ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στη δίνη του διεθνούς κραχ η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Καμία αλλαγή στον κυβερνητικό σχεδιασμό λέει το ΥΠΕΝ

10-03-2020

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η μεταβλητότητα των διεθνών κεφαλαιαγορών εξαιτίας του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει.

Ο λόγος της αυξημένης ετοιμότητας έχει να κάνει και με την εμβληματική αποκρατικοποίηση στον κλάδο της ενέργειας, αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 65% του δημοσίου πήρε ήδη μία αναβολή για τις 23 Μαρτίου αλλά οι αρνητικές εξελίξεις και η αδυναμία πρόβλεψης των γεγονότων στις ξένες αγορές οδηγούν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το ΥΠΕΝ σε πιο ενδελεχή παρακολούθηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων στο asset της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αν και η πρώτη προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι σχεδόν 15 μέρες μακριά (λήγει στις 23 Μαρτίου) και η συγκεκριμένη φάση του διαγωνισμού δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εντούτοις, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι λόγοι που θέτουν σε επιφυλακή ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείο είναι:

1.       Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει διασφαλισμένα ρυθμιζόμενα έσοδα (WACC), όπως οι εταιρίες με δίκτυα και υποδομές, π.χ. ΔΕΠΑ Υποδομών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Άρα η αξία της εταιρίας είναι ευάλωτη στις διεθνείς κι εγχώριες αναταράξεις.

2.       Η μεγάλη βουτιά στις τιμές του LNG φέρνει σε δύσκολη θέση την επιχείρηση με δεδομένο ότι είναι δεσμευμένη για εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς και μάλιστα με ρήτρες take or pay. Άρα δεν έχει και τόσο μεγάλη ευελιξία να μειώσει τις ποσότητες προμήθειας του αερίου από τα διεθνή δίκτυα αγωγών και να αυξήσεις τις εισαγωγές φθηνότερου LNG, γεγονός που δημιουργεί εμπορικό μειονέκτημα για τη συγκεκριμένη χρονιά και συγκυρία.

3.       Οι επενδυτές και του εξωτερικού και του εσωτερικού, σε γεγονότα σαν και τα τελευταία με τον κορωνοϊό, αναμορφώνουν τα επενδυτικά τους πλάνα, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων φρενάρουν την τοποθέτηση κεφαλαίων.

4.      Η ύφεση στις κεφαλαιαγορές δεν συνιστά ευνοϊκή περίοδο για την πώληση αξιών.

5.       Αν παραταθεί χρονικά η αναστάτωση στο οικονομικό περιβάλλον, η αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας επηρεάζεται αρνητικά.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η μεγάλη εκκρεμότητα της δικαστικής διένεξης με την ELFE, η οποία, εάν δεν τελεσιδικήσει, συνεχίζει να συνιστά έναν πολύ σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τους υποψήφιους επενδυτές.

Πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρουν πηγές στο energypress, εκ της αρμοδιότητας του αλλά και της θέσης ευθύνης που κατέχει έναντι των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, παρακολουθεί πια κάθε μέρα τα γεγονότα ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις εξελίξεις στο διεθνές ρευστό σκηνικό.

Παρόλα αυτά, από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανώτατα στελέχη επισημαίνουν στο energypress, πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αλλάζει. Προσθέτουν δε, πως η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης ούτως ή άλλως έχει πάρα πολύ δρόμο μπροστά της, και σε αυτή τη μεγάλη απόσταση δίνεται ο κατάλληλος χρόνος για πιθανή μεταβολή των συνθηκών των αγορών προς το καλύτερο.   

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή