Πατούλης: «Θωρακίζουμε τις πόλεις μας κατά της κλιματικής αλλαγής»
Τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χάσιμο χρόνου από την προσπάθεια που οφείλουν να καταβάλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, έκρουσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.
Χαιρετίζοντας την ημερίδα για την κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Η νεολαία που καινοτομεί» από το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Περιφερειάρχης εστίασε στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης.
«Πρέπει να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη και να εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι μπορούμε να το πράξουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει επιλέξει σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο να δώσει το δυναμικό της «παρών» στις πράσινες πρωτοβουλίες του σήμερα και του αύριο και το έχει καταδείξει με πρωτοστάτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ, από την αρχή αυτής της 20ετίας».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως στον αγώνα, που από κοινού καταθέτουν τα κράτη, οι Ευρωπαϊκές χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη, η UNESCO, όπως και τα δίκτυα Πράσινων και Βιώσιμων Πόλεων, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, η Ελλάδα είναι επιφορτισμένη, πλέον πολλών ευρωπαϊκών και άλλων χωρών ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, να ξεπεράσει τις δυνατότητές της και να θέσει τον ίδιο τον εαυτό της σε εγρήγορση, δέσμευση και αποτελεσματικότητα.
«Στηρίζουμε τη χρήση της διαστημικής τεχνολογίας στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών»
Επιπρόσθετα, με αφορμή τη θεματική ενότητα «Η διαστημική τεχνολογία και η διαχείριση των κινδύνων για μία ανθεκτική κοινωνία», συνεχάρη τους διοργανωτές που συνέδεσαν στο πλαίσιο της ημερίδας την κλιματική αλλαγή με τον Πολιτισμό, με στόχο να παρουσιαστούν οι μετρήσιμες επιπτώσεις, εκτός από τη φυσική και στην πολιτιστική κληρονομιά, και μάλιστα με βάση τις δορυφορικές επικοινωνίες, όπως και τις παρατηρήσεις των ελληνικών και γαλλικών φορέων.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μία τέτοια επιστημονική συνάντηση εκπέμπει ΣΟΣ με “διαστημική τεκμηρίωση” για την απειλή της κλιματικής αλλαγής ως προς τα μνημεία του κόσμου» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο επιστημονικός και ερευνητικός διάλογος σήμερα γύρω από τη χρήση της διαστημικής τεχνολογίας στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών, θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς.
Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πως από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του στην Περιφέρεια, έδειξε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Διαστημικής Τεχνολογίας στη Διαχείριση των Κινδύνων, για τη θωράκιση της Αττικής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Αττική, που υπαγορεύουν την υλοποίηση άμεσων δράσεων μείωσης του κινδύνου των καταστροφών και την ανάγκη σχεδιασμού ενός στρατηγικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε πως η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας είναι κυρίαρχος άξονας των πολιτικών της νέας διοίκησης.
«Θα κάνουμε πράξη το όραμα μας για μια πράσινη Αττική, μια Περιφέρειας Υγείας και Ευεξίας»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στην κοινή πρόταση για υιοθέτηση κειμένου διακήρυξης που έχει καταθέσει η Ελλάδα- με τον παγκόσμιο μετεωρολογικό οργανισμό και την UNESCO- και η οποία έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα έθνη ως εμβληματική πρόταση για το Κλίμα με δράσεις που συνάδουν με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και τους στόχους των Παρισίων.
«Τη συγκεκριμένη πρόταση προτίθεμαι να υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις και στην ΕΕ, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης, στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Το ψήφισμα για την διακήρυξη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς που καταθέτει η χώρα μας, χαίρει της υποστήριξης πολλών κρατών-μελών, και αξίζει να κουβαλάει την πατρότητά της από την Ελλάδα, συμβολίζοντας αιώνια την αξία της διατήρησης της Φύσης και των Μνημείων για τον πολιτισμό της γης. Για τη διοίκησή μας στην Περιφέρεια Αττικής Μνημεία και Φύση αποδίδουν το όραμά μας για μια πράσινη Αττική, μια Περιφέρεια Υγείας και Ευεξίας, που θα αναπτυχθεί στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης ο Κομουά Πατρίκ, Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, ο Καθ. Μανώλης Πλειώνης, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Δρ Κοντοές Χάρης από το Κέντρο Αριστείας ΒEYOND, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Καθ. Ζερεφός Χρήστος, Ακαδημαϊκός, Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Πηγή:energypress.gr