Δημοσιεύτηκε η 4η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος - Παραμένει στα PCI το "υπόλοιπο" της διασύνδεσης EuroAsia
Χωρίς να επιφυλάσσει εκπλήξεις για την Ελλάδα δημοσιεύτηκε εχθές η 4η λίστα με τα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος τα λεγόμενα PCIs (Project of Common Interest), με τον τομέα ηλεκτρισμού και τα έξυπνα δίκτυα να καταλαμβάνουν την μερίδα του λέοντος με το 70% των έργων.
Η παραπάνω ετεροβαρής κατανομή των έργων στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρώπης αντικατοπτρίζει τον ολοένα και αυξανόμενο ρόλο των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα καθώς και την ανάγκη για ενίσχυση των δικτύων επιτρέποντας την ενσωμάτωση των μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας και το διασυνοριακό εμπόριο.
Η λίστα αυτή αποτελεί την πρόταση της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη νέα λίστα, μετά την απόφαση για υλοποίηση της διασύνδεσης Αττική - Κρήτη ως εθνικό έργο, περιλαμβάνονται οι άλλοι δύο από τους τρείς κλάδους της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia, δηλαδή το Κρήτη - Κύπρος και το Κύπρος - Ισραήλ.
Ειδικότερα τα ελληνικού ενδιαφέροντος έργα που περιλαμβάνονται στην 4η λίστα έργων PCIs είναι τα εξής:
Ηλεκτρισμός
3.24 Αντλητικό Υδροηλεκτρικό Έργο Αποθήκευσης στην Αμφιλοχία
3.7.1. Διασυνδετική γραμμή Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Νέας Σάντας (Ελλάδα) και Maritsa 1 (Βουλγαρία)
3.10 Διασυνδετική γραμμή Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα (γνωστό ως Euroasia Interconnector) και η οποία περιλαμβάνει τα εξής έργα:
- 3.10.1 Διασύνδεση μεταξύ Χαντέρας (Ισραήλ) και Κοφίνου (Κύπρος),
- 3.10.2 Διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου (Κύπρος) και Κορακιά, Κρήτη (Ελλάδα)
Φυσικό Αέριο
6.8.1 Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (γνωστός ως IGB) μεταξύ Κομοτηνής (Ελλάδα) και Στάρα Ζαγόρα (Βουλγαρία) καθώς και τον σταθμό συμπίεσης στους Κήπους (Ελλάδα)
6.9.1 Τερματικός σταθμός LNG στη Βόρεια Ελλάδα (FSRU Αλεξανδρούπολης)
6.20.3 Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, μετρητικός και ρυθμιστικός σταθμός
7.1.3 Διαδριατικός αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), ο σταθμός συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία, μετρητικός και ρυθμιστικός σταθμός
7.3.1 Αγωγός Φυσικού Αερίου EastMed για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κρήτης προς την ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια την ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία μετρητικού και ρυθμιστικούς σταθμού στη Μεγαλόπολη. μετρητικός και ρυθμιστικός σταθμός
7.3.3 Υποθαλάσσιος αγωγός μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, γνωστός ως Poseidon Pipeline.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την λίστα εδώ.
Πηγή:energypress.gr