ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Καρακατσάνη: Έρχεται αναθεώρηση των κανονισμών για PCI και φυσικό αέριο - Που βρισκόμαστε για το target model

24-01-2020

Στα μέσα του 2020 η Κομισιόν θα παρουσιάσει νομοθεσία για την κλιματική ουδετερότητα, καθώς και μέτρα ολοκλήρωσης ενεργειακών τομέων και μέτρα ενεργειακής φτώχειας, όπως ανέφερε το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ Νεκταρία Καρακατσάνη, μιλώντας από το βήμα του Athens Energy Dialogues.

Ειδικότερα, τόνισε, το Green Deal που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνει τεκτονικές αλλαγές στον ενεργειακό τομέα συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, η κα. Καρακατσάνη σημείωσε πως αναμένεται αναθεώρηση του κανονισμού για τα PCI, ενώ παρεμβάσεις θα έχουμε και στον κανονισμό για το φυσικό αέριο.

Στα καθ’ημάς ο λιγνίτης βρίσκεται σε διαρκή υποχώρηση, ενώ, ίδια τάση παρατηρείται και στα μερίδια των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, των μέχρι πρότινος κραταιών εταιρειών στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αντίστοιχα. Μέρος επίσης της γενικής «εικόνας» είναι η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και η αυξανόμενη σημασία που διαδραματίζουν στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, όταν μάλιστα η παραγωγή των ΑΠΕ σημείωσε επίπεδα ρεκόρ μέσα στο Δεκέμβριο, φτάνοντας τις 58 GWh ορισμένες μέρες.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως η πορεία των ενεργειακών εξελίξεων επιφυλάσσει και ευκαιρίες για τους καταναλωτές, με τα στοιχεία να δείχνουν πως 627.000 καταναλωτές άλλαξαν πάροχο ρεύματος το 2019, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το 2018. Ταυτόχρονα, η άρση των ΝΟΜΕ επέδρασε σημαντικά στο κόστος των εναλλακτικών παρόχων, καταγράφοντας νούμερα της τάξης των 10-15 ευρώ επιπλέον ανά μεγαβατώρα, κόστος το οποίο αντισταθμίστηκε από το φθηνότερο αέριο και την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στο target model, καταδεικνύοντας που βρισκόμαστε ως προς την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως εκκρεμεί η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για το πλαίσιο εκκαθάρισης εξισορρόπησης. Σε ότι αφορά την Ρυθμιστική Αρχή, αυτή πρόκειται να προχωρήσει στην έγκριση 25 μεθοδολογιών μέσα στο επόμενο 2μηνο, ενώ σε διαβούλευση βρίσκεται το πλαίσιο για τους market makers.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στο «dry run» διότι υπάρχουν θέματα μεταβλητότητας, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, όπου χρειάστηκαν εν τέλει 6 επιπλέον μήνες.

(Δείτε στα συνοδευτικά αρχεία την παρουσίαση της κ. Καρακατσάνη)

Συνοδευτικά αρχεία

Πηγή:energypress.gr 

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή