Άδεια ΦΟΣΕ για 200 MW εξασφάλισε η NRG - Τι προβλέπει ο προγραμματισμός της
Η ΡΑΕ προχώρησε σήμερα στη χορήγηση άδειας για την άσκηση της δραστηριότητας Εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία με την επωνυμία NRG, ισχύος 200 MW.
Οπως είχε δηλώσει σχετικά στις αρχές του έτους ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αν. Λωσταράκος, "προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς με στόχο τη στήριξη των ΑΠΕ βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το σχήμα που προτείνουμε περιλαμβάνει τη διαχείριση και πώληση εγγυήσεων προέλευσης, την εκπροσώπηση στην τρέχουσα και τις μελλοντικές αγορές, καθώς επίσης και τις διμερείς συναλλαγές ενέργειας. Απευθυνόμενη προς όλους τους παραγωγούς, η NRG επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια αγορά εγγυήσεων προέλευσης, η οποία είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία και είναι πολύ δυναμική στην Ευρώπη με πρωτοπόρες της σκανδιναβικές χώρες. Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν μόλις 1,26 Twh το 2019, δηλαδή το 15% της παραγόμενης ενέργειας".
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι από το Νοέμβριο, οι παραγωγοί με feed in premium συμμετέχουν στην αγορά ενώ μονάδες με ή χωρίς επιδότηση αναμένεται να εισέλθουν σε αυτήν. Τα ρίσκα της αγοράς που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι αρκετά και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αγορές που θα πρέπει να συμμετάσχουν θα είναι περισσότερες και πιο απαιτητικές. Ο κίνδυνος της πρόβλεψης παραγωγής σε πραγματικούς χρόνους, ο κίνδυνος της εξισορρόπησης και μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος της διαχείρισης συμφόρησης των ενεργειακών ζωνών και μείωσης ή αποκοπής φορτίου χρήζουν διαρκούς διαχείρισης από τον παραγωγό ΑΠΕ, όπως τόνισε.
"Τα παραπάνω χρειάζονται και μια σειρά από επενδύσεις από τον επενδυτή. Η διασφάλιση της επένδυσης και η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας απαιτεί τη συνεργασία με έναν έμπειρο συμμετέχοντα με υψηλή τεχνογνωσία στα μοντέλα πρόβλεψης. Η εμπειρία μας στα μοντέλα των αγορών και η επένδυση σε εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα μπορούν να κάνουν τη μετάβαση όχι μόνο ομαλή, αλλά και ιδιαίτερα επικερδή. Τέλος, με τη λειτουργία του μοντέλου στόχου η θέση μας ως προμηθευτές και έμποροι μπορεί να οδηγήσει και σε σύναψη διμερών συμβολαίων ενισχύοντας την αξίας μας ως ΦΟΣΕ. Άρα το προϊόν των παραγωγών μπορεί να βρει βέλτιστη αξιοποίηση", κατέληξε.
Πηγή:energypress.gr