Τα κοιτάσματα αερίου της Κύπρου “κλειδί” για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο - Στο επίκεντρο η EMC 2020
Οι τελευταίες ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ ήρθαν να επιβεβαιώσουν την τεράστια σημασία που διαδραματίζει όχι μόνο η Κύπρος αλλά η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στα διεθνή ενεργειακά τεκταινόμενα. Η Κύπρος πλέον έχει αναβαθμιστεί ως πιθανός ενεργειακός τροφοδότης που θα καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων κέντρων κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη ήρθε πέρυσι την άνοιξη από την αμερικανική ExxonMobil και την Qatar Petroleum στο θαλάσσιο οικόπεδο Γλαύκος. Πρόκειται για την έκτη γεώτρηση από το 2011 που πραγματοποιήθηκε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη επιτυχημένη μετά την πρώτη γεώτρηση στο περίφημο κοίτασμα της Αφροδίτης.
Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν η τάξη μεγέθους του κοιτάσματος στο Γλαύκο είναι από 5 έως 8 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) με πιθανότητα 50% για 6 tcg και 75% 5 tcf, με άνοδο του ποσοστού όσο μειώνεται η ποσότητα. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Αφροδίτη, ήταν 7 έως 10 tcf με 50% πιθανότητα για 9 tcf και 75% 7tcf.
Η σημασία για την Κύπρο είναι μεγάλη με δεδομένο ότι για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης απαιτούνται κατ´ελάχιστον ποσότητες 10 tcf που σημαίνει ότι απαιτείται να εντοπιστεί ένα ακόμη κοντινό μικρό κοίτασμα της τάξης των 2 tcf και άνω.
Ο Γλαύκος αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος του τελευταίου διαστήματος για την ανατολική Ευρώπη, με την αξία του για την Κύπρο να ξεπερνά τα 50 δις ευρώ.
Ποια είναι λοιπόν σήμερα τα δεδομένα για την αγορά υδρογονανθράκων της Κύπρου;
Καταρχάς έχουμε δύο σημαντικές αλλά όχι μεγάλες για τα δεδομένα της περιοχής ανακαλύψεις στην Αφροδίτη και το Γλαύκο, που είναι μεγάλα κοιτάσματα αλλά όχι major όπως το Ζορ στην Αίγυπτο και το Λεβιάθαν στο Ισραήλ.
Δεύτερον, η αύξηση του συνολικού αποθέματος καθιστά πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο το project του αγωγού East Med. Όσο περισσότερο αέριο βρεθεί τόσο πιο πολύ δικαιολογείται η κατασκευή αγωγού που να ενώνει την ανατολική Μεσόγειο με τα κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης
Τρίτον, η στάση που έχουν τηρήσει τόσο η ExxonMobil όσο και η Γαλλική Total καταδεικνύουν την πρόθεση των δύο μεγάλων εταιρειών να παραμείνουν στην περιοχή και να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους ερευνώντας για όλα τα πιθανά αποθέματα της περιοχής. Η στάση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία και για την Ελλάδα όπου δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες στην Κρήτη.
Τέταρτον τα μεγέθη των κοιτασμάτων της Κύπρου δεν δικαιολογούν προσώρας την αυτόνομη εκμετάλλευση, ανοίγουν ωστόσο το δρόμο υπό προϋποθέσεις, για συνεργασία με άλλα ευρήματα στην περιοχή και τις υποδομές τους, όπως για παράδειγμα ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και παραγωγής (FPSO) στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin, τα οποία και εκμεταλλεύεται μια ελληνική εταιρεία η Energean.
Πέμπτον οι ανακαλύψεις στην Κύπρο λειτουργούν θετικά για την διενέργεια νέων ερευνών όχι μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Ειδικά για την Κύπρο, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές αφού υπάρχουν ακόμη πολλά οικόπεδα στα οποία δεν έχουν γίνει έρευνες ενώ ακόμη και σε αυτά που έχουν ήδη γίνει (όπως το οικόπεδο 9) μπορεί να γίνει νέα ερμηνεία των δεδομένων με βάση το μοντέλο του Ζορ, προκειμένου να γίνουν καινούριες προσπάθειες.
