ECON -Economy, ecology, construction
ΔΟΜΗΣΗ

Πράσινες επιδοτήσεις για όλα τα κτίρια – Στα σκαριά μόνιμο «Εξοικονομώ»

03-03-2020

Στη δημιουργία μιας νέας ξεχωριστής και μόνιμης υπηρεσίας η οποία διαχειρίζεται όλες τις αιτήσεις του καινούριου προγράμματος «Εξοικονομώ» προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

Βάσει των εκτιμήσεων το νέο «Εξοικονομώ» μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία δεκαετία με το συνολικό κονδύλι για κατοικίες, δημόσια κτίρια, βιομηχανίες και επιχειρήσεις να προσδιορίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η έναρξη της επόμενης φάσης του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αναμένεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει στη διαμόρφωση ενός συστήματος επιχορήγηση εργασιών το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και πολύ μεγαλύτερα κονδύλια.

Μέσα στη δεκαετία τα κονδύλια που θα διατεθούν ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 5 δις ευρώ, ενώ οι εργασίες ενεργειακής οικονομίας θα περιλαμβάνουν εκτός από τις κατοικίες, δημόσια κτίρια και κτίρια επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Η πρώτη από τις αποφάσεις που φαίνεται να έχει ήδη ληφθεί αφορά στην κατάργηση της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων που λειτούργησε κατά την προηγούμενη φάση του «Eξοικονομώ».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η βασική πρόταση που υπάρχει τουλάχιστον μέχρι στιγμής αφορά την αντικατάσταση της σχετικής πλατφόρμας από υπηρεσία μιας στάσης η οποία θα λειτουργήσει στα πρότυπα της αντίστοιχης υπηρεσίας που έχει δημιουργηθεί για τη σύσταση των εταιρειών.

Η υπηρεσία μιας στάσης για το «Eξοικονομώ» θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από συνεργαζόμενα γραφεία, τα οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν τα κατά τόπους τεχνικά επιμελητήρια αλλά και τα επιλεγμένα ΚΕΠ.

Η αλλαγή στη δομή της διαχείρισης των αιτήσεων γιατί για δύο λόγους:

  • Ο πρώτος αφορά στην αποφυγή των προβλημάτων που προκλήθηκαν κατά τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία ετίθετο συχνά εκτός λειτουργίας λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος. Με τη νέα υπηρεσία που θα διαχειριστεί τις αιτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις απαλείφεται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει πως οι αιτήσεις δεν θα εγκρίνονται βάσει του χρόνου που κατατέθηκαν αλλά μόνο βάσει των κριτηρίων που θα τεθούν.
  • Ο δεύτερος λόγος της δημιουργίας ΚΕΠ για το  «Eξοικονομώ» αφορά την χρονική και οικονομική διεύρυνση του προγράμματος. Η εξοικονόμησης ενέργειας που καταναλώνεται από τα κτίρια αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασικός μοχλός επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών ρύπων που έχουν τεθεί για το 2030. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ήδη διαθέσιμα ευρωπαϊκά ταμεία άντλησης κονδυλίων, από τα οποία εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει έως και 500 εκατομμύρια τον χρόνο, έναντι 292,5 που ήταν ο προϋπολογισμός του προηγούμενου προγράμματος.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για τα ακριβά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων επιδότησης εργασιών. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι το ετήσιο εισόδημα θα αποτελέσει και πάλι τη βάση της επιλεξιμότητας των αιτήσεων με αυξημένη ωστόσο την ανώτερη εισοδηματική κατηγορία.

Στο προηγούμενο «Eξοικονομώ» ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ετησίως ή οικογενειακό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ ελάμβαναν ποσοστό επιδότησης εργασιών έως και 70%. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 70.000 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του μεγαλύτερού ποσοστού των ελλήνων ιδιοκτητών κατοικιών σε δικαιούχους του προγράμματος.

Αναβάθμιση των ενεργειακών επιθεωρητών

Πριν από το Σεπτέμβριο δηλαδή το μήνα που αναμένεται να ξεκινήσει το νέο «Eξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προσθέτει αρμοδιότητες στους ενεργειακούς επιθεωρητές και θα τους μετατρέπει σε βασικούς παράγοντες για την αξιολόγηση των εργασιών που θα επιδοτηθούν.

Το πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια

Το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το 2020 αφορά τα δημόσια κτίρια. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον προσεχή Ιούνιο και έχει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους. Περιλαμβάνοντας όλα τα κτίρια της γενικής Κυβέρνησης η «Ηλέκτρα» στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση του 3% της συνολικής επιφάνειας των δημοσίων κτιρίων σε ετήσια βάση. Αν και δεν αφορά ιδιώτες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο σύνολο του κλάδου των κατασκευών.

Πηγή:profilnet.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή