ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πρόταση ΔΕΣΦΑ για εγκατάσταση μιας ''μικρής Ρεβυθούσας'' στην Κρήτη – Προβλήματα συναντά η λύση του FSRU

11-09-2019

Η εγκατάσταση πλωτού τερματικού (FSRU) στην Κρήτη, ώστε να έρθει υγροποιημένο αέριο (LNG) στο νησί και να δώσει έτσι λύση στο θέμα της ηλεκτρικής επάρκειας από το 2020 έως το 2023, φαίνεται ότι συναντά προβλήματα από την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά.

Πρακτικά, δεν υπάρχουν την περίοδο αυτή διαθέσιμα πλωτά FSU ή FSRU στην απαιτούμενη δυναμικότητα, ενώ το καλοκαίρι του 2020 πλησιάζει «επικίνδυνα».

Στον αντίποδα ο ΔΕΣΦΑ, από τον οποίο ζήτησε η ΡΑΕ να μελετήσει το θέμα, έχει ήδη προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη ριζικότερη αντιμετώπιση, μέσω της εγκατάστασης μεγάλου χερσαίου σταθμού LNG στην Κρήτη, ο οποίος θα αποθηκεύει και θα αεριοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο που μπορεί να έρχεται από τη Ρεβυθούσα ή από άλλες «πύλες εισόδου» όπως για παράδειγμα από την Αίγυπτο.

Για να είναι βιώσιμη μια τέτοια υποδομή εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρχουν στο νησί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (με φυσικό αέριο) της τάξης των 400 MW. Αυτό αλλάζει το σχεδιασμό που πρότεινε η μελέτη του ΕΜΠ για λύση 4 δράσεων:

  • πρώτον, μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα στον Αθερινόλακκο με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 100 MW, σε μονάδες που θα καίνε φυσικό αέριο,
  • δεύτερον, εγκατάσταση νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας περί τα 100 MW με καύσιμο φυσικό αέριο,
  • τρίτον εγκατάσταση νέων ΑΠΕ περί τα 100 με 150 MW και
  • τέταρτον, εγκατάσταση για πρώτη φορά συστοιχιών μπαταριών αποθήκευσης 30 με 40 MW.

Επιπλέον, το πρόβλημα είναι οξύτατο όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια. Η λύση του χερσαίου τερματικού σταθμού δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε χρόνο μικρότερο από τα 3 χρόνια. Μεγάλα είναι επίσης τα κόστη, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί να δοθεί ενίσχυση σε κάποια φάση της διαδικασίας (πιθανότατα με μια μορφή ΑΔΙ για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα ρεύματος).

Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση του ΔΕΣΦΑ παρουσιάστηκε πρόσφατα στη ΡΑΕ και στη ΔΕΗ και αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας, ωστόσο διερευνώνται επίσης οι συνδυαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να λυθεί σε βραχυχρόνιο ορίζοντα το πρόβλημα ηλεκτρικής επάρκειας κατά το μεσοδιάστημα από το 2020 που αναμένεται να λειτουργήσει η «μικρή» διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο, έως το 2023 που αναμένεται, αν όλα πάνε καλά, να λειτουργήσει και η "μεγάλη" διασύνδεση με την Αττική.

Στο τραπέζι παραμένει πάντως η λύση του να αναζητηθούν επενδυτικές προτάσεις, πιθανότατα μέσω διαγωνισμού που θα κάνει η ΔΕΗ, για την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού (FSRU). Το θέμα του τρόπου αποζημίωσης των επενδυτών μένει να αποφασιστεί.

Πηγή: energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή