Ένα βήμα πίσω η ΕΒΙΚΕΝ: Αποδέχεται το όριο 10% στις διμερείς συμβάσεις για μεταβατικό διάστημα - Οι 2 προϋποθέσεις και οι 2 λόγοι
Θετική είναι η άποψη που κατέθεσε η ΕΒΙΚΕΝ στη δημόσια διαβούλευση που διενεργεί η ΡΑΕ επί των εισηγήσεων του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου για τους κανονισμούς λειτουργίας των αγορών του Target Model (επόμενη ημέρα και ενδοημερήσια αγορά). Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας είχαν ταχθεί εναντίον της θέσπισης οποιουδήποτε ορίου στις διμερείς συμβάσεις των καθετοποιημένων παικτών και της ΔΕΗ, η ΕΒΙΚΕΝ κάνει ένα βήμα πίσω.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η επιστολή συμμετοχής στη διαβούλευση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Αντώνη Κοντολέων, η άποψης της ΕΒΙΚΕΝ είναι ότι το ρυθμιστικό μέτρο που θα θεσπιστεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης (το ποσοστό των ποσοτήτων ενέργειας που αντιστοιχούν σε ποσότητες ενέργειας επί συναλλαγών Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων εντός της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς ή διμερώς, δεν δύναται να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των ποσοτήτων ενέργειας που αγοράστηκαν με αποδεκτές Εντολές Αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας) θα πρέπει να έχει εφαρμογή σε όλους τους καθετοποιημένους παίκτες με μερίδιο λιανικής προμήθειας άνω του 4% (Η τιμή Χ% θα πρέπει να προσδιοριστεί στο 4%).
Επιπλέον, σύμφωνα με τη θέση των βιομηχανικών καταναλωτών θα πρέπει να έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα έτσι ώστε να μην έχει ως αποτέλεσμα στην πράξη να συνεχίσει η αγορά να λειτουργεί ως υποχρεωτική αγορά.
Στην επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει δια του προέδρου της τις πάγιες θέσεις της ότι δηλαδή η υφιστάμενη δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου και οδηγεί σε μη ανταγωνιστικές τιμές.
“Οι τιμές στην ελληνική αγορά εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες τόσο εκείνων των γειτονικών αγορών όσο και όλων των ευρωπαϊκών αγορών (53% υψηλότερη), γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η ΔΕΗ σήμερα αδυνατεί να πετύχει το στόχο ενός «net-byer», δηλαδή τη συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα” αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ. Ο ίδιος εκτιμά ότι καθώς με τη λειτουργία της αγοράς επόμενης ημέρας θα καταργηθούν τα υφιστάμενα επίπεδα αναφοράς μέσου μεταβλητού κόστους ως κανόνα ελάχιστης τιμής στις εντολές πώλησης των παραγωγών καθώς και της ανάκτησης κόστους σβέσης και μεταβλητού κόστους, οι λιγνιτικές μονάδες θα εντάσσονται πλέον πολύ δύσκολα στην αγορά αφού έχουν σαφώς υψηλότερο μεταβλητό κόστος από τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο ενώ και ο αλγόριθμος επίλυσης της αγοράς δεν θα λαμβάνει υπόψη του το κόστος σβέσης των μονάδων.
“Με τα δεδομένα αυτά, ενισχύεται η πεποίθηση ότι οι υπόλοιποι καθετοποιημένοι παίκτες στην αγορά έχουν επίσης τη δυνατότητα να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των τιμών και την εν γένει λειτουργία της αγοράς.
Ως εκ τούτου, οι συνθήκες ανταγωνισμού και ρευστότητας στην αγορά διαμορφώνονται, όχι μόνο από το δεσπόζοντα παίκτη αλλά και από τους υπόλοιπους καθετοποιημένους παίκτες, των οποίων η δυνατότητα εξάσκησης ανάλογων πρακτικών είναι δυνατόν να επηρεάσει συνολικά την αποτελεσματικότητα της αγοράς” επιχειρηματολογεί η επιστολή του προέδρου της ΕΒΙΚΕΝ.
Εκτός από τις δύο προϋποθέσεις που αναφέρονται στην επιστολή, δηλαδή ότι η συμφωνία με το όριο στα διμερή αφορά στην υιοθέτηση του μέτρου για όλους τους καθετοποιημένους παίκτες και με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, η θέση της ΕΒΙΚΕΝ αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης και προς τη νέα ηγεσία του ΕΧΕ, βάζοντας τέλος στην διαρκή αντιπαράθεση που είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση, οι βιομηχανικοί καταναλωτές δεν κρύβουν ότι θεωρούν την προθεσμιακή αγορά ως κομβική για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη δημιουργία συνθηκών μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, που θα επιτρέψει την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της βιομηχανίας.
Πηγή:energypress.gr