ECON -Economy, ecology, construction
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Έλλειμμα €673 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο

20-12-2019

Τον Οκτώβριο του 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε βελτίωση, καταγράφοντας έλλειμμα 673 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή μικρότερο κατά 241 εκατ. ευρώ από εκείνο του Οκτωβρίου του 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και σε μικρότερο βαθμό του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών και τη μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε κατά 353 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι η μείωση των συνολικών εξαγωγών αγαθών αντανακλά τη μείωση των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν (κατά 3,3% και 4,0% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Οι εισαγωγές αγαθών κατέγραψαν μείωση κατά 11,2% σε τρέχουσες τιμές.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 126 εκατ. ευρώ οφείλεται στην επιδείνωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ωστόσο, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 4,1% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 1,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρή αύξηση.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 697 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 1,6 δισεκ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντιστάθμισαν τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο κατά 0,4% σε τρέχουσες τιμές (1,4% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων κατέγραψαν άνοδο κατά 4,5% (4,9% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4% σε τρέχουσες τιμές (1,2% σε σταθερές τιμές), με εκείνες χωρίς καύσιμα να καταγράφουν αύξηση κατά 4,2% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ επιδείνωση παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,1% και 3,7% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων σχεδόν μηδενίστηκε εξαιτίας της βελτίωσης στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Οκτώβριο του 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου κεφαλαίων κατέγραψε πτώση και διαμορφώθηκε στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 206 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Οκτώβριο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 682 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 294 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 492 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,2 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Οκτώβριο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 67 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές. Οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (οι οποίες αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) κατέγραψαν αύξηση κατά 575 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή την πώληση των εταιριών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και περιουσίας της Τράπεζας Πειραιώς Intrum Hellas Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. και Intrum Hellas REO Solutions Α.Ε. στην Intrum Holding Spain S.A. (Ισπανία).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 615 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση (κατά 959 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση (κατά 888 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και στη μείωση των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους (κατά 111 εκατ. ευρώ). Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά την αύξηση (κατά 441 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 340 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις τους έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 3,2 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 25,1 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση (κατά 3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση (κατά 4,4 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 21,1 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Στο τέλος Οκτωβρίου 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 7,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,5 δισεκ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου του 2018, κυρίως λόγω μεταβολής στην αποτίμησή τους.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή