Σκρέκας: Ο αγρότης μηδενίζει το κόστος ενέργειας μέσα από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά με εγγυημένα δάνεια από τις τράπεζες
Ημερίδα διαβούλευσης για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στην Κοζάνη στο κτίριο της ΖΕΠ παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα.
Ο κ. Σκρέκας μίλησε για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα προστατεύοντας το περιβάλλον και αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής .Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο χαμηλό κόστος παραγωγής και τον τρόπο που θα μειωθεί με το νόμο για το αγροτικό πετρέλαιο να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει και το κόστος λιγνιτικής ενέργειας , όπως ανέφερε και επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε από τη ΔΕΗ μειώσεις ,δίνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία στον Έλληνα αγρότη να κατασκευάσει ένα αγροτικό φωτοβολταϊκό και να μηδενίζει μόνος του το κόστος ενέργειας. Υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,ένα χρηματοδοτικό πακέτο 170 εκ ευρώ για αγρότες και νέους με περίοδο χάριτος τα 5 χρόνια. Ο αγρότης κάνει επένδυση χωρίς να πληρώνει τίποτα για 10 χρόνια και την πρώτη δόση με χαμηλό επιτόκιο . «Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος συζητάμε να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα για αγροτικά φωτοβολταϊκά , για να συμψηφίσει το κόστος της ενέργειας». Μάλιστα ανέφερε ότι ο Μάκης Βορίδης πριν ενάμιση μήνα προώθησε ένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο εγγυήσεων για δάνειο των τραπεζών στους αγρότες ύψους 450 εκ ευρώ.
Για τη μείωση του κόστους παραγωγής σημείωσε το παράδειγμα της ευφυούς γεωργίας. Μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία , από το κινητό μπορεί ο αγρότης να βλέπει το χωράφι του και αν είναι κόκκινο να πρέπει να το ποτίσει. «Χρειάζεται ένα σύστημα μόνιμης, σταθερής εκπαίδευσης και ενημέρωσης του Έλληνα αγρότη και αγρότισσας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως το 70 αλλά και τις ίδιες υποδομές.» Τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης του βρόχινου αρδευτικού νερού και διανομής αυτού μέσα από έξυπνα αρδευτικά δίκτυα για να μειώσουμε το κόστος άρδευσης. Χρησιμοποιούμε 3 φορές περισσότερο νερό από την Ισπανία και ως πολίτες πάνω από 2, 5 φορές περισσότερο από έναν Ευρωπαίο πολίτη, όπως ανέφερε.
Πηγή:energypress.gr