Με απλά λόγια το μήνυμα που στέλνουν οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, ενόψει και των ελληνικών ερευνών που αναμένονται στα τέλη του 2020, είναι ότι οι έρευνες είναι μια δύσκολη τεχνικά, επίπονη και υψηλού ρίσκου διαδικασία, στην οποία χρειάζεται υπομονή και ρεαλισμός.
Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνει η ευρύτερη κινητικότητα στην περιοχή, η Ανατολική Μεσόγειος έχει μπει στον ενεργειακό χάρτη και είτε ως κόμβος διαμετακόμισης είτε και ως παραγωγός, Ελλάδα και Κύπρος διαδραματίζουν και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται πλέον κορυφαία ονόματα της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως Shell, Exxon Mobil, Total, Eni, Qatar Petroleum, Statoil, Noble κλπ.
EMC 2020
Η δυναμική της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου στον τομέα των υδρογονανθράκων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης και συνεδρίου EMC 2020 – Eastern Mediterranean Offshore Conference & Exhibition, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Λευκωσίας CYPRUS EXPO.
Το EMC 2020 διοργανώνεται από την Ελληνική εταιρεία ROTA Exhibitions Greece και την International Exhibition Services (IES) από την Ιταλία με στόχο να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η εκδήλωση αποτελεί την τρίτη σε σειρά έκδοσης Εκδήλωση μετά τις διεθνώς καθιερωμένες OMC & MOC, που πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία εδώ και 30 χρόνια στην Ραβέννα της Ιταλίας και 20 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αντίστοιχα.
EMC 2020 - Η Eastern Mediterranean Offshore Conference & Exhibition αναμένεται να αποτελέσει την ιδανική πλατφόρμα για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε μια από τις πιο δυναμικές και ραγδαία αναπτυσσόμενες ενεργειακές αγορές. Στη έκθεση αναμένεται πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλες τις τελευταίες τεχνολογίες εξελίξεις, προϊόντα και υπηρεσίες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις εκθέτες της ενεργειακής βιομηχανίας. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών, θα παρουσιαστούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στους τομείς έρευνας, εξόρυξης, παραγωγής, ναυτιλίας, μεταφοράς, αποθήκευσης, διανομής, τεχνολογίας, ψηφιακού εξοπλισμού και πιστοποίησης.
Παράλληλα με την έκθεση θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα “Οι προοπτικές της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως πηγή και κόμβος ενέργειας – Η ανάδειξη της Κύπρου ως μείζον ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”. Μεταξύ των συνέδρων, περιλαμβάνονται Ρυθμιστικές αρχές, Κυβερνητικοί φορείς, μεγάλες εθνικές και διεθνείς εταιρείες ενέργειας, παγκόσμια αναγνωρισμένες, που θα συζητήσουν για το ρόλο του φυσικού αερίου και του LNG ως βιώσιμου καυσίμου με αισθητά χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα για τον πλανήτη. Εκτός από τις συνεδριάσεις της ολομέλειας του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν πολλές τεχνικές και εταιρικές παρουσιάσεις, ενώ διοργανώνονται ακόμα B2B συναντήσεις. Υπογραμμίζεται ότι στην οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου επικεφαλής είναι η πρόεδρος της ΕΥΚ καθηγήτρια Τούλα Ονουφρίου, ενώ μεταξύ άλλων συμμετέχουν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι καταξιωμένων εταιρειών της πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως Schlumberger, Egas, Delek Drilling, Saipem και Halliburton.
Το EMC 2020 - Eastern Mediterranean Offshore Conference & Exhibition, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο CYPRUS EXPOκαι τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Πηγή:energypress.gr