ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΕΑ: Η ζήτηση για πετρέλαιο οδεύει προς μείωση για πρώτη φορά από το 2009

09-03-2020

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα οδηγείται σε στασιμότητα λόγω του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η σημαντική πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση έγινε ενώ οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά ένα τρίτο στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών στην αγορά του αργού.

Ο IEA ανακοίνωσε ότι αναμένει η ζήτηση πετρελαίου να είναι 99,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, αναθεωρώντας πτωτικά την ετήσια πρόβλεψή του κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και σηματοδοτώντας μείωση κατά 90.000 βαρέλια την ημέρα –εξέλιξη που θα αποτελέσει την πρώτη φορά που θα μειωθεί η ζήτηση από το 2009.

Ο Οργανισμός ανέφερε στην έκθεσή του για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, ότι στο ακραίο σενάριο όπου οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να ανακόψουν την εξάπλωση του νέου ιού που έχει επηρεάσει πάνω από 100.000 ανθρώπους, η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί έως και κατά 730.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο ιός έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση στη βιομηχανική δραστηριότητα ειδικά στην Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες καθώς και στην Ιταλία. Έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για χερσαίες και εναέριες μεταφορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ κάλεσε τους παραγωγούς να "συμπεριφερθούν υπεύθυνα" απέναντι στην κρίση του κοροναϊού ύστερα από την κατάρρευση την περασμένη εβδομάδα της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής μεταξύ του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων παραγωγών, που οδήγησε σε κατάρρευση τις τιμές πετρελαίου.

"Σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας και πιθανής εύθραυστης κατάστασης για την παγκόσμια οικονομία…το παίζει κανείς ρώσικη ρουλέτα με τις αγορές πετρελαίου ίσως να έχει σοβαρές επιπτώσεις", δήλωσε ο Μπιρόλ σε δημοσιογράφους.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, άφησε να εννοηθεί ότι θα αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο, οδηγώντας τις τιμές του αργού σε χαμηλά επίπεδα τέτοια που θα ασκήσουν πιέσεις στον προϋπολογισμό της και σε αυτόν άλλων παραγωγών και θα επηρεάσει σημαντικά τους παραγωγούς του πιο ακριβού αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Ο Μπιρόλ δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου μπορούν να οδηγήσουν μεγάλες χώρες παραγωγούς, όπως το Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία, σε "τεράστια" οικονομικές δυσχέρειες και να τροφοδοτήσουν τις κοινωνικές πιέσεις.

Ο ΙΕΑ ανέφερε, ωστόσο, ότι ύστερα από το σοκ στη ζήτηση το 2020, η κατανάλωση πετρελαίου είναι πιθανόν να ανακάμψει δυναμικά και να αυξηθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021.

Ύστερα από αυτό η αύξηση αναμένεται να επιβραδυνθεί και να ενισχυθεί μόνο κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2025 λόγω της βραδύτερης αύξησης της ζήτησης για καύσιμα μεταφορών καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των κινητήρων των οχημάτων και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

"Η κρίση του κοροναϊού ενισχύει τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία καθώς εξετάζει νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές στρατηγικές", δήλωσε ο Μπιρόλ.

Ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να καταγράψει σημαντικές διακυμάνσεις, ο IEA διατήρησε τις προβλέψεις για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, με την παραγωγική δυνατότητα να αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2025, ξεπερνώντας οριακά τη ζήτηση.

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή