Μετά την κόντρα με την ΕΒΙΚΕΝ η ΔΕΗ αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης CO2 - Επιστολή στη ΡΑΕ
Σε βελτίωση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης CO2 για τα τιμολόγια Χαμηλής, Μέσης και Υψηλής Τάσης προχωρά η ΔΕΗ, όπως ενημερώνει τη ΡΑΕ με σχετική επιστολή της, ανταποκρινόμενη προφανώς τόσο στις αντιδράσεις εκ μέρους της βιομηχανίας όσο και στις παρατηρήσεις της Αρχής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ αποφάσισε ο υπολογισμός της μοναδιαίας χρέωσης CO2 να γίνεται κάθε μήνα ανεξάρτητα από το αν τον προηγούμενο μήνα οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 είχε μεταβληθεί ±10% ή όχι.
Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1ης Δεκεμβρίου 2019, ενώ, όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ, δεν υπάρχει αδιαφάνεια στις παραμέτρους υπολογισμού της ρήτρας CO2, καθώς η μεθοδολογία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Μετωπική ΔΕΗ - Βιομηχανίας: Η αδιαφάνεια στη χρέωση CO2, η παρέμβαση της ΡΑΕ και ο κίνδυνος προστίμων
Ως πρώτη προτεραιότητα της ατζέντας των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας για τη νέα χρονιά προβάλλεται το τελευταίο διάστημα το ζήτημα του υπολογισμού της χρέωσης διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ, που έγινε πριν τις γιορτές, με τα μέλη της Ένωσης να αμφισβητούν τον ορθό υπολογισμό της χρέωσης καθώς μάλιστα τα τιμολόγια της ΔΕΗ δε συνοδεύονται από την αναγκαία ανάλυση.
Το θέμα δεν είναι καινούριο, καθώς η ΕΒΙΚΕΝ έχει ζητήσει εδώ και ένα χρόνο από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ, μέσω της Διεύθυνσης μεγάλων πελατών, αναλυτικό υπολογισμό στη χρέωση CO2, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Από πλευράς ΕΒΙΚΕΝ, μάλιστα, καταλογίζεται στην εν λόγω υπηρεσία, η αρνητική στάση που είχε ως αποτέλεσμα να τορπιλιστεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ υπουργείου Ενέργειας, ΣΕΒ και ΔΕΗ, με αντικείμενο ακριβώς τη χρέωση του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η αντιστάθμιση που ελάμβαναν οι βιομηχανίες, δεν επαρκούσε για να καλυφθεί η χρέωση των διοξειδίων. Τελικά το θέμα λύθηκε με τη συμβολή του ΥΠΕΝ.
Ακολούθησε σειρά επιστολών της ΕΒΙΚΕΝ προς τη ΡΑΕ, πάντα για το θέμα των διοξειδίων, με την ανεξάρτητη αρχή να εντοπίζει θέμα σοβαρής παραβίασης του Κώδικα Προμήθειας, σε σχέση με την χρέωση CO2.
Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η ΕΒΙΚΕΝ, εκτός από το θέμα της αδιαφάνειας, είχε θέσει θέμα κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς αυτή είχε ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ να εφαρμόζει χρεώσεις που δεν αντανακλούσαν στο πραγματικό κόστος. Συγκεκριμένα, η χρέωση δε βασιζόταν στις πραγματικές εκπομπές διοξειδίου των θερμικών μονάδων της ΔΕΗ τον προηγούμενο αλλά στις εκπομπές που είχαν υπολογιστεί κάποια στιγμή το προηγούμενο διάστημα.
Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η ΕΒΙΚΕΝ εκτιμά ότι οι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ έχουν υπερχρεωθεί με ένα ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση δύο μεγάλους καταναλωτές οι οποίοι στις συμβάσεις που υπέγραψαν ζήτησαν και πέτυχαν να μην ισχύσει η ρήτρα και να γίνεται μηνιαίος υπολογισμός της χρέωσης με βάση τις πραγματικές εκπομπές. Εντός της ΔΕΗ μάλιστα υπήρξαν στελέχη που διαφώνησαν με την απόφαση να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού και εισηγήθηκαν στα νέα τιμολόγια της Μέσης Τάσης που ισχύουν από 1 Οκτωβρίου 2019 να υπάρξει εκ νέου εφαρμογή της ρήτρας υπολογισμού. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει γνωστές οι παρεμβάσεις της ΕΒΙΚΕΝ, που θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται ο Κώδικας Προμήθειας.
Κατάργηση
Υπό το βάρος των παρεμβάσεων της ΕΒΙΚΕΝ, αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ωστόσο η πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι ανεξάρτητα με την τύχη της ρήτρας, θα πρέπει να υπάρξει απολογιστικός υπολογισμός με βάση τις πραγματικές εκπομπές, των χρεώσεων CO2 γιατ ο διάστημα 2018 και 2019, που θεωρεί ότι υπάρχει υπερχρέωση. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξει νέα επιστολή τόσο προς τη Ρυθμιστική Αρχή όσο και προς τη ΔΕΗ (τρίτη κατά σειρά).
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης είναι ότι η υπερχρέωση των διοξειδίων, είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί υψηλότερη τιμή κατά 4 ευρώ η μεγαβατώρα στους μεγάλους πελάτες της Μέσης τάσης, διαμορφώνοντας την τιμή υψηλότερα κατά περίπου 8%.
Από πλευράς ΕΒΙΚΕΝ, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να κατατεθεί επίσημη καταγγελία στη ΡΑΕ, η οποία με τη σειρά της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, είναι πιθανό να επιβάλει κυρώσεις.
Το ερώτημα, τέλος, που θέτουν κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ είναι πως η ΔΕΗ εκτίθεται σε τέτοιους κινδύνους, απορρίπτοντας δίκαια αιτήματα των πελατών της, την ίδια στιγμή μάλιστα που η ίδια προσβλέπει στη στήριξη της βιομηχανίας σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της επιβολής περιορισμού στα προθεσμιακά συμβόλαια μεταξύ παραγωγής και προμήθειας.
Πηγή:energypress.gr