ECON -Economy, ecology, construction
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στροφή στην ηλιακή ενέργεια κάνει η Γερμανία – Πώς θα ωφεληθεί η Ελλάδα

11-10-2019

Η κάμψη της βιομηχανίας στη Γερμανία, η οποία οφείλεται στις εμπορικές αναταράξεις, επηρεάζει όλο και περισσότερο την εγχώρια οικονομία.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Αύγουστο για τρίτο μήνα στη Γερμανία, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Η πτώση φαίνεται ότι αποτελεί σημάδι για την εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης, καθώς οι εταιρείες επηρεάζονται από την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες επίσης εμφανίστηκαν πιο αδύναμες στη Γερμανία.

Η έκθεση με τα στατιστικά στοιχεία έδειξε ότι και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση, μετά από μια αντίστοιχη αύξηση τον προηγούμενο μήνα.

Η έκθεση είναι η τελευταία σε μια σειρά από απογοητευτικά στοιχεία που υπογραμμίζουν την επισφαλή κατάσταση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Μετά την άνοδο της παραγωγής κατά το δεύτερο τρίμηνο και ενώ υπάρχουν λίγες μόνο ενδείξεις ανάκαμψης, ο κίνδυνος μιας ακόμα συρρίκνωσης στην περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου είναι υψηλός.

Αυτό θα έθετε τη χώρα σε μια τεχνική ύφεση και θα προκαλούσε περαιτέρω ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Στροφή στην ηλιακή ενέργεια

Καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται να εγκρίνει το σχέδιό της για την προστασία του κλίματος μέχρι το 2030, η κυβέρνηση οφείλει να αποφασίσει εάν θα δώσει προτεραιότητα στην ηλιακή ή την αιολική ενέργεια.

Η τελευταία έκδοση του σχεδίου προσανατολίζεται προς την ηλιακή ενέργεια και αυτό είναι λογικό από οικονομική άποψη, αλλά επίσης δείχνει μια ανεπιθύμητη στροφή για την υπάρχουσα βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία τώρα επικεντρώνεται κυρίως στον αέρα.

Στην πιο πρόσφατη έκδοση του σχεδίου, ο στόχος για την εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας έως το 2030 έχει μειωθεί, ενώ ο στόχος για την ηλιακή ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αυτό ενόχλησε το γερμανικό λόμπι ανεμογεννητριών (BWE), το οποίο εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, ότι οι προγραμματισμένες αυξήσεις της αιολικής χωρητικότητας δεν αποτελούσαν «βάση για την εξασφάλιση του βάθους της προστιθέμενης αξίας στον γερμανικό μηχανολογικό τομέα, ο οποίος έχει εργαστεί σκληρά για να αποκομίσει κέρδη κατά την περασμένη τριακονταετία, ούτε επαρκή βάση για την εξασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των γερμανικών εταιρειών».

Μέχρι πρόσφατα, η Γερμανία έδινε προτεραιότητα στην αιολική ενέργεια για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν είναι γνωστό για αφθονία ηλιοφάνειας και δεύτερον, οι ενεργειακές εταιρείες δεν χρειάζεται να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα τόσο για τις μεγάλες αιολικές μονάδες όσο και για πολλές μικρότερες ηλιακές εγκαταστάσεις.

Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία έχει δημιουργήσει μια αρκετά καλή θέση στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg, παρήχθη περίπου το 17% της ενέργειας από τον άνεμο και μόνο το 7% από την ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Γερμανία αντιπροσώπευε το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών τεχνολογίας και εξοπλισμού στην αιολική ενέργεια και μόλις 5% στον αντίστοιχο της ηλιακής ενέργειας.

Και πέρυσι, η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας απασχολούσε σχεδόν 141.000 άτομα στη Γερμανία, σε σύγκριση με λιγότερους από 30.000 που εργάζονταν για τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες πιέζουν για λιγότερη αιολική και περισσότερη ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου για τα Ηλιακά Ενεργειακά Συστήματα Fraunhofer το 2018, το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα μειωθεί ταχύτερα τα επόμενα 17 χρόνια από το κόστος της αιολικής ενέργειας.

Μέχρι το 2035, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στη νότια Γερμανία, όπου υπάρχει περισσότερο ηλιακό φως, θα παράγουν σημαντικά φθηνότερη ισχύ από οποιοδήποτε άλλο είδος αντίστοιχων εγκαταστάσεων, ακόμη και στη λιγότερο ηλιόλουστη βόρεια Γερμανία, η ηλιακή ενέργεια που παράγεται από εγκαταστάσεις βιομηχανικού μεγέθους θα είναι σχεδόν τόσο φθηνή όσο και η αιολική ενέργεια.

Η πράσινη συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας

Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνήψε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μια «πράσινη συμφωνία» που αναφέρεται στην προώθηση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.

Οι παράμετροι της συμφωνίας θα παρουσιαστούν στις αρχές του επόμενου χρόνου και θα αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση κι άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον».

Το σχέδιο θα περιλάβει και τη ΔΕΗ, η οποία συνδέει την οικονομική της εξυγίανση κι ανάπτυξη με τη στροφή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πηγή: profilnet.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή