ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χατζηδάκης: Διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και πράσινες δράσεις η βασική ατζέντα του Υπουργείου - Τι θα "φέρει" το 2020

23-01-2020

Τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και τις βασικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για το αμέσως επόμενο διάστημα, δίχως να απουσιάζει κάτι, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Dialogues.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του Υπουργείου επικεντρώνει σε διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, πράσινες δράσεις σε συνδυασμό με μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική.

Στο “μέτωπο” των αποκρατικοποίησεων, η βαρύτητα του χαρτοφυλακίου του ΥΠΕΝ είναι εμφανής, δεδομένου ότι τα 2/3 των αποκρατικοποίησεων αφορούν στις αρμοδιότητές του. Από την άποψη αυτή, ο Υπουργός δήλωσε, σε κάθε τόνο, πως θα προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί και αποφασιστεί. Ταυτόχρονα, η ανάλογη αποφασιστικότητα χαρακτηρίζει την ηγεσία του ΥΠΕΝ σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την έναρξη του target model.

“Με τα μέτρα που πήραμε για τη ΔΕΗ, καταφέραμε να πετύχουμε την ανάκαμψη της εταιρείας, ενώ με το νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου, με το οποίο καταργήσαμε τη μονιμότητα νεοεισερχομένων και στελεχών, της δίνουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστεί ταχύτατα στα νέα δεδομένα”, δήλωσε χαρακτηριστικά για το κεφάλαιο “ΔΕΗ”.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες συμφωνίες για συμπράξεις της εταιρείας με ιδιώτες επενδυτές, με το “λογαιασμό” να έχει ήδη ανοίξει για τα καλά.

Σε ότι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, επισήμανε πως βασική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που, όπως είπε θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του Διαχειριστή. Μάλιστα, ορατό τοις πάσοι, είναι το οξυμμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Διαχειριστής ως προς την κατάσταση του δικτύου διανομής, με τις συνολικές ετήσιες επενδύσεις να υπολείπονται σημαντικά των αναγκών ως προς την συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου.

Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διακοψιμότητα, τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας και τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, δήλωσε σχετικά ο Χατζηδάκης.

Επόμενη στόχευση του υπουργείου για το 2020 αναμένεται να αποτελέσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

ΛΑΡΚΟ: Στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι η προώθηση μιας λύσης στον άξονα των κατευθύνσεων της ευρωπαϊκής ένωσης, με ένα ενιαίο επενδυτή που θα αναλάβει την επιχείρηση “ελεύθερη βαρών” ώστε να πραγματοποιήσει τα σχέδια του. Όπως ανέφερε και ο ίδιος, η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια βαθιά προβληματική εταιρεία εδώ και 35 χρόνια και προς αυτή την κατεύθυνση επιλέγεται μια λύση που διαμορφώνει όρους για μια βιώσιμη προοπτική.

Παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με τον διαγωνισμό να αναμένεται εντός του έτους. 

Δεύτερος άξονας οι πράσινες δράσεις του Υπουργείου

Ο δεύτερος άξονας της ενεργειακής ατζέντας του υπουργείου αφορά στις πράσινες δράσεις, όπως αυτές απορρέουν από το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα.

Αυτές περιλαμβάνουν :

  • Επενδύσεις άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030
  • Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δείκτη εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης
  • Απολιγνιτοποίηση: Απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023 με ορισμένες εξαιρέσεις.
  • Σχέδιο δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές (βλ. Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη). Ο προγραμματιμσός μας αφορά συνολικές επενδύσεις σε ορίζοντα 10ετιας από 3,7 έως 4,4 δις ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η ομάδα συντονισμού με θέμα την απολιγνιτοποίηση και την δίκαιη μετάβαση.
  • Ολοκλήρωση της διασύνδεση της Κρήτης μέχρι το 2023 και για όλες τις Κυκλάδες μέχρι το 2024. Μάλιστα πρόκειται, όπως ανέφερε, για ιδαίτερης σημασίας έργα, δεδομένου ότι κάθε χρόνο το ύψος των ΥΚΩ φτάνει τα 700-800 εκατομμύρια ευρώ.
  • Προωθούμε την ηλεκτροκίνηση. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έρθει ένα συνολικό πλάνο για την ηλεκτροκίνηση
  • Δραστική απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Σε διαβούλευση τον Φεβρουάριο και ψήφιση τον Μάρτιο. Δραστική απλούστευση για τις ΑΠΕ.

Τρίτος άξονας η διεθνής ενεργειακή πολιτική

Ο 3ος άξονας πολιτικής του Υπουργείου αφορά την πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας, ενώ, υπογράμμισε πως η υπογραφή της συμφωνίας δεν ήταν μόνο πολιτικού χαρακτήρα, αλλά αποτελεί την “θεμέλια λίθο” για ανάλογες κινήσεις και εξελίξεις σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Συνεχίζοντας στο κομμάτι των διεθών έργων, ανέφερε πως η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, συνιστώντας μια βασική προτεραιότητα. Ανάλογη βαρύτητα και σημασία χαρακτηρίζει και το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπου με βεβαιότητα, όπως ανέφερε, το έργο απολαμβάνει τόσο την στήριξη των ΗΠΑ, όσο και την στήριξη της βουλγαρικής πλευράς. Πρόκειται για ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του, θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου LNG τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Την ενεργειακή στρατηγική του Υπουργείου ολοκληρώνει η προώθηση του εθνικού προγράμματος υδρογονανθράκων, ενώ, σχολιάζοντας την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ανέφερε πως η γειτονική χώρα θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μεταξύ των ιδρυτικών μελών του οργανισμού East Mediterranean Gas Forum, όμως επιλέγει την συμπεριφορά του κατ'συρροήν παραβάτη των κανονισμών και του διεθνούς δικαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή