγνιτοποίηση και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παρουσιάζοντας επιμέρους κεφάλαια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ένωσης Αγρινίου, κάνοντας λόγο για «συνεταιρισμό πρότυπο για τις επενδύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση των έργων που έχουν δρομολογηθεί και στην καινοτομία.

Μάλιστα, ο κ. Αραβώσης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, είπε ότι επιθυμεί η Ένωση Αγρινίου να μετέχει στις εργασίες της Επιτροπής που συγκροτεί η κυβέρνηση για την Κυκλική Οικονομία, μεταφέροντας εκεί το παράδειγμα καλής πρακτικής που πρωτοπόρα εφαρμόζει στη χώρα.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η εισήγηση του υπευθύνου για θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ελληνικού γραφείου της της Greenpeace κ. Τάκη Γρηγορίου, ο οποίος εστίασε στις Ενεργειακές Κοινότητες και στην Κοινωνικά Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση, μη παραλείποντας να επισημάνει τη σημασία των έργων ΑΠΕ στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη συμβολή που δύνανται να έχουν τα έργα στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και μέσω της «Ενεργειακής Δημοκρατίας», της συμμετοχής δηλαδή της ίδιας της κοινωνίας, και δη των φτωχότερων στρωμάτων, σε αυτά.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, επεσήμανε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες και στηρίζει τα έργα της Ένωσης, καθώς η Δυτική Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην «πράσινη ενέργεια», ως κόμβος ενεργειακός, “ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Στο ίδιο πλαίσιο ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης εξήγησε τη σταθερή προσήλωση της Περιφέρειας στα όσα ως κατευθύνσεις δίνει το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη θέση που έχει ο δήμος στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα τις προκλήσεις της νέας εποχής και την ανάγκη προσαρμογής, πολύ περισσότερο δε όταν αυτό έχει τόσο θετικό αποτύπωμα για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Στην εισήγησή του ο Δ/ντης του Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Δρ. Διονύσιος Παπαχρήστου, παρουσίασε τα σχετικά με τις άδειες παραγωγής των συνολικής ισχύος 168MW αιολικών έργων της Ένωσης Αγρινίου και των Ενεργειακών της Κοινοτήτων, επεξηγώντας ταυτόχρονα το διαδικαστικό σκέλος της όλης πορείας.

Παράλληλα μίλησε για τους στόχους της ΡΑΕ και τη συνολική πορεία των έργων ΑΠΕ στη χώρα.

Για την καλή συνεργασία με την Ένωση και τις Ενεργειακές Κοινότητες μίλησε η εκπρόσωπος της Procredit Bank, στην οποία μετέχει ευρύ σχήμα ευρωπαϊκών και όχι μόνο τραπεζών, κα. Ελευθερία Ρηγοπούλου.

Την αναλυτική παρουσίαση των Ενεργειακών Έργων έκανε ο διευθυντής μηχανοργάνωσης και υπηρεσιών του Α. Σ. Ένωση Αγρινίου κ. Γιάννης Κάτρης, ο οποίος περιέγραψε όλα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και τα επόμενα στάδια, τόσο για τα αιολικά έργα όσο και για τα νέα αγροτικά φωτοβολταϊκά και τα φωτοβολταϊκά net metering. Από την KIEFER ΤΕΚ, σταθερό συνεργάτη της Ένωσης στα ενεργειακά έργα, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Πετρόχειλος, άδραξε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενος σχετική αναφορά-πρόταση του κ. Αραβώση, λέγοντας ότι μετά τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, «θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη βιομάζα και το βιοαέριο».

Ο πρόεδρος Α.Σ. Ένωση Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς έδωσε τη συνολική διάσταση των επενδύσεων, εξηγώντας ότι πέραν της περιβαλλοντικής διάτασής τους, είναι τα οικονομικά μεγέθη τέτοια που καθιστούν τα έργα ΑΠΕ της Ένωσης και των 17 Ενεργειακών Κοινοτήτων της πραγματικά σπουδαία για την Αιτωλοακαρνανία και την ανάπτυξη της περιοχής, αφού «άλλη επένδυση 300 και άνω εκατ. ευρώ ούτε υπήρξε ποτέ στο παρελθόν ούτε και εύκολα μπορεί να υπάρξει», πολύ περισσότερο δε με τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των επενδύσεων, αφού μετέχουν περισσότερες από 2.200 οικογένειες.

«Αν το καλοσκεφτούμε είναι μια ολόκληρη πόλη», είπε ο κ. Κουτσουπιάς, σημειώνοντας ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι στην Αιτωλοακαρνανία θα έχουν ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα στο σπίτι.

Ο κ. Κουτσουπιάς παρουσίασε και τις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ένωση Αγρινίου, μίλησε για την πιστή τήρηση των «σφιχτών» χρονοδιαγραμμάτων και τόνισε:

«Σήμερα είδαμε την εικόνα, πριν ακόμη αυτή ανοίξει. Και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για όλους μας».

Μάλιστα, στρεφόμενος στον κ. Αραβώση, ο πρόεδρος της Ένωσης ζήτησε να είναι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που στα τέλη του 2021 θα εγκαινιάσει τα αιολικά έργα. Απευθυνόμενος δε τους πολίτες/επενδυτές επεσήμανε:

«Είμαστε και χαρούμενοι και περήφανοι για τις επενδύσεις, πρέπει, όμως να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι ναι μεν η Ένωση βγήκε μπροστά και ανέλαβε το βάρος, ναι μεν η πολιτεία στηρίζει, η κυβέρνηση, η περιφέρεια, όλοι οι φορείς, …ναι μεν η ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα εκεί κατευθύνονται, τα έργα όμως είναι δικά σας. Μαζί τα υλοποιούμε και μαζί θα πρέπει να τα υπερασπιστούμε».

Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς, αφού εκ νέου ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού κ. Αραβώση, τους εκπροσώπους της Greenpeace Greece (εκτός απ’ τον κ. Γρηγορίου που πραγματοποίησε ομιλία, στην αίθουσα ήταν και ο κ. Ignacio Navarro, που επίσης ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας ), τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, την παρισταμένη στην αίθουσα πρώην αντιπεριφερειάρχη κα. Χριστίνα Σταρακά για τη θετική της συμβολή, τον κ. Παπαχρήστο από τη ΡΑΕ και όλους τους επισήμους και τους παρισταμένους πολίτες στην εκδήλωση, σημείωσε ότι θα υπάρξουν ανάλογες συναντήσεις, σύμφωνα με την εξέλιξη των έργων.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή