Τέλος του έτους τo αίτημα για διακοψιμότητα και ΑΔΙ Ευελιξίας - Σε περίπου ένα χρόνο το νέο σχέδιο για το Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος
Ταυτόχρονα, θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους στις Βρυξέλλες, το κρίσιμο για την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς, αίτημα παράτασης, τόσο για το μέτρο της διακοψιμότητας, όσο και για το Μεταβατικό Μηχανισμό Ευελιξίας (ΑΔΙ), σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο “Energypress”, πηγές του ΥΠΕΝ.
Κλειδί, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία τεκμηρίωση για την σκοπιμότητά τους, αποτελεί η Μελέτη Επάρκειας Συστήματος, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραδίδει εντός των ημερών ο ΑΔΜΗΕ, σχετικά με την επάρκεια του συστήματος.
Σε αυτήν, έχουν ληφθεί μια σειρά από παραδοχές, έπειτα από συνεννόηση με το ΥΠΕΝ, που βασίζονται στους στόχους του νέου ΕΣΕΚ, γι’ αυτό και η ολοκλήρωσή της αποτελεί προϋπόθεση για την ταυτόχρονη υποβολή στην Κομισιόν, των προτάσεων για το Μηχανισμό Ευελιξίας και τη διακοψιμότητα.
Στην σημασία της Μελέτης Επάρκειας Συστήματος, είχε αναφερθεί τον Οκτώβριο στο συνέδριο του “Energypress” ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ι. Μάργαρης, επισημαίνοντας ότι “με βάση τα νέα δεδομένα που αφορούν στους στόχους για την απολιγνιτοποίηση και τις ΑΠΕ, θα έχουμε ετοιμάσει πριν το τέλος του έτους όλες τις απαραίτητες μελέτες (Λειτουργίας, Στατικής Ασφάλειας κ.λπ.), προκειμένου να αξιολογηθούν τόσο τεχνικές παράμετροι του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ, όσο και οικονομικές”. Τέτοιες για παράδειγμα, είναι το κόστος των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι παραπάνω φιλόδοξοι στόχοι.
Ειδικά το μέτρο της διακοψιμότητας, που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, και για το οποίο η βιομηχανία ζητά την παράτασή του για τρία χρόνια, σε όλο το μέχρι σήμερα διάστημα που αυτή βρισκόταν σε ισχύ, συνέβαλε στη “μετατροπή” των βιομηχανικών καταναλωτών σε παρόχους υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου, προκειμένου να αποφεύγονται κίνδυνοι που αφορούν στην ευστάθεια του συστήματος.
Στα τέλη του 2020 ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας
Τόσο η διακοψιμότητα, όσο και ο Μηχανισμός Ευελιξίας, λογικά δεν θα αργήσουν πολύ να εγκριθούν, ωστόσο εντελώς διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ισχύουν ως προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος. Το σχέδιο θα εκπονηθεί αφού πρώτα λειτουργήσει το target model, και αντληθούν απ’ αυτό δεδομένα, όπως λένε πηγές του ΥΠΕΝ, γεγονός που παραπέμπει την υποβολή του στις Βρυξέλλες, περί τα τέλη του 2020.
Το σχέδιο που είχε στείλει στην Κομισιόν η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ, θεωρείται ανυπόστατο, καθώς έχει αλλάξει ολόκληρος ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και συνεπώς και τα δεδομένα πάνω στα οποία στηριζόταν το σχέδιο Σταθάκη.
Πηγή:energypress.gr