ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι αλλάζει στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική – Έργα 900 εκατ. ευρώ

31-01-2020

Έμφαση στην ανακύκλωση και στην επεξεργασία των βιοαποβλήτων (προέρχονται από απορρίµµατα τροφών και μαγειρείων κοκ) θα δώσει η Περιφέρεια Αττικής, με το καινούργιο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής να βρίσκεται υπό αναθεώρηση. Χθες, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, περιέγραψε, σε ειδική εκδήλωση, τις βασικές γραμμές του νέου σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Οι μονάδες επεξεργασίας

Πυλώνες του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης, της επεξεργασίας βιοαποβλήτων (καφέ κάδος) και η υλοποίηση νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Φυλής, θα παραμείνει σε λειτουργία για διάστημα τεσσάρων-πέντε χρόνων, σε συνδυασμό με την πρώτη φάση αποκατάστασης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (ΟΕΔΑ). Η ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής θα λειτουργήσει ως "μεταβατική λύση" προκειμένου ο ΧΥΤΑ Φυλής σταδιακά να κλείσει.

Οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων δρομολογούνται σε:

- Γραμματικό ("Μαύρο Βουνό") που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με δημοπράτηση ως το τέλος Μαΐου του 2020 και ολοκλήρωση το 2025. Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, δεν πρόκειται να λειτουργήσει στο Γραμματικό ΧΥΤΑ, όπως αυτός της Φυλής, καθώς εκεί θα κατασκευαστεί μια "σύγχρονη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών πράσινη εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή κι όχι από όλη την Αττική".

- Φυλή (ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα), που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, του οποίου ο φάκελος στη διυπουργική Επιτροπή θα υποβληθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2020, έχοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

-Σχιστό που θα υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ με την υποβολή του φακέλου στη διυπουργική  να τοποθετείται το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωση το 2025.  

Σχεδιάζεται ακόμη, σε πρώτη φάση, στους χώρους, όπου θα βρίσκονται οι μονάδες επεξεργασίας να δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) και σε δεύτερη φάση, να δημιουργηθούν ΜΕΒΑ σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής.

Για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών, θα αντληθούν 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια τοποθετούνται σε 500 εκατ. ευρώ (από τα οποία σημαντικό τμήμα θα κατευθυνθεί στην εν γένει χρηματοδότηση του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων).

Η αναβάθμιση του ΕΜΑΚ

Επίσης, μέσα στο 2020 θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Λιοσίων. Ο διαγωνισμός έχει ως αντικείμενο τη συντήρηση, λειτουργία και μετατροπή του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑ ή ΕΜΑΚ) στα Άνω Λιόσια σε πράσινο εργοστάσιο, με το έργο να έχει αξία 65 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας δικαίωμα προαίρεσης 65 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό εκπνέει την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Το ΕΜΑΚ Α. Λιοσίων είναι η μοναδική μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής. Με ημερήσια δυναμικότητά 1.200 τόνων απορριμμάτων και 280.000 τόνων ετησίως, επεξεργάζεται το 1/6 περίπου του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής. Στόχος είναι το ΕΜΑΚ να δέχεται προδιαλεγμένα-κυρίως οργανικά- απόβλητα και να επεξεργάζεται, σε ετήσια βάση, 300.000 τόνους αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

Ο προηγούμενος περιφερειακός σχεδιασμός (Ρ. Δούρου) προέβλεπε την εγκατάσταση Μονάδων Επεξεργασίας και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων σε ανενεργά λατομεία, σχέδιο που δεν θα προχωρήσει.

Διαλογή στην πηγή

Έμφαση θα δοθεί στη διαλογή στην πηγή και προς την κατεύθυνση αυτή θα χρηματοδοτηθεί με 150 εκατ. ευρώ η δημιουργία δικτύου για επιπλέον καφέ κάδους και οχήματα αποκομιδής, γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία. Με ορίζοντα το 2020, η Περιφέρεια Αττικής θέτει ως στόχο το ποσοστό ανάκτησης των βιοαποβλήτων να αγγίξει το 40%. Προς την κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσει στη διανομή 10.000 καφέ κάδων και 80 απορριμματοφόρων σε δήμους.

Σταδιακά, το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες, κλπ. Έως το τέλος Μαΐου, 60 φορτηγά του ΕΔΣΝΑ θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία, και θα χρησιμοποιούνται για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή