ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο πρώτο 15νθήμερο Δεκεμβρίου η β' φάση του market test για το FSRU Αλεξανδρούπολης - Κορυφώνονται οι διεργασίες για είσοδο 5ου παίκτη στο σχήμα

25-11-2019

Κλείδωσαν σύμφωνα με τις πληροφορίες τα τελικά κείμενα για τους όρους συμμετοχής στη β’ φάση του market test, τις ενδεικτικές ταρίφες, τα χρονοδιάγραμμα, και το μοντέλο σύμβασης για την μελλοντική δέσμευση δυναμικότητας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εντός των ημερών αναμενεται η έγκριση της ΡΑΕ, προκειμένου μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η β΄φάση του market test για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου της Gastrade, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.
Στο μέτωπο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αρμόδιες πηγές της εταιρείας, εκτιμούν ότι θα υπάρξει δυναμική συμμετοχή, από παίκτες τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρύτερης αγοράς της ΝΑ Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, κ.ά), καθώς επίσης από διεθνείς traders. Σημειωτέον ότι κατά την α’ φάση, συνολικά 20 εταιρείες, είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για δέσμευση στο σταθμό, δυναμικότητας 12,2 δισ κυβικών μέτρων κατ' έτος για τα επόμενα 10 χρόνια.

Σε επίπεδο μετοχικής συμμετοχής, εντός των επομένων εβδομάδων, αναμένεται να ολοκληρωθεί η είσοδος της ΔΕΠΑ στο έργο με την απόκτηση ποσοστού 20%, ενώ εξελίξεις για την εξαγορά αντίστοιχου μεριδίου αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, τόσο από την κρατική εταιρεία της Βουλγαρίας Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ), όσο και στο μέτωπο του 5ου μετόχου.

Εδώ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την πώληση ποσοστού 20% με κάποιους ενδιαφερόμενους, ένας εκ των οποίων είναι η Romgaz, μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στη Ρουμανία, και κύριος προμηθευτής στην εκεί αγορά. Σημειωτέον ότι η γενική συνέλευση της Romgaz έλαβε πρόσφατα απόφαση για συμμετοχή της εταιρείας στο έργο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάπου γύρω στα τέλη του έτους, αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό μετοχικό σχήμα της εταιρείας του FSRU, όπου μετέχουν ήδη με ποσοστά 20% η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και η GasLog του Πήτερ Λιβανού που δραστηριοποιείται στην μεταφορά LNG.

Συνάντηση Μπορίσοφ -Τραμπ

Τα παραπάνω παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον ο αμερικανικός παράγοντας. Η είσοδος στο FSRU, εταιρειών της περιοχής, όπως η BEH, και η Romgaz, θα σηματοδοτήσουν την στήριξη των κυβερνήσεων των συγκεκριμένων χωρών στο project, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, που είναι και η βασική έννοια της αμερικανικής πλευράς.

Σήμερα ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συναντάται στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος, θεωρείται βέβαιο ότι εκτός από αμυντικά ζητήματα, θα θέσει επί τάπητος και την ενίσχυση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για εξαγωγές LNG στην Βουλγαρία, προκειμένου να μειωθεί η ρωσική κυριαρχία στα Βαλκάνια, ενώ στην λογική της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, εντάσσονται τόσο ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, όσο και ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης.
Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, το LNG ήταν μεσοσταθμικά φθηνότερο κατά 20-50% συγκριτικά με το αέριο των αγωγών. Τους τελευταίους μάλιστα μήνες, έφτασε να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 65% της κατανάλωσης της ελληνικής αγοράς, τάση που προβλέπεται να συνεχιστεί ακόμη και να ενταθεί το 2020.
Σε επίπεδο επενδυτικής απόφασης για το FSRU, αυτή αναμένεται ότι θα ληφθεί στο πρώτο μισό του 2020, ενώ σε επίπεδο κατασκευής και ολοκλήρωσης, το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα του 2022.

Σχετικά με το project που συγκαταλέγεται για τέταρτη συνεχόμενη φορά στη λίστα των PCIs, και έχει προυπολογισμό γύρω στα 380 εκατ ευρώ, έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για ένταξη του στο ΕΣΠΑ. 
Ταυτόχρονα, τρέχει και ο διαγωνισμός για την κατασκευή των αγωγών και σταθερών εγκαταστάσεων του έργου, ενώ ο διαγωνισμός για την προμήθεια της πλωτής μονάδας, αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Δεκέμβριου, κατόπιν έγκρισης της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ (ΕΠΑΝΕΚ).
Σημειωτέον ότι στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπεται ότι το 20% της μελλοντικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ στο FSRU, θα ενταχθεί στην προς πώληση ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή θα δοθεί “προίκα” στον αυριανό της αγοραστή.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή