Ανατροπές το 2019: Στους 627.000 οι πελάτες που άλλαξαν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας – Στο 33% το μερίδιο της ΔΕΠΑ στη χονδρική
Θεαματικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται στις αγορές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Στον ηλεκτρισμό δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν διστάζουν να αλλάξουν πάροχο, επιζητώντας τις ευκαιρίες σε ανταγωνιστικές τιμές και προσφορές, ενώ την ίδια στιγμή η κραταιά ΔΕΠΑ υποχωρεί όλο και περισσότερο καθώς ενεργειακές επιχειρήσεις προχωρούν χωρίς τη μεσολάβηση της δημόσιας επιχείρησης σε προμήθεια φυσικού αερίου αλλά και σε εμπόριο.
Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνουν τις μεγάλες ανατροπές που σημειώνονται στους δύο κλάδους ανοίγοντας με τον τρόπο αυτόν τον ανταγωνισμό και διαμορφώνουν ένα νέο πιο δυναμικό τοπίο για το 2020.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Νεκταρία Καρακατσάνη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Athens Energy Dialogues» το 2019 627.000 οικιακοί καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος με αποτέλεσμα να σημειωθεί ρεκόρ από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά ηλεκτρισμού. Η αύξηση των πελατών αυτών είναι της τάξης του 85% αφού το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας, ήταν 338.000.
Οι ενεργές εταιρίες προμήθειας ρεύματος ήταν τουλάχιστον 20 και στην αγορά διέθεσαν άνω των 40 προϊόντων επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να διευρύνουν όσο το δυνατό περισσότερο το πελατολόγιο τους. Με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα εκτιμάται ότι στους εναλλακτικούς παρόχους έχουν περάσει τουλάχιστον 800.000 καταναλωτές. Αξιοσημείωτο μέγεθος αν και μικρό μπροστά στο σύνολο των 7,4 εκατομμυρίων.
Το φυσικό αέριο
Χρονιά ρεκόρ και ανατροπών ήταν η περσινή και για την αγορά φυσικού αερίου.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Καρακατσάνη το μερίδιο της ΔΕΠΑ στη χονδρεμπορική υποχώρησε θεαματικά και συγκεκριμένα στο 33% από 58% το 2018.
Επίσης το μερίδιο των εισαγωγών της ΔΕΠΑ έπεσε στο 42% από 72% την περασμένη χρονιά.
Τα δύο αυτά στοιχεία φανερώνουν την έντονη δραστηριοποίηση ιδιωτικών ενεργειακών εταιριών στην αγορά, οι οποίες βρήκαν χώρο για να ανταγωνιστούν τη δημόσια επιχείρηση. Έφεραν δικές τους ποσότητες απευθείας από εξαγωγείς και παραγωγούς φυσικού αερίου, τις οποίες και πρόσφεραν σε ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με εκείνες της ΔΕΠΑ.
Πηγή:energypress.gr