Καταρρέει η παραγωγή πετρελαίου στην Λιβύη
Η παραγωγή πετρελαίου στην Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης αφού αναμένεται να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, καθώς ο αποκλεισμός ενός από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου από δυνάμεις του Λιβυικού Εθνικού Στρατού υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, επηρεάζει άμεσα τη συνολική παραγωγή της χώρας.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της National Oil Corporation Mustafa Sanalla, η παραγωγή της Λιβύης στον συγκεκριμένο τομέα έχει μειωθεί στις 400,000 βαρέλια την ημέρα, από 1.3 εκ. από την ημέρα εκκίνησης των εμφύλιων προστριβών στη χώρα. «Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο στα 72,000 βαρέλια την ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Sanalla.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Ανατολικού και του Νότιου τμήματος της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πετρελαϊκών τερματικών σταθμών της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι δυνάμεις του Χαφτάρ τερμάτισαν τις εξαγωγές πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση του Σάρατζ.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ αποφάσισε να μπλοκάρει τις διαδικασίες εξαγωγής αργού μετά από τις τελευταίες εξελίξεις της διάσκεψης στην Μόσχα και την αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Αποτυχία, σημειώθηκε επίσης και στην διάσκεψη του Βερολίνου, παρά την παρουσία αρκετών πολιτικών ηγετών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον κ. Sanalla, «οι απώλειες στην προμήθεια πολύτιμων αερίων και δη περελαϊκών πηγών, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δημιουργούνται ελλείψεις και συρρικνώνεται το εθνικό δίκτυο της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα». Επισήμως, η National Oil Corporation τερμάτισε την παραγωγή στις πετροχημικές της εγκαταστάσεις στην Brega, με σκοπό να «απελευθερώσει τις προμήθειες αερίων», όμως εκφράζονται φόβοι ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα .
Τέλος, ο κ. Senalla χαρακτήρισε το κλείσιμο της παραγωγής πετρελαίου ως το «χειρότερο σενάριο» που συνέβη στην χώρα μετά την επανάσταση του 2011 και την άνοδο του Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία.
Πηγή:energypress.gr