Restart από τη ΔΕΔΑ με νέο 5ετές αναπτυξιακό σχέδιο – 40% αύξηση επενδύσεων και έργων – Ενοποιούνται οι διαγωνισμοί της πρώτης φάσης
Θεαματική αύξηση της τάξης του 40% των επενδύσεων και, βεβαίως, κατά ανάλογο τρόπο, των νέων δικτύων και των συνδέσεων καταναλωτών, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-2024 που πρόκειται τις επόμενες ημέρες να στείλει στη ΡΑΕ η ΔΕΔΑ.
Συγκεκριμένα το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023 τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας, το οποίο θα επιτευχθεί με την κατασκευή συνολικά 1.800 χιλιομέτρων δικτύου διανομής. Επί των δικτύων αυτών θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 57.000 συνδέσεις βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών καταναλωτών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της ΔΕΔΑ ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.
Πέντε οι διαγωνισμοί
Εναρκτήριο λάκτισμα αποτελεί η προκήρυξη των διαγωνισμών για το κατασκευαστικό κομμάτι του σχεδίου ανάπτυξης δικτύου σε 18 πόλεις, στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου η ΔΕΔΑ είναι έτοιμη να προκηρύξει τους διαγωνισμούς οι οποίοι, μετά την ενοποίηση και ομαδοποίηση επιμέρους έργων, θα είναι τελικά πέντε.
«Αυτή η κίνηση μας επιτρέπει να έχουμε την απαιτούμενη οικονομία κλίμακας, να προσελκύσουμε εταιρείες έμπειρες, αλλά από την άλλη να μην υπάρχει η υπερσυγκέντρωση που θα περιόριζε το ενδιαφέρον μόνον στις πολύ μεγάλες τεχνικές εταιρείες», δηλώνει στο energypress ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας.
Οι εργασίες για αυτές τις πέντε εργολαβίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες (διαγωνισμός, αδειοδοτήσεις κλπ).
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το σύνολο του αναπτυξιακού προγράμματος θα τρέξει με ταχείς ρυθμούς, πολλώ μάλλον όταν τα περισσότερα από τα έργα γίνονται με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (βάσει μεικτού συστήματος χρηματοδότησης που περιλαμβάνει κονδύλια από ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και ίδιους πόρους), γεγονός που θέτει μια χρονική «δαμόκλειο σπάθη»: Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στο τέλος του 2023.
Δεύτερη φάση
Παράλληλα με τους διαγωνισμούς και την έναρξη υλοποίησης των έργων της πρώτης φάσης, τα στελέχη της ΔΕΔΑ προετοιμάζουν τη δεύτερη φάση του αναπτυξιακού προγράμματος, που περιλαμβάνει έργα για την έλευση του αερίου σε 21 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.
Για τις δύο πρώτες περιφέρειες (Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας) οι διαδικασίες είναι πιο προχωρημένες και πιθανότατα θα διατηρηθεί για τη χρηματοδότηση το μοντέλο ΕΣΠΑ, τράπεζες, ίδιοι πόροι, με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να καλείται να καλύψει τις δανειακές ανάγκες, καθώς η επιδίωξη συμφωνίας με την ΕΤΕπ εκτιμάται ότι θα καθυστερούσε τις εξελίξεις. Ο πρώτος κύκλος επαφών με τις τράπεζες έχει γίνει και οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.
Για τις άλλες δύο περιφέρειες (Ήπειρο και Πελοπόννησο) εξετάζονται τα δεδομένα για να επιλεγεί η βέλτιστη λύση, ωστόσο θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να μην επαρκούν οι χρόνοι για ένταξη στο ΕΣΠΑ και συνεπώς η χρηματοδότηση να στηριχθεί μόνον σε ίδιους πόρους και τραπεζικό δανεισμό.
Πηγή:energypress.gr