ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Αλβανία ανεβάζει στροφές στα φωτοβολταϊκά με νέους διαγωνισμούς και προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον

26-02-2020

Η Αλβανία επιχειρεί να αναπτύξει τις ΑΠΕ στο έδαφός της με το δικό της τρόπο, προκειμένου να προσθέσει νέες πηγές πράσινης ενέργειας πέραν των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό της μείγμα και να αποδείξει ότι μπορούν να "σταθούν" ανταγωνιστικά σε όρους κόστους.

Όλα αυτά ενώ η χώρα υπολείπεται κατά 3,1% του στόχου 38% που έχει θέσει για τις ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2020.

Σημειώνεται ότι “τρέχει” διαγωνισμός και για ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό, ισχύος 140 μεγαβάτ, ονόματι Karavasta, όπου τα Τίρανα προσφέρουν ταρίφα για τη μισή παραγωγή του φωτοβολταϊκού πάρκου και η μέγιστη τιμή τοποθετείται στα 55 ευρώ/μεγαβατώρα. Για το εν λόγω έργο, η υπουργός ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου δήλωσε: "Η δημοπρασία αποτελεί νέο οδόσημο για τους διαγωνισμούς που διοργανώνει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μοντέλο-πακέτο με τη στήριξη της EBRD που χρησιμοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές από τις ευρωπαϊκές χώρες". Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, πολλές επιχειρήσεις από το εξωτερικό έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το έργο, καθώς υποβλήθηκαν 20 προσφορές και η τελική προθεσμία είναι η 16η Μαρτίου.

Επίσης, υπάρχει και φωτοβολταϊκό ισχύος 100 μεγαβάτ το οποίο προορίζεται να υλοποιηθεί στο Ακερνί και το έχει αναλάβει από το 2018 η κοινοπραξία India Power, το οποίο όμως πλησιάζει την τελική προθεσμία δίχως να υπάρχουν εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, η LM Energy έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την κατασκευή φωτοβολταϊκού 50 μεγαβάτ στο Φιέρι.

Ένα άλλο ενδιαφέρον έργο που προχωρά είναι το πλωτό φωτοβολταϊκό των 2 μεγαβάτ που έχει αναλάβει η Statkraft και θα χαρακτηρίζεται από ταρίφα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για περίοδο 15 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Η προσπάθεια της Αλβανίας εκτείνεται όμως και στα φωτοβολταϊκά για στέγες, καθώς η κυβέρνηση ξεκίνησε πέρυσι πρόγραμμα net metering για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αφορά συστύηματα έως 500 κιλοβάτ. Στόχος είναι η εγκατάσταση ισχύος 200 μεγαβάτ στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθούμε επίσης στις ήδη ολοκληρωμένες προσπάθειες της χώρας. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη εγκατασταθεί 24 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών ισχύος 2 μεγαβάτ με ταρίφα 100 ευρώ/μεγαβατώρα. 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή