Επαφές με DG Comp: Θέμα χρόνου η έγκριση διακοψιμότητας και μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας
Συγκεκριμένες παρατηρήσεις και ερωτήματα έχουν θέσει οι αξιωματούχοι της DG Comp στην ελληνική πλευρά, τόσο για την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, όσο και για τον Μεταβατικό Μηχανισμό Ευελιξίας που έχει υποβληθεί από το ΥΠΕΝ στις Βρυξέλλες.
Οι συναντήσεις που είχε η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου την Τετάρτη με τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε «δημιουργικό» πλαίσιο, με την έννοια της αποσαφήνισης των θέσεων, αλλά και της τεχνικής τεκμηρίωσης.
Οι κοινοτικοί δείχνουν να ξεπερνούν σταδιακά την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπιζαν την ελληνική αντιπροσωπεία, λόγω του ότι η χώρα μας δεν υπήρξε πάντα συνεπής, κατά το παρελθόν, στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.
Από σήμερα κιόλας, στο ΥΠΕΝ ετοιμάζουν τις απαντήσεις που θα στείλουν στην DG Comp ώστε να «τρέξουν» τα δύο θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 15 περίπου ημέρες και αφού πρώτα σταλούν οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς, η κ. Σδούκου θα βρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες για εκ του σύνεγγυς επαφές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων που γνωρίζουν τα διαλαμβανόμενα, το μέτρο της διακοψιμότητας έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί, κυρίως επειδή βασίζεται στη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η οποία συμπεραίνει ότι υπάρχει πράγματι η ανάγκη αυτή.
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα έχει εγκριθεί το μέτρο μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου που ισχύει το υφιστάμενο. Συνεπώς θα υπάρξει ένα διάστημα κάποιων μηνών (δύο ή περισσότερων) κατά το οποίο η βιομηχανία δεν θα καλύπτεται από διακοψιμότητα.
Για το θέμα του προσωρινού Μηχανισμού Ευελιξίας η έγκριση από την Κομισιόν είναι δυσκολότερη, καθώς είναι και δυσκολότερο να τεκμηριωθεί ότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τις ευέλικτες μονάδες, ενώ, επιπλέον, σύντομα η ευελιξία θα αμείβεται στο πλαίσιο του target model.
Το αίτημα της χώρας μας για την παράταση της διακοψιμότητας και το προσχέδιο για το μηχανισμό των ΑΔΙ ευελιξίας εστάλησαν στις υπηρεσίες της Κομισιόν (προκοινοποίηση) στο τέλος Δεκεμβρίου μετά από συνεννοήσεις που είχαν γίνει εν τω μεταξύ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι ο νέος μηχανισμός διακοψιμότητας θα έχει 2ετή διάρκεια, ωστόσο αν στο μεσοδιάστημα τεθεί σε εφαρμογή ο “Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος”, τότε αυτόματα η διετής παράταση, παύει να ισχύει.
Σημειωτέον ότι στη περίπτωση του "Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος", πρώτα θα πρέπει να λειτουργήσει το target model, και να αντληθούν απ’ αυτό τα ανάλογα δεδομένα και συμπεράσματα, και μετά να αποσταλεί η ελληνική πρόταση στις Βρυξέλλες, γεγονός που παραπέμπει την υποβολή του περί τα τέλη του 2020 στην καλύτερη περίπτωση.
Πηγή:energypress.gr